2016 Kesthely

De camping is er nog eentje een met wat oudere eigenschappen.

sam_1979De bungalows zouden bij ons ook als garageboxen kunnen worden bestempeld, maar het het ziet er zeker niet smerig uit. De muren staan wat bol van de slechte betonkwaliteit. Een golfplaten dak geeft niet zoveel sfeer. De huisjes staan wat troosteloos onder de donkere grote bomen. Er wordt nog niet zoveel vernieuwd of aangepast, met uitzondering van de prijzen. Er moet wel gezegd worden dat die aanzienlijk lager zijn dan in Nederland. Echt veel lager. Veel kleur is er niet te vinden. sam_1982Mogelijk ook door het ontbreken van de zon onder de bomen. Ook moet gezegd worden dat de toiletgebouwen heel schoon worden gehouden.

In de nacht kunnen we de geluiden horen van de verschillende discotheken en optreden op podia. Over het water heen dragen de geluiden zo veertig km ver. We wennen er wel aan, maar het is mijn muziek niet. Je hart gaat er soms wel erg snel van kloppen… op het ritme van de bas en beats.

Het is een andere wereld. Als er iets niet meer functioneert, wordt het ergens op een hoop gegooid, vaak wordt een bouwval niet afgebroken of opgeruimd, maar wachten ze tot ze onderdelen, stenen, balken, ijzerwaren, op een later moment weer kunnen hergebruiken. sam_1987Daardoor lijkt het al snel rommel … Hier gelden andere normen en gewoonten. Maar toch is dit ook een onderdeel van het ene Europa.
Wat belangrijk is, dat mensen hier vrolijk hun ding doen, plezier hebben, zich vermaken, met iedereen in het gezin bbq ‘en in het park of hier op de camping. Ogenschijnlijk voor ons, tevreden zijn met wat ze hebben. Let wel, het is één moment en de ervaringen zijn natuurlijk erg verschillend. Als je hier onderwijzer[es] bent verdien je per maand € 500,- Dat is niet veel. De AOW is € 90,- per maand.

sam_1988

Zonder ticket kom je niet binnen

En toch, het heeft iets. Iets was ons niet loslaat en we toch steeds weer opzoeken. Het boeit en is steeds weer nieuw. Dagelijks nieuwe verrassingen en zaken waar je je over verbaast. Het voormalige Oostblok blijft boeien in alle facetten. Maar gevraagd wordt of we hier willen wonen, dan is toch het antwoord nog “neen”. Maar weet ook dat er elke maand ruim 2000 mensen Nederland verlaten om elders een nieuw leven te beginnen, zelfs of eigenlijk mede dankzij, ze met pensioen zijn. Later tijdens deze reis ontmoeten we mensen in de omgeving van Szolnok in de Pusta waar ongeveer 180 Nederlanders wonen. Je kan hier gemakkelijk  van een Nederlands aow rondkomen.

Vanaf vandaag gaan we opnieuw genieten van wat dit land als vakantieland te bieden heeft.

sam_2060Als we zaterdag boodschappen doen, blijkt het een nationale feestdag te zijn in Hongarije, Dus is bijna alles gesloten. Gelukkig vinden we een klein ABC’tje. Die mogen wel open zijn. Onderweg zien we de Belgen voorbij rijden, zwaaien helpt niet … Ze vinden een leuk plekje en ’s avonds gaan we lekker eten naast Alfreds steakhouse. Heerlijk eten voor niet veel geld.


Uiteindelijk starten wij de fietsen voor een meer serieuze tocht langs de zuidkant van heet meer.

Halverwege slaan we af en komen in een gehuchtje waar we een heel klein poppen museum vinden. Midden in de bush ligt Csillagvár.

De toegang kost 2€. Voor het maken van foto’s moet je apart betalen. Het was grappig, opgezet door een particulier en een wat uit de hand gelopen hobby van oude zooi en poppen.

s1530073

Daarna fietsen we naar Vörs. Daar zouden ook een paar museum-achtige zaken te vinden moeten zijn. Helaas hebben we alleen een gesloten dorpsmuseum gevonden. Als je wilt kijken in het museum moet je eerst een nummer bellen. Weer verder doorgereden en ks1530064omen ineens in een beschermd natuurgebied, het Kis-Balaton. Een gebied waar nog allerlei wild is te vinden. We fietsen er ruim 15 km doorheen. Allemaal karrensporen maar perfect te rijden. Diverse slangen kruisen ons pad. Eerst liggen ze heel stil, te zonnen op het middendeel van het pad, maar kom te te dicht bij, schieten ze als een pijl de struiken in. Nu heb ik niet zoveel met slangen en zeker niet als die lekker dik en meer dan een meter lang zijn.

s1530088Net als we hopen weer uit het park te kunnen, is de weg over een lengte van 1 kilometer afgesloten. Tol betalen. Of te wel toegangskosten voor het park. Eigenlijk bedoeld voor een klein deel van het totale park, waar de grote kuddes waterbuffels lopen en waar we de Europese stokpaardjes zien. Grappig, we zien ook weer voor het eerst wat meer mensen. Via een lastig draaipoortje wurmen we onze fiets heen. Gelukt en toen de fietsroute weer vervolgt. De laatste 25 kilometer is er echter geen fietspad meer en meten we langs de landweg en later via de doorgaande weg fietsen. De enige optie is de zelfde weg terug. Eigenlijk is dat geen optie

De laatste tien kilometer is een soort lijdensweg, op het onverharde deel in de wegberm en dat nog eens 5 kilometer. Dit doen we dus nooit meer. Volgende keer toch maar de zelfde weg terug. We rijden totaal ongeveer 75 km komen we weer op onze stek terug. Een ervaring rijker..

