2016 Duitsland – Saksen en Thüringen

Om de een of andere reden denk ik steeds dat we meer tijd hebben dan in werkelijkheid beschikbaar is. Dat zullen jullie ook wel eens hebben, althans daar ga ik vanuit.

Afgelopen de woensdag morgen, het is 6 april, denk ik nog “gewoon vertrekken, het komt vast wel goed”. DEN HAAG - **ILLUSTRATIE** Het rode stempotlood waarmee de stembiljetten worden ingevuld tijdens verkiezingen. Op 12 september vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUTVandaag bestaat de mogelijkheid “ja”of “neen” te kiezen in het referendum over het “handelsverdrag” met de Ukraïne. Een redelijk beladen onderwerp, waar de gemoederen soms aardig over oplopen. We zijn benieuwd wat het resultaat wordt.

Het weer lijkt mee te zitten als we vertrekken, een heerlijk ritje naar midden Duitsland. We belanden in de omgeving van Bad Arolsen.Webformat-S1090030 Webformat-S1090031Een camperplaats waar alle voorzieningen zijn. Het principe op camper-plaatsen is  dat je een basisbedrag betaald en dat het gebruik van voorzieningen moet worden betaald. Overigens een prima constructie, want camperaars hebben veel voorzieningen in de wagen zitten. We staan hoog op de oever van een stuwmeer en hebben een prachtig uitzicht. Hoewel het na de winterperiode is, kan er nog wel wat water in, voordat de overloop in werking treedt.

We wandelen naar het dorp aan de overzijde van het meer. Niet echt sfeervol, we zien nauwelijks dorpsbewoners op straat.  Een klein kerkje, waarschijnlijk nog niet zo lang geleden gerestaureerd.

Webformat-S1090041De vakwerkhuisjes zijn soms eerder grauw dan dat ze een vrolijke sfeer uitstralen. Een beetje zon doet hierbij wel wonderen. De mooiste heb ik op de foto gezet..

De drukke verkeersweg dwars door het dorp is daar zeker mede debet aan. We wandelen een paar uur en lopen via het pad wat om het meer is aangelegd, terug.

Als de zon onder is, komt er snel bewolking opzetten en gaat het spetteren. Er komt een regenfrontje aan. Dat merken aan het begin van de nacht, als het hevig begint te stormen aan de voorzijde van dit front. We krijgen de volle laag, alles kraakt en piept en het valt er in bakken uit.

De nieuwe morgen ziet er weer fraai uit. De broodjes service heeft haar werk goed gedaan. Heerlijk frisse broodjes waren ingepakt aan de camper gehangen. Natuurlijk wel nadat we er een uitnodigend tasje aan de auto gehangen .. Heerlijk. Wat moet je nog meer. ..

We rijden, een deel via de autobahn, een deel binnendoor naar het oosten. Het is koud buiten, de kachel staat binnen aan om bevriezing te voorkomen en ook om de vorstbeveiliging niet aan te laten springen. Alles verloopt goed en als we zo’n 100 kilometer ten zuid-oosten van Berlijn aankomen op onze nieuwe stek, komt net de zon weer door.

Webformat-S1100001

Er wordt deze keer overnacht op een camping, puur geluk deze keer. Er zijn wel enkele camperplaatsen, maar die zijn er voor als je na 19.00 uur arriveert en ’s morgens voor 10.00 weer vertrekt. We willen twee nachten blijven en morgen gaan fietsen naar Lutherstadt Wittenberg. Daarover later meer.

Het ACSI pasje doet wonderen als het om de prijs gaat op veel campings. Nooit vergeten! We staan met drie caravans op een groot veld en rondom is het meer Super vrij en erg rustig. Vogels in overvloed, maar van vele kennen we de namen niet.

Inmiddels is het geheel donker geworden bij  de Bergwitzsee. De wind is gaan liggen, de sterrenhemel is prachtig. Hier, midden in het natuurgebied is het stikdonker. Het is helder en het gaat vriezen. Binnen is het heerlijk knus. Glaasje er bij, dan wordt je ook van binnen lekker warm.

Webformat-S1110003Lutherstadt Wittenberg. Een prachtige dag lacht ons toe. Boven het meer hangt nog een beetje mist. Windstil, prachtig is het op de plaats waar we hebben overnacht. De fietsen snel losgemaakt. Die staan super vast en toch wel gemakkelijk er op en af te zetten. Ik heb het nooit zo op de constructies, maar het is niet anders.

Webformat-S1110051Webformat-S1110029

Als we vertrekken begint het te waaien, dat hoort bij het tijdstip van de dag. Later blijkt ook bij zonsondergang de wind ook weer te gaan liggen.

