2010 Spanje

L Escorial

Burgos. Na enig onderzoek bleven er twee reële mogelijkheden over. De auto viel af, een trein of metro was niet aanwezig, dus hebben we de bus verkozen boven het wandelen naar de stad. Dat kan je altijd nog doen toch?

Resized_P1140744

Het heeft vannacht geregend…. En het is koud geweest ….heel erg koud.

Toen we vertrokken was het rond de vijf graden. Jazeker we zijn in Spanje. Gelukkig is het droog als we opstaan.

Resized_P1140836De stad is een tussenstop voor de meeste routes naar Santiago de Compostella. Dat is ook goed te zien aan de vele fietsers en wandelaars in volle bepakking, inclusief de Jacobsschelp die vaak op de rugzak is gebonden.
Wij stoppen met de bus op de plaza Espagna. Weten jullie overigens dat Franco zijn hoofdkwartier had in de deze stad tijdens de Burgeroorlog? Wij hebben er niets meer van kunnen terugvinden.

Als je in Spaanse steden rondrijdt hebben ze wel iets weg van Oostblok steden. Hoge betonnen flatgebouwen, veelal het zelfde, kleine balkonnetjes en volgepropt met wasgoed en schotelantennes. De beton is vaak beschadigd en het ziet er wat troosteloos uit. In de binnensteden, is het vaak gezellig druk en sfeervol, maar dat deel is relatief klein. Zo ook in Burgos. Resized_P1140471 Resized_P1140470

Resized_P1140523Wat veel toeristen naar deze stad brengt is een bezoek aan de kathedraal. De op twee na grootste van Spanje, gebouwd in de 13e eeuw. We verschaffen ons toegang nadat we de entreeprijs van € 5,- pp hebben betaald. Wat opvalt is dat je op een gelijk niveau blijft lopen waarop de bent binnengegaan en dat in de kloostertuin aan de zuidkant van het bouwwerk gewoon twee verdiepingen lager ligt. De kathedraal ligt namelijk op een helling en zo wordt de hoogte gemakkelijk overbrugt. Op deze manier is ook een enorme grafkelder gebouwd die een bezoek wel waard is, maar voor ons zijn het gelukkig geen bekenden die daar begraven liggen …

Resized_P1140483Na een enorme rond dwaling waarbij we wel bij de meest bekende bouwwerken zijn gewest, hebben we een heerlijk broodje warm vlees en een grote beker coca cola gedronken voor het geval dat … Overigens wel heel erg lekker. Via de Arco de Santa Maria, een mooie toegangspoort, hebben we Burgos verlaten en zijn we heerlijk naar de camping terug gewandeld. Het was inmiddels prachtig weer geworden, een route van zo’n 5 km tot aan de camping in Miraflores, langs de rivier Arlanzon.

Een reisdag van een uurtje of wat. Het eerste deel was niet zo bijzonder deze dag. Ongeveer 300 km naar het zuiden tot in El Escorial. Nadat we de AP1 verlaten zijn we via Sepulveda en het dal van de Rio Duration naar Sogovia gereden. Een prachtig gebied waar we ook een aantal vale Gieren hebben kunnen waarnemen. Deze hebben volgens de boeken een spanwijdte van meer dan 2 meter. Niet te lang stil staan dus ….
In Segova staan een prachtig Alcazar en een kathedraal. De moeite waard om een blik te werpen en een paar fotootjes te maken.

Resized_P1140817 Resized_P1140788

Resized_P1140820 Resized_P1140777El Escorial. Deze plaats hebben we gekozen vanwege één van de weinige campings in de deze streek en om een bezoek te brengen aan het San Lorenzo de El Escorial, het paleis van Fillips II. Er is gestart met het bouwwerk in 1563 en het heeft 21 jaar geduurd voordat het gereed was. Een sober bouwwerk en eigen bedoeld als mausoleum. Fillips II is niet zuinig omgesprongen met het geld van heel veel andere mensen. Kosten nog moeiten zijn gespaard. Het was voor ons nu de moeite waard om het te bekijken.

Resized_P1140847 Resized_P1140799Resized_P1140816De omgeving was overigens net zo spectaculair. Via smalle en onverharde wegen zijn we door de bergen gereden, om uiteindelijk weer van de zon te gaan genieten op de camping met de gelijke naam als de plaats die we hebben bezocht.
Morgen staat een bezoek aan Madrid op het programma. Eerst het station opgezocht en gekeken hoe laat de treinen rijden en de rest komt morgen.

Madrid en een beetje Toledo

Madrid, het is meestal wel handig als er een gewoon loket is op een treinstation waar je kaartjes kan kopen … We wilden namelijk een retourtje, want dat zou veel eenvoudiger zijn bij de terugreis. Zo gewenst, zo uitgekomen.

