2014 Barcelona

Een grote stad en maar een paar dagen de tijd om die eens grondig te onderzoeken …. een uitdaging. 001-SAM_5150 (Medium)Maandagmorgen vroeg vertrokken we met vlucht HV6061 vanaf Zestienhoven. Dat mag ik niet meer zeggen geloof ik. De naam is tegenwoordig Rotterdam The Hague Airport.

Vanaf Zestienhoven vliegen we in bijna 2 uur naar Barcelona. De handbagage mocht in het bagageruim van het toestel, wel zo gemakkelijk, want het vliegtuig was bijna helemaal vol geboekt. Je bagage raak je dan niet eenvoudig kwijt in de kleine kastjes boven je hoofd … maar alle gekheid … de vlucht verliep probleemloos, alleen was de landing één grote klap op het asfalt. Dat kon vast wel beter denk ik.

Na aankomst rijden we met de trein naar het centrum en dan nog een korte trip met de metro. Al met al, waren we vanaf het moment van landen tot op de plaats van bestemming drie uur onderweg. We hadden al eerder een 5-dagen ticket gekocht voor rijden met zo’n beetje alles wat openbaar vervoer is. En … dat heeft fantastisch gewerkt. Kunnen ze in Nederland nog wat van leren met de OV-chipcard?!

We arriveren in een leuk hotel “BestPrice Diagonal” aan de noordoostkant van de stad, 10 minuutjes wandelen vanaf het strand. Dit hotel kunnen we zeker aanbevelen, schoon, compleet, goede bedden, wifi, prima prijs en zeer behulpzaam personeel. Wat wens je nog meer.

Na een bezoek gebracht te hebben aan een groot en schoon strand en een paar uur wandelen, waren we toe aan een heerlijk glaasje.

187-SAM_5111 (Medium)

Een ervaring is een lokaal kroeg nodigt niet uit tot een vervolg. Er waren er gelukkig nog meer, dus dat was geen probleem. We vonden kort daarna “Atrium”, een eenvoudig en gezellige lokaliteit . Op het terras werden we verwend met diverse lekkere hapjes. Die mensen weten wat nodig is om klanten te binden… Uiteindelijk hebben wij er daarna bijna elke morgen ontbeten en aan het eind van de dag een heerlijke verfrissing gehaald.

155-SAM_4797 (Medium)Gesprekken over het dagelijks leven, het land, de cultuur, de stad, de bezienswaardigheden enz enz. waren een leuke afwisseling, na een dagen zwerven door de stad. We kunnen het Atrium aan de Carres de Pallers, 50 meter van het hotel dan ook van harte aanbevelen!! En als je er ooit eens komt: doe ze vooral de groeten.

032-SAM_3861 (Medium)De Sagrada familia, het La Pedrera, casa Mila, de prachtige wijk langs de Pg. de Gracia, het plein Catalunya zijn in één dag bezocht. Een volgende dag moesten het park Güell en het Tribidabo er aan geloven. Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandsezee. Natuurlijk werd de La Rambla bezocht en ook de haven Port Vell. De oude stad, de Ciutat Vella, de catedraal, de markt is geheel doorkruist. Alle straten en pleinen zijn bezocht. Fraai was ook het Place Real.

De La Rambla was alleen een brede straat met een enorme mensenmassa, straatvertier, mime-spelers, eet tentjes en andere toeristische gebeurtenissen. Eigenlijk het minst interessante van de stad.

058-SAM_4067 (Medium)Aan het eind van de straat staat het monument van Columbus.

Het Monument voor Christoffel Columbus werd in 1888 opgericht ter ere van de beroemde ontdekkingsreiziger die in 1492 het Amerikaanse continent ontdekte. Het monument bestaat uit een hoge zuil met er bovenop een standbeeld van Columbus. De monumentale gietijzeren zuil staat in het midden van de Plaça de la Porta de Pau. Het rust op een overdadig met standbeelden verfraaid voetstuk. Het beeld van Columbus bovenop de zestig meter hoge zuil kijkt uit over de zee en is reeds van ver zichtbaar.