Webformat-S1110108We fietsen heel relaxed naar het noord via een fietspad wat loopt van Leipzig naar Berlijn. Als je op de doorgaande weg moet gaan fietsen is de lol er snel af. Eigenlijk levensgevaarlijk. Het blijkt een iets langere route te zijn dan eerst was aangenomen, maar na 20 km rijden waren we in de stad. Hemelsbreed maal twee, dat moet je toch wel aanhouden.

Webformat-S1110018

Het is een kleine, gezellige stad. De grote Mariënkirche in het midden van de oude stad en het slot en de slotkerk in het westen. Heel het slot staat in de stijgers. Alles wordt gerestaureerd. Je kan er niet in. Erg jammer. De deur waar Luther in 1517 zijn stellingen heeft opgehangen is inmiddels ook al heel veel jaar verdwenen.

Webformat-S1110028

Overal in de stad zie je posters van 500 jaar reformatie in 2017. Op de huidige deur van de kerk staan de stellingen nog wel vermeld. Een foto van enige afstand door het bouwhek heen, is het enige wat mogelijk is. Maar dat is verder ook geen probleem. Ik denk dat de restauratie in het jubileumjaar gereed moet zijn.Webformat-S1110079Een leuke stad met prachtige gebouwen schitterend in de zon, dan sturen wij weer langzaam aan naar het zuiden.

NWebformat-S1110081et voor de camping besluiten we ook het meer nog even rond te fietsen, waarom niet, we zijn toch bezig. Onderweg zien we nog een fraaie beverburcht, nabij veel om geknaagde bomen. Een super fraai gezicht. Ed & Willem waren waarschijnlijk niet thuis of lieten wijselijk niets van zich horen of zien.

Wel leuk was dat we vlakbij onze staanplaats langs het meer ook nog een otter hebben gezien. Prachtig beestje, lieve snuit. Bij het vertrek richting Jena, zijn we geheel binnendoor gereden. Een mooie rit om rond een uur of drie in Jena aan te komen. Heerlijk geluierd in de zon en uit de wind. Het is prachtig weertje. Hopelijk is het morgen ook nog goed als we naar Weimar fietsen, ruim 25 km enkele reis … inclusief heuvels.. en zonder omleidingen. We zullen zien.

Screen Shot 04-14-16 at 08.24 PM

Weet je wat nu zo leuk is ….. met een beetje geluk worden onze e-bikes als we weer thuis komen, snel afgeleverd. Dat zal een stuk prettiger zijn voor de knietjes.

Ondanks de wat sombere voorspelling is het een stralende morgen geworden, ook al komen er later wat wolkjes aan de hemel. Het is een prachtige dag geweest. We nemen het de route ” Thüringer Städtekette ” naar het westen. Direct naast de camping loopt deze route al, dus dat is eenvoudig aansluiten. Eerst langs de rivier, dan dwars door de stad en dan verder naar heet westen. Weimar is vandaag de bestemming. We nemen eerst een klimmetje waar we toch twee en half uur over doen. Dan zijn we wel 15 kilometer verder! Lekker zo’n bergje, maar je bent jo… en je wilt wat. De laatste 15 kilometers gaan berg af, dat is een fluitje van een cent.

Webformat-S1130047

We rijden door het prachtige park, waar we enkele landhuizen zien, van enkele dichters, wetenschappers, dirigenten, componisten, filosofen en schrijvers zien waaronder Goethe, Nietzsche en Schiller. Ook Franz Liszt, Joh. Sebastian Bach en Richard Strauss hebben hier gewoond en gewerkt. De standbeelden staan op verschillende plaatsen tegen.

Webformat-S1130035Webformat-S1130021

Dan komen we in het relatief kleine centrum met enkele prachtige bouwwerken en musea. We fietsen en wandelen er heerlijk op los en na een paar uur starten we weer met de terugreis.

Acht kilometer ten noorden van Weimar ligt het voormalig concentratiekamp Buchenwald. Daar zijn ruim 280.000 mensen naar toe afgevoerd zijn meer dan 55.000 mensen uit verschillende landen omgekomen. Deze keer slaan we een bezoek over. Morgen, 11 april vindt er volgens de lokale radio een herinnering plaats in het kamp, 71 jaar na de bevrijding.

De eerste 15 kilometer terug zijn pal tegen een inmiddels harde wind de berg op. Uiteindelijk komen we moe maar voldaan en vooral ook “versleten” aan in Jena. Een prachtige prestatie voor deze “oudjes” al zeg ik het zelf.Webformat-S1140009We besluiten morgen Jena zelf eens te gaan bezoeken en kijken of we wat tegen komen van Carl Zeiss Jena. Dit zijn lenzen met een bijzondere optische kwaliteit. Voorlopig gaan we eerst even met de beentjes omhoog en de vochtbalans wat op peil brengen. Jena is een klein stadje in Thüringen. Bekend van de optische industrie. Het museum is dicht, jammer, maar op maandag is alles dicht inclusief de lokaliteiten waar je iets kan eten of drinken.