Resized_P1140980 Resized_P1150016

Resized_P1150020 Resized_P1150028 Resized_P1150042Bijna anderhalf uur comfortabel treinen, inclusief airco voor € 6,40 een retourtje. Niets mis mee. We komen in Atocha aan het grootste treinstation van Spanje. Helaas ook met een naar verleden, waarbij vele doden waren gevallen tijdens de bomaanslagen in de metro’s. Dit station was toen het slachtoffer. Je ziet daar nu de gevolgen van. Overal bewaking, in de treinen, op de perrons en als je met de trein mee gaat op de gewone nationale trajecten moet je overal door de scanners en detectoren. Gelijk als je gaat vliegen. Men staat overal klaar voor actie …

In de stad is het nog rustig als we arriveren. We doorkruisen het gehele stadscentrum, van links naar rechts en van onder naar boven. Door de Chinese wijk, maar ook de Arabische wijk en uiteindelijk komen we bij het koninklijk paleis, het Palacio Real. Lange rijen voor de kassa, ontnamen ons de moed daar in de brandende zon voor de kassa’s te gaan wachten. We hadden langzamerhand ook het idee dat veel kastelen en paleizen op elkaar gingen lijken ….

Resized_P1140985Wel zijn we naar de Temple de Debod geslenterd. Deze tempel stond oorspronkelijk in Numibië, aan de Nijl en werd gered van de overstroming na de bouw van de Aswandam. Uiteindelijk, het was heet in de stad, zijn we via de Calle de Atocha teruggewandeld naar het station en nog net op een trein gesprongen waarvan we hoopten dat die richting El Escorial ging. Het was de juiste keuze en wachten was dus deze keer niet nodig. Wel handig natuurlijk als je dan wel een retourtje hebt.
Madrid vonden we een stad als vele andere grote steden, eigenlijk niet spectaculair, leuk om gezien te hebben, maar we hadden twee bezoeken gepland, dat is wat ons betreft niet nodig.

Resized_P1060104Dat houdt in dat we nu morgen niet naar Aranjuez vertrekken. We wilden wel naar Toledo en dachten vanuit Aranjuez daar naar toe te gaan met de trein. De belangrijkste reden daarvan is dat we Corpus Christi processie wilden meemaken in Toledo op 3 juni.
Voldoende reden het plan te wijzigen en direct naar Toledo te reizen. Zo gezegd, zo gedaan.

Toledo, een verkenning. Van Toledo wordt geschreven dat het de mooiste stad is van Spanje. Dat willen we dan ook wel eens zien. De camping die we gevonden hebben ligt op een kilometer of drie van het centrum.
Resized_P1150361De oude stadscentrum ligt op een grote heuvel. In de wirwar van smalle, bochtige straatjes, die steeds dalen en stijgen, vallen steeds, kerken, musea, paleizen en andere fraaie gebouwen te ontdekken.

Wij gaan de 2e juni al de stad verkennen. We zijn benieuwd. We rijden met de bus naar het centrum, voor € 0,95 pp moet je je te niet te veel vermoeien. Het is erg warm, ruim boven de 30°.
Kort en krachtig: een prachtig stadje, heel gezellig en wat ons betreft niets te veel over geschreven. Heel veel leuke winkeltjes, niet die standaard winkels, stuk voor stuk de moeite waard om eens binnen te lopen.

Resized_P1150279

Een goudsmid zit met 24 karaats gouddraad in de deuropening van z’n winkeltje te werken, eigenlijk meer te genieten van wat er allemaal langs loopt…. Door de smalle straatjes dringt de zon ook niet zo gemakkelijk de straten en huizen in. Het is druk met auto’s in de stad. Morgen mag er geen verkeer in de stad komen en nu worden alle gelegenheden bevoorraad. Voor vanmiddag 3 uur moeten de auto’s de stad uit, een ware optocht door deze heel erg smalle straatjes. Op sommige punten is ter hoogte van de rechterzij spiegel van de auto een opening gemaakt in de hoekgevels, anders kunnen de auto’s er niet doorheen. Wel heel erg smal dus…

Resized_P1150105Het is deze week de “Goede Week”. De meest opmerkelijke godsdienstige gebeurtenis van Toledo is de Sacramentsprocessie, Dia del Corpus Christi. Die wordt gehouden in de negende week na Pasen. Sinds paus Urbanus IV en Juliana d Mont-Cornilon in 1264 de eerste optocht organiseerden, is er niets veranderd!! De kathedraal wordt versierd, met bloemen en wandkleden en ornamenten. Balkons en straten zijn versierd met groenslingers, takken, kleden en bloemen, heel veel bloemen. Iedereen in de stad is met één ding bezig: het versieren van de stad, een grote pracht. Ook al zouden we de optocht morgen niet zien, dan hebben wij nu al genoten.
De gehele route is te herkennen aan de kleden die zijn gespannen tussen de huizen in de straten. Resized_P1150110Als het ware is de straat overdekt, stoelen staan al langs de kant van de weg, alle soorten en maten, met een touwtje vastgemaakt. Die hebben vast een gereserveerde plek…. Wat zal het druk zijn morgen … we zijn benieuwd.