Het monument, dat plaatselijk het Monument a Colom wordt genoemd, werd ontworpen door de Catalaanse architect Gaietà Buigas i Monravà voor de wereldtentoonstelling van 1888. De werken werden in 1882 aangevat maar vanwege financiële problemen werd het maar net op tijd voltooid. Webformat -SAM_4714Het monument staat op de plek waar Christoffel Columbus in 1493 aankwam na zijn ontdekking van Amerika het jaar voordien. Columbus werd naar men vermoed in Genua, Italië geboren. Hij verhuisde eerst naar Portugal en vestigde zich later in Spanje. Desondanks werd Columbus in de negentiende eeuw als Catalaan beschouwd – sommige historici beweerden indertijd dat Columbus in Catalonië was geboren – vandaar dat het monument in Barcelona werd opgericht.

Het meer dan zeven meter hoge beeld toont Columbus die naar de zee wijst. Vreemd genoeg wijst hij niet in de richting van de nieuwe wereld die hij ontdekte. De zuil en sokkel zijn hol en je kan binnenin de sokkel geraken. Van hieruit kan je dan de lift nemen die je naar een platform brengt waar je een uitstekend zicht hebt over het nabijgelegen Port Vell en de Rambla.

De laatste dag is het stadsdeel Grácia bezocht, een van de mooiste delen van de stad, heerlijk relaxed, sfeer en gezellige straatjes en prachtige huizen, waaronder het éérst door Gaudi ontworpen huis, het Casa Vincens.

174-SAM_4946 (Medium)Casa Vicens wordt gezien als het eerste grote en noemenswaardige project van Antoni Gaudi. In 1887 kreeg de jonge Gaudi van tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner de opdracht om een vakantiehuis voor hem te bouwen. Gaudi had op dit moment nog geen enkele praktijkervaring en was zelfs nog geen architect, maar hij pakte de opdracht met beide handen aan.

Het sprookjeskasteel is gelegen aan Carrer de les Carolines, 24 in de wijk Gràcia. Casa Vicens is gelegen in een rustige buurt waar je niet verwacht een kunstwerk van Antoni Gaudi aan te treffen. Het huis wordt omgeven door reguliere Spaanse woningen.

Casa Vicens bevat een mengelmoes van verschillende stijlen. Het onderste gedeelte van het gebouw heeft een traditionele Spaanse stijl en het bovenste gedeelte vertoont Arabische invloeden. Net als overige werken van Antoni Gaudi is ook Casa Vicens rijkelijk versierd met mozaïek tegeltjes. Het gebruik van mozaïek tegels is in de loop der jaren hét handelsmerk van Gaudi geworden, net als de natuurlijke invloeden. Net als Casa Mila bevat ook Casa Vicens natuurlijke invloeden. Bij Casa Vicens zie je dit terug in de vorm van vogel- en kersmotieven die verwerkt zijn in het ontwerp. Ook zie je natuurlijke elementen terug in het smeedijzeren hek. De mengeling van verschillende stijlen is waarschijnlijk ontstaan door de verbouwing van architect Juan Bautista de Serra Martinez in 1925. In opdracht de familie Herrero Jover -die sinds 1899 eigenaar is van Casa Vicens- renoveerde de architect een groot deel van Casa Vicens.

PS: de woning is te koop, slecht  30 miljoen !!

 

Natuurlijk hebben wij ons aan de tapa’s gewaagd [waarom zou je dat niet doen, het is gewoon heerlijk]. Maar we hebben ook “echt”chinees gegeten, maar wel in een gelegenheid waar alleen Chinezen komen eten. In één woord “voortreffelijk”. Zó kom je ze zelden tegen … en dat in Spanje …. hoe gek kan je doen.

En dan …. dan is de week weer voorbij en ga je gewoon weer naar huis. Deze keer met de taxi. Een vast tarief aldus het vriendelijke personeel in het hotel. Eenmaal in de taxi blijkt er toch nog zo’n zes euro voor de rit bij te komen : weekend toeslag”.. Maar ja, het was allemaal nog goed te doen met z’n vieren.

De vlucht had vertraging en toch waren we eerder thuis. Het gas er op en … vliegen maar.

Het waren fijne dagen, veel gezien, gezellig, prachtig weer, heerlijk gelopen, zo rond de dertig graden en bijna alleen maar zon, wat moet je nog meer.

Dit was het wel voor dit jaar. Het was heerlijk, tot een volgende keer … blijf je meereizen of ben je al afgehaakt? Een hartelijke groet.