2017 Malbork een middeleeuws kasteel

In Malbork, in het noorden van Polen, staat het grootste middeleeuwse kasteel van Europa. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Reden genoeg er een bezoekje te brengen.

Malbork - kopie

Deze indrukwekkende burcht werd gebouwd door de Teutoonse ridders in het Poolse land.
Malbork fungeerde als zetel van de Grootmeester van de Teutoonse ridders. Het kasteel wekte in het verleden bewondering en ontzag. Het Hoge Kasteel is gebouwd uit 4,5 miljoen bakstenen, waarvan de voorbereiding in de 13e eeuw een gigantische onderneming was. De dikke muren, grachten, ophaalbruggen, poorten en verdedigingswerken, zoals machines voor het gooien van stenen en munitiemagazijnen, zijn tegenwoordig een onderdeel van het monumentale werk van de gotische architectuur. Naast het kasteel zijn de kapel, het paleis van de Grootmeester, de vertrekken van ridders en de kazernes te bewonderen.

Jaarlijks, een week na het naspelen van de beroemde Slag bij Grunwald, wordt hier de belegering van Malbork gehouden.

Malbork1

Het kasteel is de meest robuuste gotische vesting van Europa en het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Het werd gebouwd voor het bezoek van het hoofd van de Duitse Orde en beschermd door gewapende monniken. Achter de monumentale muren is een klooster opgericht, met kazernes en het commandocentrum van hun oorlogcampagnes.  malbork9

Het kasteel bestaat uit drie delen die elk door hun omvang verbazen: het Hoge Kasteel dat uit 4,5 miljoen bakstenen bestaat, met daarin een kapittelzaal, schatkamer, immense eetzaal, Onze-Lieve-Vrouwe kerk en de St. Anna’s kapel, waar de Grote Meesters zijn begraven. Het Midden Kasteel, dat heeft het Grote Refectorium. De eetzaal behoort tot de meest indrukwekkende interieurs van Europa. Ook is hier het Paleis van de Grote Meester, de kapel van Sint Bartolomeüs en de Infirmerie voor bejaarde en zieke broeders. Het Lage Kasteel heeft ten slotte een arsenaal, klokkengieterij, stallen, een brouwerij en de Sint-Laurentius kerk.

Het geheel is omgeven door uitgestrekte slotgrachten en ringen van verdedigingsmuren, die uiterst angstaanjagend waren voor de ridders van toen.

20170820_125556 (Large)In het kasteel is een prachtig museum te bezoeken. Er is een prachtige collectie van amber/barnsteen kunstvoorwerpen te zien en verder veel zaken die te maken hebben met de geschiedenis van het kasteel en de omgeving vanaf circa 1400. Het is zeker de moeite waard om het te bezichtigen. Reken er  op dat je minimaal 5 uur nodig hebt om er doorheen te wandelen. Gelukkig kregen we een audiogids mee, die perfect werkte en je alle details liet horen en ook nog een route aangaf.. Als je bedenkt dat dit kasteel in de laatste oorlog ernstig werd verwoest is het een prestatie het nu zo te laten zien.. Dat was het wel weer in deze omgeving. Morgen gaan we naar Torun een oude stad ruim 100 kilometer zuidelijker.