2016 Esztergom

Zo slingeren we langzaam via Boedapest, langs de Donau naar het noorden en komen aan in Esztegom op de Gran camping.

s1690242

Een leuk stadje langs de Donau met een paar mooie bouwwerken.

Sinds het jaar 1000 was deze plaats de hoofdstad van Hongarije. Ene Stefan werd in dat jaar tot aartsbisschop gekroond.

Hoog boven de stad torent de grootste kathedraal van Hongarije uit.

Deze is gebouwd op de plaats waar de dom heeft gestaan waar Stefan is gekroond.

s1690124De kathedraal is gebouwd naar het voorbeeld van de Sint Peter in Rome. Tot op de dag van vandaag zetelt in deze plaats de aartsbisschop van Hongarije. Kortom, om vele redenen een belangrijke stad.

In de kathedraal is genoeg te zien. Een paar foto’s geven een goed beeld.

We slenteren, op een van de laatste dagen in dit land, door de stad. De foto’s geven een aardig beeld van het leuke stadscentrum en de prachtige gebouwen

Prachtige oude gebouwen, maar ook nog vervallen. Heel vaak zie je het stuc-werk los komen of is er al van het metselwerk afgevallen. Gewoon een kwaliteit van niks… erg jammer en herstel is duur. Het is erg warm vandaag, dus zweten als we de heuveltjes op en aflopen om de stad te bekijken. Gelukkig zijn er ruim voldoende terrasjes. De kathedraal is prachtig gelegen ver boven de Donau, mooi, maar de kerk die in Oudenbosch staat doet er niet veel voor onder…Waarschijnlijk hebben ze daar wel veel minder kunstschatten. Het is enorm wat hier is verzameld en bewaard gebleven. Het blijkt de grootste kunstcollectie van Europa te zijn.

s1690092

Tot slot als je het leuk vindt, om de twee jaar in maart een groots gitaarfestival plaats. Dan kan je luisteren naar wel 100 verschillende artiesten die hier optreden.

Maandag vertrekken we weer naar Oostenrijk. Morgen nog goed de verkeersinformatie volgen. Een dag of vier geleden stond er voor de grens meer dan 20 kilometer bij de grensovergang Nickelsdorf vanwege aangescherpte controles op vluchtelingen bij de grens.Afbeeldingsresultaat voor nickelsdorf austria

Dan sta je echt vele uren helemaal vast en dat lijkt ons niets. Misschien dat we uit kunnen wijken naar een kleinere overgang, als dat kan. We zullen zien.

Tijdens de afgelopen periode is in Oostenrijk een vrachtauto met vluchtelingen gevonden met daarin 70 dode lichamen. Reden dat controles sterk verscherpt zijn .. Inmiddels zijn mensensmokkelaars aangehouden en worden auto’s met geblindeerde ramen extra gecontroleerd. Tot op heden hebben wij er niets van gezien!!

Die zelfde situatie kunnen we ook vanuit Oostenrijk naar Duitsland verwachten, aldus de lokale radio.