2017 Jihlava

In de middeleeuwen is Jihlava een heel belangrijke stad geweest vanwege de zilvermijnen die hier waren. Al in 1235 waren Duitse mijnwerkers hier bezig de ertslagen te ontginnen. In 1300 was Jihlava na Praag de belangrijkste stad van het koninkrijk. Echter … door de opkomst in Kutna Hora, waar nog rijkere zilverlagen voorhanden waren, ging het neerwaarts met Jihlava. Toen het exclusieve recht tot het slaan van zilveren munten ook naar Kutna Hora ging, was het snel bekeken met de stad en raakte deze in verval. Tegenwoordig is het weer een industriestad met hoofdzakelijk textiel fabrieken en machinebouw.

A060224_TOM_JIHLAVA1N_NGelukkig zijn er nog veel huizen uit de gotiek, de Renaissance en baroktijd bewaard gebleven. Dit is dan ook de belangrijkste reden om de stad nogmaals te bezoeken. Inmiddels weten we ook dat er onder de oude stad nog een oude stad teruggevonden is. Deze stad ligt ruim 10 meter beneden het huidige straatoppervlak en heeft een omvang van meer dan 50.000 m2 en het gangenstelsel heeft een lengte van meer dan 25 km. De straten zijn iets meer dan 2 meter breed en bijna 3 meter hoog. Er is zelfs een ondergronds warenhuis geweest.

De zon schijnt en ziet er prachtig uit als we naar de stad vertrekken. Met openbaar vervoer reizen is hier prima te doen. Wel kan het erg druk zijn. Staan in de bus is heel gewoon.

20170905_151257In de stad is het nog rustig, tijd om eens alle straatjes te verkennen. Er moet nog veel gerestaureerd worden. Het centrum is relatief klein, nog voor een groot deel omringt door dubbele stadsmuren. Omdat ik op de blog alleen foto’s van de telefoon kan plaatsen is de variatie nog beperkt. Dus nog even geduld voor alle foto’s…

Het centrale plein is omringd door oude gebouwen, in het midden staan beelden en een fontein.

20170907_105610In het midden staat ook nog een groot echt bouwwerk uit de communistische tijd. Er zitten enkele grote winkels en de Mac in. Het is zo’n verschillend gebouw, midden op dat plein dat het ook wel iets heeft, maar hoe hebben ze dat daar nu kunnen neerzetten?

Wat leuk om te zien is, is de collecties die in dergelijke winkels verkocht worden. Zo is de variatie en keuzemogelijkheid  van mixers met mengkommen, eiersnijders, pollepels of tondeuses minimaal het vijfvoudige van een grote Nederlandse winkel is. Eigenlijk geldt dat voor alle producten. De kleding zou goed passen in de collectie van de jaren 50 en 60.

Na de middag zijn we benieuwd hoe het er hier nu onder de grond uitziet. Het gangenstelsel blijkt voor een klein deel te bezoeken zijn. Voor een rondleidingen moeten er minimaal drie personen zijn. Helaas is dat nog niet het geval dus blijven we even wachten.

20170905_141712Gelukkig komen er nog een Ukraïners aan die ook wel belangstelling hebben en de Engelse taal verstaan. Wij betalen omgerekend € 1,50 pp en krijgen een gids mee. Ze leest de informatie vanaf een papier, er is namelijk helemaal geen gids beschikbaar die de Engelse taal spreekt. Maar ze doet haar best en is heel enthousiast en dat is ook belangrijk. Er liggen die gangenstelsels in verdiepingen boven elkaar. 20170905_142455De gangen zijn gegraven voor de opslag van goederen, als schuilplaats voor de bewoners in de verschillende oorlogen en als stelsel voor de af-, en toevoer van water. Leuk is om te zien dat de water toevoer via holle boomstammen verliep.

Het is natuurlijk aarde donker in de gangen. In de tweede wereld oorlog hebben de Nazi’s experimenten gedaan om de wanden te behandelen met chemische stoffen. Nu nog steeds is daar het effect van te zien en kan je contouren van de gangen onderscheiden en zie je schimmen van personen. Aparte gewaarwording.

Weer boven gekomen maken we nog een rondje en besluiten nog een dag langer op de camping de blijven om de Zoo te bekijken.

Om eerlijk te zijn waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Vanuit de stad zien we een bordje ZOO – 250 meter. Wij lopen, lopen en lopen, maar geen ZOO. Uiteindelijk komen we beneden [ de stad ligt boven] en vinden een kleine poort naar de tuin. Het woord senioren doet ook hier wonderen en gaan we zo rond een uur of elf ’s morgens de dierentuin in. We vallen van de ene verbazing in de andere. Het is een dierentuin ingericht naar werelddeel en dan niet alleen de dieren zijn daar zo ondergebracht, maar ook huizen, hutten, gebruiken en voorwerpen zijn daarin gesorteerd. Er is in een relatief klein oppervlak een enorme collectie bij elkaar gebracht. We moeten ons best doen om rond een uur of vijf alles gezien te hebben …. We waren echt onder de indruk hoe deze tuin is ingedeeld in een natuurlijke omgeving. Prachtig.

Een paar foto’s geven geen echt goede indruk, maar voor nu is er niet anders. De rest volgt later.20170907_153448.jpg

Tot slot werden we verrast door een erg leuke vogelshow waarbij een wel erg grote vogel met zijn vleugels mijn hoofdhaar wilden gladstrijken. Een enorme windverplaatsing geven deze vogels. Zijn spanwijdte is 2.40 meter!!

Een dag later dan gepland, maar het is de moeite waard. Kom je een keer in deze omgeving mis dan de dierentuin in Jihlava niet!

Vrijdag vertrekken we richting huis. Alleen niet naar Jena zoals eerst gedacht, maar naar Praag. Omdat het de komende dagen echt herfstweer gaat worden en we wilden gaan fietsen hebben we gekozen voor een andere afslag, Naar Praag. In deze omgeving is het de komende dagen naar verwachting nog droog en ruim 20 graden. De keuze is dus niet zo moeilijk.

We vinden een leuke sta plek in Seberov, opnieuw in een boomgaard. We hebben ook buren en die houden Ara’s in hun tuin. Daar treden ze mee op voor gezelschappen en zijn ook op TV te zien. Ze gaan te keer …. gelukkig slapen ze ’s nachts ook. Morgen naar Praag!