Webformat-S1140003 Webformat-S1140001

Zo ook de botanische tuin. Overigens ligt in deze tuin het planetarium. Wel open, maar nu nog weinig te zien. Vanavond was er een speciale voorstelling met de sterrenhemel als decor… Dan maar wat boodschappen gedaan en de stad rondgefietst.

Webformat-S1140039In de middag toch nog een stukje van de Saale route gereden tot Dornburg, zo 15 km noordelijker dan Jena.

Alie had een alternatieve route voor ogen. Dat betekende onbedoeld een extra klim richting de bergruïne Tautenburg. Maar terugrijden is natuurlijk geen optie.

Webformat-S1140041Uiteindelijk zijn we met knikkende knieën weer aangekomen in Kunitz om van daar de laatste kilometertjes af te leggen naar de camping Jena. De fietsen weer op de camper gezet en alles staat weer gereed voor een rit naar ons laatste verblijf in Bad Berleburg.

Bad Berleburg is een plaats waar we in onze “jonge jaren” voor het eerst in een gaststätte verbleven. We hebben daar van alles beleefd. Vrienden gemaakt die later, toen ze bij ons in Nederland waren, geen echte vrienden bleken. We hebben er rondvluchten gemaakt in een klein vliegtuigje met eveneens vermeende vrienden die later bleken nog te veel de Nazi beginselen aan te hangen en nog meer van die verhalen …

Altijd fijn echte …..  Maar dat allemaal terzijde. We gaan heerlijk eens rondneuzen in die stad en streek.

tmtoys_rummikub_2610_2

Maar dat is pas na morgen… Eerst wacht nog Rummikub.

En toen werd het toch weer een andere bestemming. Het eerste deel van de reis ging zeer voorspoedig, zoevend over de autobahn, na 100 kilometer werd de routeplanner op “negeren autoweg” ingesteld. Dwars door het prachtige berglandschap van Türingen, onder Kassel langs, naar het Sauerland. Veel wegomleggingen als gevolg van wegwerkzaamheden zorgen er voor dat je op plaatsen komt die niet gepland waren. Maar alles verliep verder prima. Toen we in Bad Berleburg aankwamen bracht onze Garmin me in een doodlopende straat met 15 procent stijging. Daar stonden we, bovenaan, bijna in de tuin van de villa van een argeloze Duitser die wat vreemd op keek, toen we voor z’n deur stonden.

Wij weer achteruit terug en werden door een buurman naar de juiste plek gewezen. Deze buurman had ook weer een buurman en dat was een Nederlander, dat scheelt weer alles, want dat was toffe gozer volgens hem!

Helaas, er waren maar drie plaatsen op de camperplaats en …. bezet. Natuurlijk, want zo vroeg waren we niet meer. Er was nog een plek, dat bleek helemaal boven op de berg te zijn en eigenlijk was dat een gewone parkeerplaats bij een zwembad. Kleine plaatsen en niets was vlak. We zouden dan ook alleen staan en lopen naar de stad was er zeker niet bij. Overigens maar 3 camper-plaatsen in een stad als Bad Berleburg is ook echt veel te weinig.

IMG_20160412_174520We besluiten door te rijden naar Willingen. Daar aangekomen bleek plaats genoeg, met een prachtig uitzicht op de hellingen waar je in de winter goed aan wintersport kan doen. Er liggen nog diverse sneeuwresten, even voelen ..

De volgende ochtend rijden we dwars door het Ruhrgebied richting Geldern, een stadje net op de grens aan de Duitse kant, ter hoogte van Venlo. Het is super druk op de snelweg. Enorme aaneengesloten rijen vrachtauto’s. Deze route rijden we voorlopig niet meer, tenzij het echt niet anders kan. Waarom nu wel? Dat is simpel, omdat we het ons niet meer konden herinneren hoe het was “rijden in het Ruhrgebied”. Nu is het geheugen weer opgefrist!

Webformat-S1150006

Webformat-S1150011We komen aan op een mixed parkeerplaats bij een groot zwembad, waar op een deel van de plaatsen elektra-voorzieningen zijn aangebracht [50ct per kWh]. Je kan hier prima staan en op een later moment komen we hier zeker terug. Je kan hier namelijk ook prachtig fietsen. Rond de 30e april is het begin van de asperge tijd. Nu hebben we de benenwagen genomen om Walbeck te verkennen.

Straks wacht het werk weer..

De rit verloopt voorspoedig. Er zijn geen bijzondere zaken te melden. Bedankt voor het meelezen. Wil je meer weten? Dan weten jullie ons te vinden.