2016 Oostenrijk

Een tussenstop in de buurt van de Chiemsee is een dure [€] stop op een camping geworden. Verder was echt alles helemaal “belegt”.

Op 17 augustus rijden we via Salzburg
richting het zuiden om bij Altenmarkt im Pongau af te slaan naar de B320. De nevel hangt nog rond de bergen en geven een passende sfeer aan het opkomende berglandshap. Dwars door dit mooie land rijden wij naar de camperplaats in Altenmarkt. Apart eigenlijk, het is al heel lang geleden dat we Oostenrijk tijdens een vakantie uitgebreid bezochten, misschien wel vijfendertig jaar.

webformat-sam_1770We kiezen een plekje met het uitzicht op de bergen. De camperplaats is nog stil en bijna verlaten als we aankomen. Eerst even wat vitaminen en koolhydraten verorberen en dan een rondwandeling maken en wat boodschappen doen. De schoenzolen zijn uiteindelijk weer aardig afgesleten. webformat-sam_1916De afstand was wat langer dan gepland. Maar Jan en Alie in de Alpenwei, dat zie je niet elke dag. Het was een mooie dag, prachtige luchten en een lekker temperatuurtje, wat moet je nog meer. De edelweiss heb ik niet kunnen vinden …

O ja, nog even. Wat is het nu toch als je ergens staat en er is een zee van ruimte om je heen, dat iemand die plaats op komt rijden, zijn wagen met een enkele meter naast die van jouw zet. Ze komen bijna op je lip staan, met niet meer dan een enkele meter er tussen. Wie kan het me uitleggen? Wel een serieus antwoord natuurlijk bedenken en niet aan onze oosterburen vragen, dat is niet eerlijk. Uiteindelijk staan er ’s avonds zeven campers op de gehele plek.

webformat-sam_1895Morgen rijden we via de B320 dwars door de bergen naar het oosten. Het regent de nieuwe morgen dat het giet als we willen opstaan. Dat resulteert in een langzame start, webformat-sam_1904We willen wel wat zien van de omgeving en nu hangen de wolken bijna in het dal. Maar net zo snel als de regen komt, verschijnt ook weer de zon en vertrekken we naar de omgeving van Graz. Het plan om boven Graz nog een overnachting te doen, laten we varen. De duur om een afstand te overbruggen valt best mee. Het duurt niet zo lang om een afstand te overbruggen. De Gleialmtunnel in de A9 is dicht. In februari van dit jaar is er een personenauto uitgebrand in de tunnel die daardoor zwaar beschadigd is. Het resultaat is een omleiding via Bruck, via de S6 en de S35, dat is toch 50 km om. De wegwerkzaamheden die gepland waren in deze omleidingsroute zijn ook beeindigt. Wat een enorme schadepost voor velen. Zo kwetsbaar kan ook een tunnel zijn in de infrastructuur hier. En er zijn wat van die tunnels. Bij Graz rijden we er door eentje van ongeveer 10 km lang. Je mag daar gewoon 100 km/h rijden en vrachtwagen rijden ook ruim 90. Ik denk toch allemaal net iets te hard, of ligt dit aan mij?
Voorbij Graz gaan we via de A2 naar het oosten en net voor die afbuigt naar het noorden gaan we richting Heiligenkreuz. Hopelijk een minder drukke grensovergang dan Nickelsdorf. Daar moet je vanwege de vluchtelingenproblematiek toch al gauw opeen een uurtje wachttijd rekenen,

webformat-s1510006We maken een tussenstop in Reigerburg. Een leuk historisch plaatsje boven op een berg. In een “camperstandplaatsen app” stond er eentje benoemd in die plaats. Jammer was dat die app alleen online was te benaderen. Dus gevraagd aan het personeel van het Seehaus, een gebouw van een zwembad aan een meer, of hij er eentje wist. Hij wees ons de weg naar het parkeerterrein van de plaatselijke sportvereniging, aan de rand van het bos. Gelukkig waren er geen wedstrijden. Misschien had het juist wel extra leuk geweest. Wie zou het zeggen.. Nu stonden wij eenzaam en alleen met z’n tweeën op een keurig verhard terrein met een uitzicht op een berg waarop een kerk, klooster, kasteel en wat huizen was gebouwd.

webformat-s1510020Een prachtig uitzicht en om ons heen, niets anders dan puur natuur met vogels en vlinders in alle soorten en maten. We hebben er heerlijk geslapen en werden vroeg wakker van de stilte om ons heen.

Deze nieuwe vrijdagmorgen, de 16e augustus zijn we vertrokken naar de grensovergang bij Heiligenkreus. Dat was maar 40 km rijden, we hebben “genoten” van de drukte en de uitgevoerde immigratie controle. Sterker, we hebben niemand gezien. twee-koffieTwee beambten stonden druk bezig te zijn met het drinken van koffie en verder reed iedereen gewoon door meteen gangetje van 50 km/h en dat beide kanten op. Voor we het wisten reden we over de bekende hobbelige wegen Hongarije in. Dat duurde overigens maar even, want al snel reden we op een puike, mooie, gladde, strakke, geasfalteerde weg. Gloed nieuw, want de kaart in de Garmin was hierop nog niet aangepast.

Na een poosje begon het te regenen en nog harder te regenen en uiteindelijk ging het gieten en onweren. We zijn onderweg maar een poosje gestopt bij een winkelcentrum, maar het ging te hard om er even door te gaan. Halverwege de middag zijn we verder gegaan naar de camping in Kesztely aan het Balatonmeer.

sam_1941

Daar kwamen we op een bijna verzopen camping aan en een triest kijkende beheerder. Op heel veel plekken kon je niet rijden met een camper. Misschien nog wel er op, maar er af? Natuurlijk vinden een plek, maar de voorwielen zakken gelijk door de grasmat. Het wordt tijd dat de zon gaat schijnen en de grond hier een beetje opdroogt en weer hard wordt. We blijven voorlopig een weekje staan en hopen hier binnenkort ook Gert & Tilly te ontmoeten.