Nu gaan we maar weer eens afsluiten. Misschien schrijft wel voor niet geregistreerde belangstellenden en anders doe ik het gewoon voor mezelf. Dan weten we straks thuis ook nog wat we gezien en beleefd hebben en ook nog wanneer ….

O ja, vanavond kwamen er uit de stad van verschillende podia muziek fragmenten door. Opvallend waren de tromgeluiden, die mij deden denken aan de ons bezoek aan SA. Het tromgeluid leek een beetje op de trommen in Transkei en Kwazulu Natal, maar dan was maar verbeelding natuurlijk …. Het zit nog erg diep, dat is duidelijk. Herkenbaar?

Resized_P1060116Voor wie moet werken, succes en wie vakantie viert, geniet er van en voor alle anderen natuurlijk ook weer tot een volgende keer en het allerbeste. Laat jullie reactie gerust achter op de site.

Toledo, dé dag van het jaar 2010

De stad verkeert in grote spanning. Geen duizenden of tienduizenden, maar zeker meer dan honderdduizend mensen zijn opgetrokken naar het relatief kleine stadscentrum. En … wij waren daar bij. Wel een beetje trots en ook wel spannend wat er gaat gebeuren. Het is een religieus katholiek feest en veel minder voor de toerist opgezet.

Resized_P1050787 Resized_P1050797 Resized_P1050762 Resized_P1050756Ook vandaag gaan we met de bus naar de stad, die ons nu beneden bij de stad brengt. Er gaat geen auto meer de stad in of uit. Er loopt een aaneengesloten stroom mensen het centrum in. Tegenovergesteld aan de route van de processie. Veel zoeken een plaatsje langs de stoeprand, op een plein of een kruising en rond een uur of negen staat de gehele route vol. Wij zoeken ook een plekje in de schaduw, dat is wel belangrijk. De straten zijn bestrooid met gedroogde rozemarijn takjes.

Resized_P1050991Omdat iedereen daaroverheen loopt, worden de kruiden fijngetrapt en komt een heerlijke geur vrij. De hele stad is geweldig versierd met wandkleden, bloemen, veel bloemen. Het is een fantastisch mooi gezicht en mensen hebben hier enorm aan meegewerkt en naar uitgekeken. Nu nog twee uur wachten. We praten met handen en voeten met de spanjolen die precies weten wat er gaat gebeuren en wie er langs gaan komen. Helaas is mijn Spaans niet echt super ….

Enfin we wachten op de dingen die komen gaan.

Resized_P1050781 Resized_P1050800Dan blijkt een stoel toch wel handig. Allerlei personen, militairen, politie, hoogwaardigheid bekleders, mensen die rollen vervullen in de kerk, verenigingen, allen in hun beste pak gehesen, lopen naar de kathedraal, die in het centrum en middelpunt van de route is gelegen. Kardinalen, maarschalken, generaals, mannen, vrouwen en kinderen, maar ook de toeschouwers zijn deftig “in hun Zondagse pak” gestoken. Het heeft iets statigs, er komt hoog bezoek. Rond half twaalf lopen nog steeds mensen tegen de stroom in, maar kunnen dan niet meer staan en worden weer “teruggedreven” door een aantal voorbereiders op paarden. Ze wachten netjes tot iedereen is omgekeerd.

Resized_P1050834 Resized_P1050821
Resized_P1050862
Wat je dan krijgt is dat ze voor je willen komen te staan, want ja ….

Resized_P1050853Omdat niemand van dit gedrag is gecharmeerd, ontstaan overal woordenwisselingen. Maar als de rust is weergekeerd, komen er groepen mensen voorbij, meestal met vaandels en allerlei kerkelijke voorwerpen, waarvan ik de naam en betekenis niet van weet …. Bijna aan het eind van de processie komt de Monstrance, gemaakt van zilver en goud [160 kg licht] voorbij, voorafgegaan door hoge kerkelijke leiders. Resized_P1050980Een luid applaus, gezang en geroep en rozenblaadjes worden uit de ramen gegooid. Direct gevolgd door militairen en politie. Sommigen lopen voorover van de medailles en vast niet van de avondvierdaagse. Bij het voorbijgaan ontstaan spreekkoren die je doet denken aan de periode van Evita Peron. Mensen raken in een soort vervoering of extase in relatie tot de militaire macht. Veel ouderen hebben de burgeroorlog en de tijd van Franco nog meegemaakt en we krijgen een gevoel dat daar nog een relatie mee ligt. Helaas komen we daar niet achter, maar later hoorden we van anderen dat die een gelijke ervaring opdeden.

