2017 Czestochowa

Czestochowa is een stad in Silezië in het zuiden van Polen bij de rivier de Warta. De stad ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Katowice en is vooral beroemd vanwege het Paulinerklooster op de Jasna Gora (lichte berg), een heuvel in de stad.

In de kloosterkerk bevindt zich de “zwarte madonna van Czestochowa”.

De madonna is een icoon van de maagd Maria en zou in 1382 naar Czestochowa zijn gebracht. Tijdens een van de vele veldslagen in de Middeleeuwen rukten de hussieten in 1430 de icoon uit het altaar. Ze namen het mee, maar onderweg ontdekten ze dat de icoon steeds zwaarder werd. Toen ze het met zwaarden probeerden stuk te hakken, begon de icoon te bloeden. Uiteindelijk viel het in drie stukken uiteen.

De koning gaf opdracht het te restaureren, maar in de linkerwang van Maria lieten ze een litteken zitten. Sindsdien komen elk jaar duizenden pelgrims naar deze plaats om het icoon te bekijken. Ze noemen het de zwarte madonna of ook wel Matka Boska [goddelijke moeder] en beschouwen haar nu als de koningin van Polen”.

SzestochowaIn 1382 stichtte de hertog van Opole het klooster op de berg in Czestochowa. Het schilderij is sterk verweven met de Poolse geschiedenis. Meer dan 6 miljoen pelgrims komen jaarlijks de kerk en het schilderij bezoeken. Het schilderij hangt in een wat schemerige ruimte in de kloosterkerk omringt met edelstenen en wordt belicht met kaarsen. Er wordt een genezende kracht toegewezen aan de Zwarte Madonna. Overal in de kerk hangen krukken van invaliden.

Vele prinsen, koningen en kerkelijke hoogwaardigheidspersonen komen nog steeds, tot op de dag van vandaag, hulp, bijstand en raad vragen. Lech Walensa heeft hier zijn oorkonde achter gelaten die hij heeft ontvangen bij de ontvangen Nobelprijs.

Czestochowa is, na Mekka, Lourdes, Rome en Varanasi, het grootste pelgrimsoord ter wereld.

Ons eerste bezoek aan deze plaats was juli 1990. Toen, ook voor ons een bijzondere plaats in het voormalige Oostblok gebied.  Het opschrijven van die belevenissen is een verhaal apart. Een tweede keer zal zo rond de eeuwwisseling geweest zijn, inmiddels dan al weer ruim 17 jaar geleden. Reden genoeg om weer eens langs te gaan.

20170824_142906 (Large)