2017 Roethenië

Wie heeft er al eerder gehoord van de Roethenen? Tot de tweede wereldoorlog bestond het voormalig Tsjecho-Slowakije uit vier historische landstreken, waar Roethenië deel van uitmaakte.

RoetenieHet gebied, waarvan een groot deel van het grondgebied nagenoeg samenvalt met het huidige Transkarpatië, ligt deels in de Oekraïne. Toch leven er in het oostelijk deel van Slowakije nog ruim 25.000 Roethenen. Ze hebben een geheel eigen cultuur.

Stalin lijfde in 1945 het grootste deel van Roethenië bij de Sovjet-Unie en daarmee werd deze bevolkingsgroep uit de geschiedenis weggevaagd. Noch haar afkomst of haar geloof wordt erkend. Nog steeds strijden er in de Oekraïne een half miljoen mensen om hun erkenning. Roethenen zijn een Slavisch volk en hebben nog nooit onafhankelijkheid gekend. Ze spreken de Slavische taal, maar schrijven Cyrillisch. Als er nog, een minderheid aan, Roethenen in een dorp woont zie je vaak de dubbele naamgeving op het plaatsnaambord.

popartIn de plaats Miková is de vader van de Andy Warhol geboren. Zijn vader, ook Andy Warhol is in het begin van de 20e eeuw naar de VS geëmigreerd. Zijn zoon was een bekend kunstenaar, filmregisseur en auteur. Hij werkte ook als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was hij één van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Hij wordt ook wel  the silver prince of the pop genoemd.

In het oostelijk gebied, in de omgeving van Snina, vind je ook heel veel houten kerkjes waarin geen enkele spijker is gebruikt om ze te bouwen. De kerkjes dateren uit de 15e tot de 19e eeuw.

klederdrachtMet name in het oostelijk gebied van Slowakije is het toerisme nog niet zo omvangrijk. Er is wel veel over het land te lezen. Wij zijn zelf nog nooit in dit oostelijke gebied geweest. De laatste keer dat wij in deze landen zijn geweest was tevens een historische gebeurtenis. Op dat moment riep Slowakije de “zelfstandigheid” uit en werd het land Tsjecho-Slowakije gesplitst in twee staten. We hebben gezien dat de toenmalige weg tussen Brno en Bratislava, was gebarricadeerd met blokken waarna wij over de parkeerplaats moesten rijden om gecontroleerd de grens tussen de twee nieuwe landen te passeren. Een aparte gebeurtenis. Op dat moment waren we ons dat niet echt bewust wat er allemaal gebeurde. Er was nog geen internet, we lazen geen krant, er was nog geen mobiele telefoon, we waren al weken onderweg enz. Later in die week hebben we via de voormalige Wereldomroep, het nieuws vernomen.

Screen Shot 07-20-17 at 11.24 AMBinnenkort gaan we op reis. Het is het bedoeling om via Duitsland naar het noorden van Polen via het oosten van Slowakije naar Tsjechië en aansluitend weer naar Duitsland te reizen.

In de foto staan de punten gemarkeerd waar we mogelijk een bezoek willen brengen, met alles er tussen en omheen …. De praktijk leert dat slechts een deel hiervan zal worden gerealiseerd. Maar in alle gevallen zijn we tevreden en hopen weer veel mooie dingen te zien. In de volgende weblogs wil ik jullie weer op de hoogte houden van de nieuwste ontdekkingen. Lezen jullie weer mee?