Resized_P1050948

 

Resized_P1050982

Toen de processie voorbij was gingen de winkeltjes weer open en vele gingen ook weer de stad weer uit. Uiteindelijk was eea rond een uur of twee weer afgelopen en bleven alleen de toeristen in de warmte achter.

Resized_P1060076 Resized_P1060078

Resized_P1060094

Cordoba

Weer even tot rust komen …. Nu dat valt voor ons wel mee. De reis verloopt heerlijk relaxed. Het is warm, soms een beetje te warm. Vandaag bezoeken we Cordoba. Inmiddels is het 5 juni geworden.

Resized_P1150799Aan het eind van de middag wijzen de thermometers in de stad 47° aan. In de schaduw op de camping was het toen rond de 38. Ook in Cordoba lazen we dat 6e juni ook een Corpus processie zou worden gehouden. In de stad was daar nog weinig van te merken. Enkele kleden over de balkonnetjes, maar geen bloemen of andere versieringen. Deze toch startte om 06.30 uur, wij hebben deze voorbij laten gaan.

Cordoba is een leuk stadje, met als belangrijkste bezienswaardigheid de Mestquota en hete Alcazar de los Reyes.

De Mezquita is gebouwd in 785 en van oorsprong een moskee die de macht moest uitstralen van de Islam in Spanje. De macht van de katholieken moest in de 16e eeuw tot uitdrukking komen door midden in de moskee een kathedraal te bouwen.

Resized_P1150483De hoge klokkentoren staat op de plaats van de minaret. In de voormalige moskee zijn nog ruim 850 bogen en zuilen te zien en prachtige aanblik. Ook de Mihrab, een oude gebedsdienst, is prachtig versierd. Als je van fotograferen houdt, kan je je hier helemaal uitleven. Dat heb ik dan ook gedaan.
Het Alcazar is een paleis-fort uit de 14e eeuw met tuinen en waterpartijen en waren bedoeld om bij te dragen aan de rust. Het is er mooi, maar in de ruin is niet zoveel schaduw, waardoor het er nu inderdaad rustig is.

Tot slot hebben we ook de synagoge bezocht in de Joodse wijk van de stad. Verder een enorme hoeveel winkeltjes waar nog allerlei leuke sieraden worden gemaakt van zilver en goud. Resized_P1150507 Resized_P1150515 Resized_P1150537 Resized_P1150566Heel apart was ook de winkel van de lederbewerker en de Callejón de las Flores, een nauw steegje met een enorme hoeveel bloemen [geraniums] aan de muren.

Resized_P1150674We hebben er ook een huisnummer “18” voor de een locatie in Hooge Zwaluwe gekocht. Even zoeken, praten, snuffelen, maar het is wel gelukt.

Sierra Nevada

La Zubia is een klein dorpje net ten zuidoosten van Grenada. Jaren geleden hebben we van hieruit het Alhambra bezocht. We waren eigenlijk op doorreis naar het gebied ten oosten van Almeria. Maar toen we in de omgeving van Grenada waren zagen we dat er nog aardig wat sneeuw op de Sierra Nevada lag. Een uitdaging!

Twee nachtjes in Grenada en dan de Nevada bezoeken is het meer dan waard. We hadden een prachtige zonnige dag en op boven was het rond de 15 – 17°. Heerlijk naar boven geklommen we weer langzaam naar beneden, want dat gaat toch al snel genoeg…
Resized_P1150942 Resized_P1150990 Resized_P1150818Je bereikt het loop gebied via een prachtige weg die tot op ruim 2500 meter reikt. En van de hoogste wegen in Europa, volgens de boeken. Een heerlijk dagje lopen, klimmem en klauteren. We hebben ons prima vermaakt.
Aansluitend de omgeving nog wat verkend en dan is ook zo’n dag weer snel voorbij. Inmiddels kijken we om ons heen of we toevallig nog ergens een koelbox kunnen aanschaffen. Die van ons heeft de geest gegeven. De ventilator draait nog maar 2 toeren per minuut en daar wordt bier niet meer koud van …

Doorreis naar San Jose. Het is een bewolkte dag, mooi om te reizen zullen we maar zeggen. De temperatuur is goed maar deze keer geen blauwe luchten. We rijden eerst naar het zuiden en dan rijden we door de Alpujarras naar het oosten, naar Cabo de Gata, de Sierra del Gabo.

