2016 Mohács en Baja

De vervolgroute staat niet vast. We gaan eerst naar Mohács. Een stad aan de oever van de Donau. In dit vredige plaatsje voerden de Hongaren met 25.000 man, op 29 augustus 1526 een zeer bloedige strijd tegen de Turken, het leger van Süleyman I met 80.000 man. In een tijdspanne van twee uur kwamen 25.000 Hongaarse mannen om. Hongarije werd vernederend verslagen en het land in drieën gesplitst.

s1610002

We brengen een bezoek aan de gedenkplaats. De ruwe sculpturen zijn gesneden uit boomstammen en schetsen een beeld van het bloedvergieten op deze plaats, met stervende soldaten, woedende generaals, gevallen paarden en afgehakte armen. Een indrukwekkend gezicht allemaal.

Dan komen we aan in Baja, ook een klein stadje langs de Donau.

Het is nog lekker vroeg als we aan komen in Baja. Even van de siësta gebruik gemaakt en toen het stad onveilig gemaakt.

s1610037In de stad vinden we nog echt Hongaars warenhuis. In ieder geval de opzet en inrichting.

s1610064
De goederen die verkocht worden lijken van oorsprong wat Chinees, maar dat is niet zo erg.

In de stad vinden we nog heel erg veel oude kleine winkeltjes en kroegjes, het is duidelijk nog een streek waar de vernieuwing nog niet zo is doorgedrongen.

Maar toch eten we in deze stad in een zaak waar Chinees-Indisch wordt geserveerd. Inclusief 2 flesjes coca cola eten we voor omgerekend zes euro. Ongelofelijk lekker.

s1620005Het is vrijdag, we vertrekken richting het midden van Hongarije. Het landschap is niet meer zo gevarieerd. Er zijn gebieden met veel druiven, fruitbomen, mais, heel veel zonnebloemen en onland. Met name dat laatste is land wat braak ligt en al langer niet wordt bebouwd. De druivenstruiken zien er op veel plaatsen niet zo best uit, wat verwilderd, lange uitlopers aan de bovenkant en niet zoveel druiven. Het blad lijkt verdort, maar het is ook warm en droog. Het landschaap is licht glooiend. Als we de plaats van bestemming naderen raken we een beetje de weg kwijt.

s1630007We rijden wel volgens de navigator/routeplanner, maar worden een onverhard zandpad in gewezen. Ook al is het nog maar vier kilometer, dit lijkt niet goed. Jammer, maar helaas. Hier rijden we maar niet te ver in ..