2016 Heviz

Donderdag naar Hévíz. Dat is een verhaal apart. Midden in het dorp ligt een meer met water, gevoed vanuit het binnenste der aarde.

De temperatuur is boven de dertig graden. In het meer staat een groot paviljoen, waar je je ook kan laten masseren enz enz.

sam_2166sam_2162

Ook modderbaden zijn aanwezig, het is er redelijk druk. Om er een dagje te zwemmen zonder al die extra’s ben je circa tien euro kwijt.

sam_2170Nu is er ook een overloop van het meer. Het water moet toch ergens heen, nietwaar? Dat water stroomt in een kanaaltje en komt bij en stuw, waarna het verder afstroomt naar?? Dat weet eigenlijk niemand, het zal wel in het riviertje de Zala zijn.
In dit kanaal stroomt het zelfde water als in het meer en dat is ook de reden dat de locals en een paar toeristen, waaronder wij, daar een duik in nemen. s1550003s1550014Ho ho, zó werkt dat niet!.

Je begeeft je langzaam in het water en gaat drijven op een zwemband en verblijft daar ongeveer een uur. Niet langer, dat schaadt de gezondheid. De “damp” die boven het water uitkomt, is radium, is zwaarder dan lucht en bevindt zich net boven het wateroppervlak. Daar mag je niet te veel van binnenkrijgen, het is licht radioactief. Door de heerlijke temperatuur en de lichte damp wordt je rustig en ontspannen de spieren. Zie je het al voor je? Ja ja, het is echt waar! Of gaat het nergens over? Volgens de locale voorschriften moet je deze handeling 10x uitvoeren. Niet meer en eigenlijk ook niet minder. Maar dat gaat mij vast niet lukken… Dan zijn we al lang weer ergens anders.
s1550027Een bijkomend fenomeen is dat er vissen, kleine en grotere, in het water leven. Die bijten en zuigen … Er zijn er vele en steeds weer schrik je er van als er van als er paar aan je been “hangen”. [Garra Rufa zou de naam kunnen zijn van deze visjes.

Wie het beter weet mag het zeggen].

sam_2178