2014 Duitsland – Moezel

Eind augustus starten we met een eerste trip. Waarschijnlijk, zo als zo vaak, veeel te veel meegenomen. Maar goed dit is “proef camperen”. Nu we een paar dagen onderweg zijn geweest kan ik je melden: “het gaat wel goed komen, heerlijk relaxed”. Niet naar je auto lopen om iets op te zoeken of op te bergen.

Het ligt gewoon allemaal in één ruimte. Toch merk je wel dat een kofferbak wel handig is om zo even wat in te gooien.

 

SAM_2754 (Small)

Het is gewoon allemaal net iets anders. De navigator doet het ook goed. Deze houd rekening met de afmetingen van de auto en hopelijk ook de hoogte. Er zit ook een achteruitrijcamera op en dat is wel heel erg handig. Voor de hoogte-meting moeten we nog iets bedenken … ha ha.

We zijn naar de Moezel gereden en hebben nog van een paar mooie dagen kunnen genieten. Een lang gekoesterde wens om eens langs de Moezel te gaan fietsen is uitgekomen. Twee dagen hebben we de spieren laten werken. Een gevoelig achterwerk was in ieder geval het resultaat. Het was gewoon te lang geleden dat we een groter stuk hebben gefietst. Een prachtige omgeving, langs het water en door de druivenvelden heen. Erg leuk. In Enkirch hebben we een wandelroute gelopen. De moeit waard en er is geen straatje overgeslagen of we zijn er geweest.

O ja, soms kom je nog heel andere beesten tegen, ruim 60cm lang. Het lag te zonnen op het asfalt.

SAM_2750 (Small)Er is daar ook een grote camperplaats, langs het water. Een soort buitendijks gelegen gebied. Er staan er wel 100 in alle soorten en maten. Enorme bakbeesten, bussen, vrachtauto’s soms met aanhangers waarop weer auto’s staan enz, maar ook wel met de omvang van die van ons. Alle voorzieningen zijn aanwezig en langzamerhand hebben we alles uitgeprobeerd. Morgen gaan we van het grasveld af. Als het nat is en dat is het, is het goed glad, maar het zal wel lukken. De eerste trip zit er dan op. Het lijstje met handige dan wel vergeten spullen is niet zo groot.

Tot een volgende keer maar weer, dan zonder allerlei beschouwingen. Jullie weten het nu, de Bonen reizen met een Ducatootje. Oppassen geblazen.

 

SAM_2785 (Small)Enkirch staat bekend om zijn vakwerkarchitectuur en gevel, erker en balkonversieringen. Er zijn romantische hoekjes, stegen, en historische wijnhuizen. In de Wein en Priestergasse en in de Sponheimer Straße staan bijzonder fraaie vakwerkhuizen uit de 15e tot en met de 18e eeuw. Ook de historische stadsmuur en de oude vestingwerken zijn gedeeltelijk goed bewaard gebleven. De plaats is waarschijnlijk van Keltische oorsprong en werd daarna door de Romeinen bewoond. Net als Traben Trarbach nam ook Enkirch onder de heerschappij van de graaf van Sponheim aan de Reformatie deel. De meerderheid van de bevolking is nog altijd hervormd, vrij ongewoon in het Moezelland. De hervormde parochiekerk heeft een gotische kern (13de eeuw) en een katholieke met Romaanse torens die uit de 12e eeuw dateren. Het was tot de Reformatie een franciscaner bedevaartskerk.

SAM_2790 (Small)

Aanbevelenswaardig zijn de rondleidingen door het schilderachtige dorp onder leiding van een gids. Enkirch is rijk aan bijzondere details, zoals uit de uit houtsnijwerk vervaardigde naambordjes van straten en huizen.

Ook de moeite waard is de steile wandelroute over oude paden naar de Kirster Grat. De route, aangegeven vanaf de weg Zum Zeppwingert gaat via steile paden door de wijngaarden Enkircher Zeppwingert en Enkircher Ellergrub naar de Kirster Grat. Via de Moselhöhenweg (gemarkeerd met de letter M) kunt u terug keren naar Enkirch of u kunt doorlopen naar de ruïne Starkenburg Ook al is er niet veel meer van de burg over, toch is het een bezoek de moeite waard vanwege het mooie uitzicht vanaf deze hoogte op het Moezeldal en de rivierlussen.

SAM_2747 (Small)

Dat was het voor deze keer. Als je het leuk vindt om mee te lezen, laat het dan weten.

Groet,

code:033-442-034-274 -01