2016 Moezel, Kröv

Het is niet de eerste keer dat we het Moezel gebied verkennen. We vertrekken met een lekker herfstweertje met veel zon via Maastricht, Verviers, Wittlich naar Kröv. Niet omdat het een bijzondere omgeving is, maar deze keer omdat er in het weekend wijnfeesten zijn in Kröv.Afbeeldingsresultaat voor krov nacktarsch

Op de camping in Kröv die we hadden uitgezocht was het “stil en verlaten”. Slechts een enkeling liep er rond en de meeste plaatsen worden bezet als seizoen plaatsen. Dan zie je alleen in het weekend mensen. We rijden door er zijn veel meer camperplaatsen langs de Moezel. Als eerste komen we 4 kilometer verder in de  Kinheim een mooie plaats tegen. Een door de gemeente geëxploiteerd terrein. Uitslapen is er hier alleen niet bij, want om acht uur wordt de bijdrage van € 8,- opgehaald en komt de bakker toeterend langs. En die verkoopt hele lekkere verse broodjes….

s1740039s1740092De eerste fietsrit gaat via de zuidoever naar Bernkastel-Kues. Een mooie gezellige stad, een heerlijk zonnetje en het is een plezier hier met de e-bike rond te toeren. Ongeveer 90% rijdt hier op een fiets met ondersteuning. De knie problemen hebben zich gelukkig nog niet voorgedaan. Afkloppen natuurlijk, maar toch ..

Onderweg zien we vele notenbomen die langs de Moezel staan. Omdat het vandaag de eerste dag is met wat wind, zijn er nog genoeg noten te vinden. De grote oogst is er al af. Volgens mij gaat dat met grof geweld en veel inzet. Maar gedurende de tocht zien we nog enorm veel mensen zoeken en zeker niet alleen toeristen.. s1770124Overigens de noten smaken prima.
Als je ze in de winkel koopt hebben deze een veel lekkere smaak. Maar dat is vaak met groente en fruit uit “eigen” tuin.

Je weet toch dat walnoten erg gezond zijn? Hier worden ze wijnnoten genoemd. Alleen de naam al…

Ook de tweede rit, als we Traben-Trarbach bezoeken vinden we er nog aardig wat noten, maar er is al veel geraapt. Het is nog steeds prachtig weer, droog maar koud en dat is geen probleem.

s1740009We zien in de omgeving dat er een nieuwe brug wordt gebouwd over het gehele moezeldal heen. Een enorm bouwwerk dat over twee jaar gereed moet zijn.

s1760030Er worden totaal 10 pijlers gebouwd van 20 tot 150 meter hoog. Whow. De breedte van de bovenbouw is 29 meter. Een prachtig gezicht als nu nog ziet dat de weg zomaar ineens op die hoogte ophoud..

’s Avonds blijkt dat ik toch een echte “verkoudheid” heb opgelopen, wat uiteindelijk best weer heftig blijkt te zijn. De eerste symptomen waren er al wat eerder. We blijven in Kinheim, tot het wat beter gaat.

sam_2602Gelukkig hebben we de vrijdag avond nog kennis gemaakt met de manier waarop hier wijnfeesten worden georganiseerd. Een grote hal waarin de band speelt is het een gaan en komende man. Veelal mensen uit het dorp, maar ook toeristen zoals wij. Bij binnenkomst koop je een glas of fles wijn, wat kaasblokjes of een broodje worst en hamburger. Die noemen ze hier een frikandel … Smaken doen ze prima. sam_2599De wijn overigens ook, allemaal geproduceerd in Kröv. We krijgen de nodige informatie van mede tafelgenoten die hier meer bekend zijn en komen uit dit land. Best gezellig, maar met de soms luide muziek, een gesprek te voeren in een andere taal is voor mij nu even lastig, de koude zit ook in m’n hoofd. Een beetje spraakwater helpt natuurlijk wel.. Toppers van toen. ToppersOok het bekende muziekrepertoire uit de jaren zestig en zeventig is weer opgehaald. Best gezellig.

Als we overdag de camperplaats aflopen langs de Moezel, vinden we nog wat notenbomen. Nu dan weet je het wel.. Op de terugweg komen we een Duitser tegen die onbehouwen, onbeschoft, grof en met wilde gebaren duidelijk maakt dat hij de politie gaat bellen en ons wel weet te vinden. We herkennen hem als verkoper van kalebassen en andere vruchten langs de weg. Blijkbaar viel de verkoop die dag wat tegen en moest hij even zijn gram halen bij ons. We hebben eerst een klein ommetje gemaakt en later zagen we hem afdruipen van de camperplaats. Het bleek een bekende aldus enkele omstanders.

km_logo_oben

s1760068

We hebben nog een derde dag lekker gefietst richting Bernkastel-Kues, maar dan langs de noordkant van het water. Je komt daar een mooi klooster tegen waar ze heerlijk bier brouwen.

s1760056

Er is ook een geweldige likeurstokerij en een grote kruidentuin. Het is prachtig weer, dus geen straf even rond te lopen.

Maandag helpt de paracetamol me de reis naar Colmar te maken. Hoesten en sturen is best wel opletten, maar het valt uiteindelijk allemaal mee. Als we aankomen is het gaan regenen. Nu dat komt mooi uit, we gaan vandaag zeker niets bijzonders meer ondernemen. Ik hoop toch morgen weer wat te gaan fietsen en dan is en zonnetje er bij wel plezierig. Zo droom je wel eens, maak je plannen en altijd gaat anders. Herkenbaar toch? Maar …. het is ook wel weer een uitdaging. Voorlopig blijven we op deze plaats wel even.

s1760067

We hebben in Turckheim een camping gevonden, La Madeleine. Eerder waren we hier ook, best mooie omgeving en centraal gelegen.

Goed om de omgeving eens te gaan verkennen.

s1770007