Resized_P1060227 Resized_P1060229Onderweg zien we enorme bergverschuivingen. De helft van de normale weg is soms verdwenen in het dal en ook andere delen zijn bedolven door rotsen, puin, grind en modder. Over een lengte van zeker 100 kilometer zie je steeds weer je zelfde taferelen. Dit komt niet door een buitje regen!!! Het lijkt op een soort van aardbeweging die met slecht weer deze enorme verschuivingen heeft teweeg gebracht.

Resized_P1140853Na de Sierra de Gador kom je plotseling in een geheel ander berggebied. Meer woestijnachtig. Het landschap zijn net zandhoopjes in het groot. Net als of er door je hand wat zand op een bergje valt en dat dan vele malen.
In dit gebied worden ook nog films gemaakt waarbij western decors nodig zijn. Dit gaan we nog een keer apart bezoeken.
O ja, voor de oplettende lezer … inmiddels is de koelbox vervangen. Per ongevlijk zagen we bij een benzinepomp station nog een andere winkel en die wilde er nog graag eentje aan ons verkopen. Inmiddels staat het bier koud. Wie er eentje wil kan langskomen …

Resized_P1060251Op de camping aangekomen gaat het steeds harder waaien. Niet een beetje, maar zware wind met zeker toppers naar windkracht 11. De temperatuur is goed. Op mijn vraag of dit vaak voorkomt wordt wel bevestigend geantwoord, maar meestal duurt het maar zo’n dag of drie. Gisteren is het begonnen …. Nu maar afwachten. Alle scheerlijnen en haringen en grote keien zijn ingezet.

San Jose–Sierra del Gabo

San Jose, Sierra del Gabo en Fort Bravo. Het is weer een dag met veel nieuwe ervaringen. Als eerste bezoeken we een mijnwerkersdorpje Rodalquiler, ongeveer 10 km ten noorden van de camping in Los Escullos.

Resized_P1160097 Resized_P1160099Hier werden tot 1966 mineralen gewonnen en nu staat alleen het betonnen bouwwerk er nog, maar ook nog een leuk museum. De geologie van Spanje en met name Andalusië is vorm gegeven met maquettes en tekeningen. Er worden breukvlakken genoemd net onder de Sierra Nevada, waar is gisteren over heb geschreven toen we vele aardverschuivingen hebben gezien. En … één en één is twee. We konden het terrein zo oprijden en overal in komen, iets wat in Nederland absoluut onmogelijk zou zijn gezien de “veiligheid”. Maar we zijn tenslotte één Europa en hebben de zelfde regels op dit gebied. Het lijkt wel een groeve die zo achter gelaten is. Ook de huizen waar de mensen hebben gewoond staan er nog, half overgroeid, half ingestort.

Resized_P1160121Nu we het toch over bouwen hebben. Het lijkt wel of alles stil ligt. Honderden bouwwerken, hotels, vakantiehuizen enz. alles ligt stil. Op vele terreinen staan de bouwkranen er nog wel, maar ze staan er te verroesten en alles slingert nog rond. Je kan wel zien dat dit niet van de laatste maanden is. Ook hier is de crisis duidelijk toegeslagen. Wat ook opvalt zijn een paar EU-projecten die niet in bedrijf zijn genomen. Projecten van grote parkeerplaatsen, een prachtig bezoekerscentrum, de gelegenheid om recreatievoorzieningen te maken. Grote borden: “met EU-subsidie gebouwd – € 270.000.00 “ Als ligt er stil en verlaten bij: “nooit in gebruik genomen”. Verwonderlijke constateringen. Het gaat ook niet goed met Spanje, dat waren de berichten voor dat we met vakantie gingen. Sinds ons vertrek hebben we geen nieuws meer gehoord of gelezen. Inmiddels zijn bij ons ook de verkiezingen voorbij ….. ze hebben overigens nog niet gebeld ….. ha ha.

Resized_P1160405 Resized_P1160332 Resized_P1160302 Resized_P1160291Na het mijnwerkersdorpje rondgereden in de omgeving en uiteindelijk aangekomen in de omgeving van Tabernas. De warmste streek van Spanje. In de dit gebied zijn veel western film opgenomen. Er zijn hier verschillende studio’s. Wij hebben Fort Bravo bezocht. Een geheel dorp met prachtige decors, de saloon, de bank, de gevangenis …. Alles.