sam_2193
Woensdag bezoeken we heel aardig wildrestaurant in de omgeving. Super heerlijk gegeten en zeer betaalbaar.sam_2199 sam_2197

Na een dag “rust” komt er weer  een fietsdag. Dat betekent niet een dag lang fietsen, maar een dag onderweg met de fiets.

s1560017Onderweg naar Badascony richting het noorden langs het meer. Een wisselend parcours, soms een fietspad naast de snelweg, soms lekker door het bos en soms direct langs het meer. Een leuke en gevarieerde route. We komen door kleine gehuchtjes, maar ook fraaie badplaatsen. Wat opvalt zijn de soms [bijna]lege campings. s1580012Dan zie je vijf tenten of caravans staan en er zijn minimaal 300 plaatsen. Nauwelijks voorzieningen en het lijkt er op of er de laatste twintig jaar nauwelijks onderhoud is uitgevoerd.Jammer, maar het zijn niet meer de tijden dat hier de plaatsjes twee keer verhuurd waren en er heel erg veel Duitsers naar het Balatonmeer kwamen voor hun vakantie.

s1560027Onderweg naar Badescony zien we nog diverse oude vulkanen met hun afgeplatte top. Zomaar [lage] bergen in een redelijk vlak landschap.

s1560031

Nee, we zijn niet naar boven gefietst! Te warm, maar we hebben er wol omheen gefietst.

s1560057Dan kom je nog door de authentieke Hongaarse dorpjes. Gelukkig is daar altijd wel een ABC ‘tje en dus ook verkopen ze ijs.

s1560064Na ruim 70 km getoerd te hebben, is het tijd voor wat rust en een heerlijk glaasje rose. Aangeschaft in de lokale wijnboerderij. Daar verkopen ze heerlijke rosé, vers getapt in een grote kruik. Lekker gekoeld drinkt het heerlijk weg, zeker met het warme weer wat we hier nog steeds hebben. Het lijkt wel Vakantie.

s1560060Na een tochtje per fiets naar de zuidkant van het meer. We rijden tot Balatonmáriafürdó. Een route van “meer van het zelfde”. Vooral het laatste gedeelte is erg toeristisch opgezet. Het is er druk, veel strandjes zijn goed gevuld, zowel de betaalde als de vrij toegankelijke gedeelten zijn gezellig druk. Er wordt veel gevaren en gezwommen. Het zuidelijke strand is ondiep. Je kan zomaar 500 meter het water inlopen en dan sta je nog maar tot je middel in het water. Overigens is aan de noordkant niet zo, daar kan je snel niet meer staan.

Tot slot aan ons bezoek aan Keszthely bezoeken we ook nog het slot. Dit slot is één van de mooiste van Hongarije volgens de boeken. En … wij vinden het een prachtig kasteel, mooie tuinen en een deel is toegankelijk voor bezoek. Eerst bekijken we het kasteelmuseum met de oorspronkelijke inrichting. Nog steeds woont er een erfgenaam in het slot van de familie Festetics.

Daarna gaan we naar het rijtuigen gebouw. De historie van het rijden met paard en wagen ligt hier dichterbij dan bij ons thuis. Nog steeds kom je hier paard en wagen tegen in de dorpen. Mooie koetsen en sleeën en natuurlijk de bespanningen en allerlei attributen.

We lopen daarna naar het jachtmuseum. Ongelofelijk wat je daar bij elkaar kan zien, zowel de geweien, skeletten, maar vooral ook de opgezette dieren. Mooi en leerzaam. Bij dit soort musea moet je altijd beseffen hoe en in welke tijd en met welk doel het is opgezet. Zeker als je kijkt naar de ivoren slagtanden enz.

In het gebouw vinden we op de bovenste etage een gehele verdieping gewijd aan de modelspoorbanen. Heel mooi opgezet en in zowel in dag als in nachtsituatie te bekijken. Echt de moeite waard.

Tot slot bezoeken we het palmenhuis. Eigenlijk zien we meer cacteeën, agaven en andere prachtig bloeiende planten, maar het is ook zeker een bezoek waard.

Voor het eerst in ons leven hebben we kunnen profiteren van de “ouderen” korting. Dat betekent een reductie op de toegangsprijs van min 50%. Je moet dan wel ouder zijn dan 62 jaar en je kunnen legitimeren. Nu daarvoor mochten ze wel even naar mijn foto kijken op m’n rijbewijs… Voor wie dit kasteel ooit gaat bezoeken, koop gewoon een combinatieticket voor alle vijf de onderdelen die ik eerder heb genoemd. Dat is snel voordeliger.

s1550036Morgen gaan we opruimen, de boodschappen doen enz enz en ga ik met de Belgen nog naar het “warmwaterkanaal” om wat te relaxen… Morgen vertrekken we naar Pécs.
Zo gezegd, zo gedaan. Bij het kanaal is het weer druk, maar nu met mensen die heerlijk aan het dobberen waren. Zelf heb ook een een drijfband aangeschaft, Dan val je hier niet zo op en het ligt heerlijk in het warme water. Wel de benen blijven bewegen natuurlijk, want die vissen …

s1540051

s1540049

s1540040s1540038

Ik ben bijna het bezoek aan het marsepein museum vergeten te vermelden. Dat kan natuurlijk niet. Een staaltje vakwerk wordt hier tentoon gesteld. Uiteraard kan je er ook lekker snoepen..

door een plaatselijke Het is inmiddels dinsdag, na een heerlijke maaltijd in een wildrestaurant. Op maandag vertrekken we nu toch echt vanuit Keszthely. Zelden staan we zo lang op één plek!