2016 Pecs

We rijden dwars door het Nyugat-Mecsek gebergte. Af en toe lekker stijl, maar wel goed te doen met het Ducatootje. We hebben vandaag niet veel snelweg gezien en rijden heerlijk over hobbelige weggetjes en passeren leuke dorpjes. Het is hier duidelijk minder toeristisch. We zien vandaag op de weg geen enkele camper of caravan meer. s1590008

Als we in Pésc de Familia Privat Camping vinden staan we bij de toegang tot de stad in de file. Er wordt aan de weg gewerkt. Erg veel stadsbussen en vrachtauto’s met grote zwarte rookpluimen daarachter.

s1590034

We komen in een echte stad in het voormalige Oostblok. De gehele dag door horen we sirenes van politie en ambulances die zich door het verkeer wurmen.Ook al is het allang geleden dat de muur is gevallen, er zullen vele generaties overheen gaan voordat zaken zijn gelijkgetrokken. Ik vraag overigens af of dat wel moet en of het wel zal gebeuren. Hopelijk kunnen cultuur en tradities die het land nu nog heeft behouden blijven.

Vandaag zagen we onderweg twee mannetjes die met paard en wagen rijden over de hobbelige wegen, beide bellend met de mobiele telefoon. Langs het Balaton zie je veel land en huizen, prachtige villa’s en bouwvallen en ook bouwpercelen te koop staan. Veel winkels staan leeg en huizen raken vervallen. Hotels staan leeg en zien er verwaarloost uit. Na de bloei begin negentiger jaren is de groei blijkbaar gestopt.

s1600010In Pésc zien we dat deze ontwikkeling ook anders kan verlopen. Het is een mooie stad.

Het “platteland” is hier nog wel aan het opkrabbelen nadat de grenzen zijn opengegaan en Hongarije is toegevoegd aan Europa. Het is een duidelijk armere streek. Ook de Roma’s zie je hier nog regelmatig.s1600051

s1590055Wat is en blijft, is de prachtige natuur. Op de camping staan we in een leuke boomgaard met ongeveer vijf campers en een tent en is het ’s nachts aarde donker. Welterusten, maar eerst nog even sterren kijken door de bomen heen

Ik koop een paar buskaartjes enkele reis [300 HUF] bij de Post. ’s s1600358Morgens vertrekken we met de bus naar het centrum. Dat is inderdaad veel te ver en te warm om te lopen.

We stappen uit bij de ARCAD, een groot winkelcentrum. Dat bewaren we wel voor het laatst. Al snel komen we bij de grote synagoge die we met een bezoekje vereren.

s1600016Inmiddels hebben ze geleerd overal entree voor te vragen maar je kan zien dat zaken goed zijn opgeknapt en dat kan niet voor niets. We krijgen een keurig uitgewerkte tekst in het Nederlands. Dat is al uniek.

We lopen eerst naar het grote Széchenyi tér. Een werkelijk prachtig groot ovaal vormig plein met  fraaie gebouwen.

We lopen steeds eerst alle zijstraten in en via een andere weg weer uit. Veelal grote huizen in Barok stijl. We zien ook de nationale schouwburg,een groot aantal kerken en uiteindelijk komen we ook bij het Dom tér waar de grote kathedraal staat met z’n vier grote vierkante torens. Na veel slenteren komen we bij een restaurantje langs de Glymó György.

s1600246We eten er een “hamburgertje” zoals we nog nooit gegeten hebben. Enorm lekker, groot en ook nog eens super goedkoop. Dit soort plaatsen vind je nu nog genoeg in Hongarije.

Als we teruglopen sluiten we bijna vanzelf aan tussen een groep Duitse toeristen. We luisteren wat naar de gids te vertellen heeft en voor we het weten lopen we de katholieke kerk en voormalig moskee binnen. Ik hoor wel roepen, maar ik sta zomaar ineens binnen. Wie er riep? O, dat was Alie “joh…

In de 16e eeuw verwoesten de Turken de oude romaanse kerk en gebruikte de steden om een moskee te bouwen. Veel later doopten de katholieken de moskee weer om tot kerk en voegde een barokke elementen aan het gebouw toe. Het resultaat is verbluffend, een mengeling van twee verschillende geloven en bouwelementen in één gebouw.

Hongarije is een land met een goed geheugen. Nog steeds luiden alle klokken in Hongarije elke middag om te herinneren aan de overwinning van de Hongaren op de Ottomanen.

s1600323We volgen even later de stroom mensen om in de catacomben met veel graven en bijzettingen te belanden. En ineens staan we ook zo weer buiten.

We struinen nog wat straten af, maken foto’s en drinken wat en belanden daarna in het ARCAD.

Net Zuidplein en zeker net zo warm en vermoeiend. We pakken de bus terug naar onze oase van rust aan de rand van de stad. Pécs is zeer te moeite waard om een bezoek te brengen!