Resized_P1160259 Resized_P1160254 Resized_P1160183Toen we aankwamen was een net een show gestart, waarbij de cowboys, de sheriffs en de boeven elkaar te lijf gingen. Grote knallen, stofwolken, dravende paarden en uiteraard, de galg en veel lijken … Omdat er ook een aantal busladingen met Spaanse toeristen waren, was de belangstelling groot. Dat was niet zo, toe we om half zes getrakteerd werden op een bijna persoonlijke liveshow in de saloon, waarbij er uiteraard gevochten werd om de bardanseressen.

Resized_P1160490 Resized_P1160455Natuurlijk was er ook de gebruikelijke pokerwedstrijd die met veel slachtoffers eindigden. Veel kabaal en stof in de saloon, maar wel leuk om mee te maken.

Resized_P1160402De laatste film van Lucky Luck en de Daltons is hier ook opgenomen. Nu waren er alleen opnamen voor een modeblad. Een heel circus voor een paar foto’s ….

Mojacar. Een dagje de omgeving verkend naar het noorden. Omdat er eigenlijk maar één hoofdweg de A7 langs de kust ligt, zijn met name in de dit gebied er maar weinig andere wegen. We rijden veelal onverharde wegen en soms dat blijft er eigenlijk geen weg meer over en moeten ook wij weer terug – en soms achteruit -. Het is ook een sport om droge rivierbeddingen te rijden.

Resized_P1160397Volgens mij is hier al jaren geen water meer doorgestroomd. Veel plaatsjes die we passeren hebben eigenlijk geen echte dorps of stadskern. Het centrum bestaat uit toeristenwinkeltjes, bars en restaurant en verder is er eigenlijk niets wat duid op een centrum. Veel witte gebouwen, leuk en gezellig ziet het er uit, maar nu is er [gelukkig] nog weinig toerisme. Het echte seizoen moet nog beginnen. Je kan overal stoppen en parkeren of even ergens naar gaan kijken. De smalle straatjes moeten zomers een ramp zijn om doorheen te komen. Het gebied is van vulkanische oorsprong, dat kan je overal zien aan de stenen en de vormen van de bergen. Ik ben geen geoloog, dus als je meer wilt weten verwijs ik naar andere informatie.

Resized_P1160732 Resized_P1160731Tot slot. De laatste dagen waait het hier enorm. Windstoten tot misschien wel windkracht 10 of 11. Dat gaat al dagen, dag en nacht zo door. De temperatuur is uitstekend, maar de wind mag van ons wat gaan liggen. De tent staat vast met alle haringen die we hebben en alle keien van de camping hebben we voor de tent gelegd ….
Dat was het weer even. Ik ga straks eens kijken of ik wat kan publiceren … want dat wordt dan de eerste keer. Hier hebben we geen GSM bereik en het Internet lag er uit vanwege de harde wind. De schotel was niet te richten … komt bekend voor vanuit de werksituatie …. Tot een volgende keer.

PS inmiddels is het 12 juni 22.00 uur – Zoals iedereen heeft gemerkt is de wind gaan liggen – en heb ik met horten en stoten Internet. Nu zal het wel weer even duren, maar ….. er blijft hoop en anders volgen er later wel weer live-berichten. Ik ga kijken of ik er nog wat foto’s op kan zetten, maar als het niet lukt ….

Naar het noorden …

De wind is wat gaan liggen. Nu is het wat aangenamer geworden, vooral ’s avonds. We bekijken de omgeving, bezoeken heerlijk de stranden alleen ….. het water is nog zoooo koud. Niet fijn om in te gaan zwemmen, maar langs de kust, in de plaatsjes, op het strand, op een terrasje, is het zeer aangenaam.

Resized_P1160659We breken weer op in Los Esculos op de 14e juni. Een prachtige omgeving, zonder dat er nog veel toerisme is, maar we willen de omgeving wat Noordelijker nog eens bekijken en nu we toch voor de terugreis hebben gekozen via de oostkant, gaan we terug via Zuid-Frankrijk, de Camarque en midden Frankrijk. Maar zover is het nog niet.

We reizen naar Benicasim, een kustplaats omgeving Costa del Azahar. Dit ligt zo’n 50 km boven Valencia. Kort overwogen om nog wat steden te bezoeken zoals Valencia en Barcelona, maar dat doen we [deze keer] niet. We gaan het binnenland nog even bekijken.

Resized_P1160893 Resized_P1160891 Resized_P1160840We overnachten op een camping die we zo’n 5 jaar eerder hebben aangedaan. Inmiddels is de camping van beheerder gewisseld, dit ten goede volgens ons, gewoonten om de krant een half uurtje te kunnen “lenen” en je brood te bestellen voor de dag er op, zijn in stand gebleven. Een zeer betaalbare camping, waar we nu [ in het voorseizoen] nog dubbele plaatsen kunnen gebruiken, gelegen aan één van de mooiste stranden in deze omgeving. Wij hebben er niet zoveel van genoten, want na een dag “binnenland” kwam er op beide avonden ‘s avonds regen. Maar …. Overdag is het mooiste weer geweest.

