2017 Červený Kláštor naar Snina

Er is geen actieve grenscontrole meer tussen Polen en Slowakije waar wij de grens oversteken bij Lysá nad Dunjacom. We rijden heerlijk binnendoor, het is erg rustig en halverwege de middag bereiken we de camping die gepland was. Het is er razend druk. Honderden jeugdigen en enkele ouderen hebben de camping veroverd tijdens hun laatste vakantieweek. We vinden met moeite een plekje, maar staan verder prima. 20170825_153751De camping is een opstappunt waar je met vlotten de Dunajec kan afzakken. Oooit…..lang geleden zijn we hier ook geweest om op een vlot mee te varen. Toen verbleven we in Zakopane. Het vlot wordt bestuurd door twee schippers en er kunnen 12 gasten meevaren. 20170825_155718 (1362 x 1021)Het vlotvaren heeft zijn oorsprong vanuit de bosbouw als de houtzagers hun bomen aan elkaar binden om de Dunajec af te varen. Het riviertje stroomt lekker snel en bijna elke minuut zie je qwl een vlot voorbij varen.

Op camping is het rumoerig tot na middernacht. Elke groep heeft zijn kampvuur en de drank vloeit rijkelijk… Maar we hebben er prima gestaan en geslapen. Een beetje levendig gebeuren is ook wel leuk, voordat we straks weer in de grijze massa terecht komen. Op zondagmiddag breekt iedereen op en ’s avonds kan je een kanon afschieten.

20170826_113042Zaterdag hebben wij het klooster Červený Kláštor bezocht, waar het kloosterleven en de informatie over de streek en leefwijze in een museum zijn ondergebracht. 20170826_112111Leerzaam en ook wel grappig te zien hoe met name de nonnen in dit klooster hebben geleefd. Ze maakten medicijnen met zelf gekweekte kruiden. Schrijven, bidden, zingen, mediteren en luisteren zijn zaken waarmee ze hun dag vullen. Van sommige zaken kunnen wij nog veel leren. Van het totale klooster is nu nog maar 30% te zien, de rest zijn vervallen muren en funderingen.

Het plaatsje zelf wordt gedomineerd door alles wat met het varen op de Dunajec te maken heeft. De vlotten worden weer uit het water gehaald en in aparte delen op auto’s geladen en teruggebracht. De gasten kunnen met de bus of fiets weer naar hun startpunt. 20170826_160608En natuurlijk rijden vrachtautos weer af en aan om boten en de schippers weer stroom opwaarts te brengen. Een enorme bedrijvigheid waarmee veel mensen in de streek hun boterham verdienen.

Morgen, maandag 28 augustus, gaan we verder Slowakije in naar het oosten. Eens kijken of we nog wat houten kerkjes kunnen vinden, waar de streek bekend om is.

We toeren eerst verder langs de Dunajec en later komen we in de omgeving van Bardejov. Net daarvoor rijden we een smaller weggetje in op zoek naar enkele houten kerkjes. Deze zijn er voldoende te vinden. We bezoeken er eentje in Hervatov.

20170828_120752In Hervatov staat de oudste houten kerk van Slowakije. Je kan er prachtige wandschilderingen vinden. De kerk is gebouwd omstreeks 1500. Het is gelukkig niet druk op de weg, want de wegen zijn smal. Later rijden we door het prachtige lieflijke landschap en komen aan in Snina.

20170828_162206Daar is nu nog niet veel over te vertellen, morgen gaan wij de omgeving eens verkennen, als het lukt. We gaan niet de doorgaande weg op. Levensgevaarlijk!

We gaan de bergen en het bos in. De camping ligt aan de rand van een groot bos. 20170828_170405We staan op een typische oost-blok camping met diverse houten punthuisjes en vuurplaatsen. Over het sanitair schrijf ik maar niet te veel. Op de camping is een kleine bar, waar door de uitbaatster, tevens beheerder van de camping, kok en schoonmaakster, geadviseerd wordt om een lawine biertje van de tap, een “Maestro” te nemen. Bier brouwen [en drinken] kunnen ze hier… en een halve liter kost hier € 1,–. daar moet je geen dorst voor te lijden…