Resized_P1160860Het binnenland [richting Madrid] kenmerkt zich door bergjes tot zo’n 1000 meter met allemaal leuke dorpjes tegen de berghellingen aan. Kleine plaatsjes met bijna allemaal witte huizen. Schilderachtig! Veel bossen en …. Ontzettend rustig. We zijn geen buitenlander tegen gekomen.

Na twee dagen zijn we toch gestart met ons vertrek naar het Noorden. Lunel, gelegen tussen Montpellier en Nimes in de kleine Camarque was het einddoel.

De tent nat ingepakt, want ja, het had ’s nachts stevig geregend en vol goede moed naar Lunel. In Lunel is het altijd mooi weer en daar kan alles drogen …. Toch?

Resized_P1170054Die ervaring hadden wij. We komen hier niet elk jaar, maar de afgelopen 30 jaar zijn we er toch wel bijna 10 keer geweest. En …. het is daar altijd perfect, warm, windje, ’s avonds meestal lekker afkoelen, niet te ver van het strand, leuk plaatsje en meer van die zaken.

Onderweg wordt het steeds donkerder. Dreigende luchten, met prachtige donkere en nog donkerdere wolken. Dit vooral in de omgeving van Perpignan aan de voet van de Pirineos. Ze pakken samen het er vallen druppels. Hele grote druppels. Maar ….. we gaan naar Lunel, daar is het altijd droog en mooi weer.

Toen we daar aankwamen, na zo’n 700 kilometer rijden was het inderdaad droog. Maar hoelang al?

Resized_P1160970Camarque – Lunel

Inderdaad, het was in Lunel net droog geworden ’s morgens. Maar goed dat jullie niet eerder zijn aangekomen waren de commentaren van aanwezige caravan en camper kampeerders. Het heeft gehoosd, gehoosd en …. enz. Er staan nu alleen nog grote plassen.

Nu …. wat geweest is … nu schijnt de zon, het is 25 graden heerlijk. Relaxed de tent opgezet, hij moet tenslotte nog drogen en ….. de verhalen aangehoord wat er allemaal wel gebeurd was in de nabije omgeving.

News: Tekst van een andere nieuws site over de afgelopen periode:

In ongeveer 175.000 huizen in het gebied is de stroom uitgevallen. De luchthaven Toulon-Hyères is gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan.
De reddingsdiensten zijn massaal ingezet en er is een crisiscentrum ingesteld. Mensen worden met helikopters van de daken gehaald. Ook zitten er mensen vast in hun auto’s. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto’s en vrachtauto’s door de straten.

Het slechte weer in het gebied houdt volgens Franse meteorologen nog zeker tot en met woensdagochtend.

Op woensdagmiddag kwamen wij aan. Totaal zijn inmiddels als gevolg van het slechte weer ruim 20 mensen om het leven gekomen. Uit de verhalen blijkt nu ook dat men in Lunel enkele jaren geleden was geëvacueerd, vanwege wateroverlast. De camping is toen ontruimd geweest en de bezoekers naar de sporthal gebracht. Maar aardverschuivingen zijn in Lunel niet mogelijk.

Bijna onmiddellijk daarna betrok de lucht opnieuw, het was en bleef windstil, maar het is opnieuw gaan regenen en ….. onweren. Hevig. We hebben best al aardig wat slecht weer meegemaakt in caravan of tent, maar als de bliksem inslaat, vakbij je hoofdeind van je tentje in de electriciteitskast, wordt het hoog tijd om in de auto te gaan zitten. Daar hebben we de gehele nacht dan ook doorgebracht.

En ’s morgens …. het meest mooie weer, met een heldere en prachtig blauwe lucht. Heerlijk en gewoon de tent weer drogen. Nieuwe dag …. nieuwe kansen.

Resized_P1160938 Resized_P1160927 Resized_P1160952 Resized_P1160962Die dag hebben wij de Camarque bezocht. Saintes Maries de la Mer. Een leuk plaatsje in dit gebied, het stand en natuurlijk de Camarque.

Resized_P1170018Er waren nu nog heel erg veel Flamingo’s. Het blijven prachtige dieren, vooral als ze vliegen.

Helaas is het ’s avonds weer gaan regenen, maar deze keer gelukkig zonder onweer. We hadden voor de zekerheid wel de auto er op ingericht om te kunnen slapen ….

Resized_P1170059De dag er na: strandweer, voor de vrouwelijke helft de dag om schelpen te zoeken! Moet natuurlijk ook kunnen. Nog een nachtje, maar nu met maar weinig regen. Nog één nachtje, want de tent moet wel drogen natuurlijk …. We zijn tenslotte in Lunel.

Resized_P1060317Na nog een bezoek aan Aigues Mortes en La Grande Motte is het gewoon weer goed gekomen. Met het mooist mogelijke weer zijn we met een droge tent [en de rest natuurlijk] richting midden Frankrijk afgereisd. Ja ja .. in Lunel is het altijd mooi weer en meestal is het droog! Inmiddels weten we beter.

O ja, voor ik het vergeet, voor diegene die er ook meerdere keren zijn geweest, de camping wordt helemaal gerenoveerd. En …. het knapt echt op. Super plekje om een poosje te verblijven.

Bourgogne en Champagne

Nadat we Lunel hebben verlaten, met een keurig droge en schone tent [ha ha] rijden we naar het midden van Frankrijk. Deze keer via de A750 en A73 richting Clermont Ferrand. We passeren zowel de nieuwe brug bij Millau als ook het koufront boven het centraal massief. Het wordt circa 8 graden het waait en is inmiddels zwaar bewolkt.

Resized_P1170091Na Clermont Ferrand besluiten we wel of we nog een nachtje gaan kamperen of een andere overnachtingsplaats gaan zoeken. Zo is het niet echt uitnodigend om op een camping te gaan staan. We zijn toch wel mooi weer kampeerders, nou ja … een beetje wel.

Nadat we het centraal massief te zijn gepasseerd komen we in mooier weer. Uiteindelijk komen we aan in Nevers, een leuke oude stad en zetten we onze tent op langs de oever van de Loire. Het water staat hoog in de rivier. We hebben nog één meter te gaan volgens de deskundigen. Het is veilig om de tent langs de rivier te zetten. Overigens naast diverse andere tenten hoor!!

Het weer is verder prima en later op de avond gaan we nog lekker lopend naar de stad. Er is feest. Een groot muziek festival heeft de stad overmeesterd. Alles wat geluid kan maken [op welke manier dan ook] is uit de kast gehaald.

We kunnen er uiteindelijk tot vroeg in de morgen nog uitgebreid van genieten. Ik heb er heerlijk bij geslapen ….. Alie niet.

De omgeving is mooi, golvende terreinen, mooie bossen. Langs de kant van de weg kopen we kersen. Heerlijk !!! Deze nieuwe dag rijden we verder, geheel Route National en andere “binnen-wegen” naar het noorden. We rijden via Premery, Auxerre, Troyes, Reims, Rethel, naar Charleroi. En …. uiteindelijk via Brussel en Antwerpen weer naar huis.

Onderweg hebben we nog een bezoekje gebracht aan het slagveld in Waterloo. Bij gelegenheid willen we die strijd daar nog wel een keer meemaken. Deze slag wordt nog met enige regelmaat nagespeeld.

Op de site http://www.waterloo1815.be/fl/waterloo/ is het volgende te lezen:

Resized_P1060431Het Slagveld van Waterloo is het enige slagveld ter wereld dat intact werd bewaard. Kom de site van de laatste slag van Napoleon ontdekken zoals hij was in 1815. Talrijke animaties zorgen voor een beter begrip van de context van de slag en geven u inzicht in de strategieën van Wellington en Napoleon. De Battlefield Tour neemt u mee voor een levendige, realistische ontdekking van dit evenement dat een keerpunt vormde in de geschiedenis van Europa. Tijdens de zomerperiode kunt u elk weekend genieten van de historische reconstructies en op het weekend van 16 en 17 juni herdenken we de slag met een grote reconstructie!

Na deze mooie reis zijn we ruim 6500 km hebben we weer van alles gezien en meegemaakt, maar hebben we ook heerlijk kunnen relaxen. De donderslag in Lunel dreund nog na in ons hoofd. De ervaring met de temperatuur van 47 graden is bijna onblusbaar, de wind in San Jose giert nog om de oren en niet te vergeten de processie in Toledo zijn enkele zaken die wel te boven komen. Maar natuurlijk ook het paleis van Phillips II in El Escorial, de stad Madrid, de prachtige Mezquita in Cordoba, de Sierra Nevada, de aardverschuivingen. Kortom te veel om op te noemen. Geweldig! Op naar een volgende reis??!

Resized_P1050731

Ik hoop dat jullie, iets hebben meegekregen van onze belevenissen en dat jullie thuis ook een heel klein beetje bij ons zijn geweest.

Een hartelijke groet en tot een volgende keer. Jan