2017 Snina – Vysny Medzev – Košice

Het beloofd een prachtige dag te worden. Volgens de eigenaar zijn er mooie fietsroutes. Nu is het lastig om aan een goede kaart te komen, dus rijden we maar wat uit het hoofd en wat we op een informatiebord hebben gezien. natuurlijk hebben we er wel een foto van gemaakt.

20170829_104133De eerst 5 km gaan stijl omhoog ruim 10%. Eénmaal boven houd het fietspad op en heb je echt een mountainbike nodig om verder te gaan. Iedereen rijdt hier op zo’n fiets dus daar was rekening mee gehouden bij de uitleg van de route.

We maken een heerlijk ommetje en bekijken bij de terugweg ook nog even de stad. Het is stil. Heeeel erg stil.

Het blijkt een nationale feestdag te zijn mbt de Slowaakse opstand tegen de Nazi’s in 1944. iedereen was vrij, alles is gesloten, het is 29 augustus. De stad is een echt typisch Oost Europa plaats. Recht toe recht aan. Weinig sfeer, natuurlijk wel een fontein en voldoende zitjes. Zoiets moet je gezien hebben, dan herken je het daarna overal in deze streken. Ik vind het ook wel iets hebben …

20170829_154748“Thuis” gekomen eerst nog een lawinebiertje om het af te leren en morgen gaan we weer verder. Enne …. niks geen twee vingers schuim, dit moet zo zijn.

Deze keer rijden we vlak langs de grens met de Ukraïne naar het zuiden en komen nog een paar houten kerkjes tegen. We bezoeken er één in Hrabova Roztoka. Het ligt bovenop een heuveltje aan het eind van het dorp. De laatste vijf kilometer wordt de weg heel erg smal, zeker niet meer dan drie meter. Gelukkig kan de enkele auto die we tegen komen nog wat uitwijken. Als je de bus tegen komt, kan je mooi achteruit rijden. De bus doet dat zeker niet. In alle kleine dorpjes komt wel de bus.

We rijden later via een hoofdweg nog door enkele plaatsen heen, waarvan Košice de grootste is.
20170830_151212Vandaag rijden we door naar Medzev. Daar ligt een leuke kleine camping die gerund wordt door “ex” Nederlanders. Onderweg passeren we een aantal townships waar de Roma woont. Niet plezierig om er doorheen te rijden. Bijna aan het begin of eind van elke plaats vindt je wel samenscholingen van Roma en hun armzalige huisjes, maar die in Jasov was heel erg groot. Het gebied wordt door ons als oorlogsgebied getypeerd. Half ver verwoeste flats en kleine woningen. Geen ramen. Werkelijk één echte puinzooi. Onbegrijpelijk dat hier mensen in deze omvang kunnen leven. Bij de grotere winkels in de dorpen staat minimaal twee man bewaking in en voor de winkel. Dat zegt genoeg.

20170830_150919

We besluiten op de camping Sokol drie nachten te blijven. Het is hier erg rustig. We zien al snel een paar bonte spechten ruzie te maken in de appelboom, direct achter het Ducatootje. Prachtig. Morgen weer een nieuwe dag wanneer we met het openbaar vervoer [bus] naar Košice willen gaan. Daarover later meer.

Košice. De stad wordt omringt door bergen met onuitsprekelijke namen. Als één van de eerste steden kreeg het stadsrechten toen het nog bij het Hongaarse rijk behoorde.De stad heeft tot een ander mogendheden behoort zoals de Hongaarse, Duitse, Tsjechoslowakije en de Slowaakse Radenrepubliek. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad door Hongaren bezet en na deze oorlog werd het uiteindelijk toebedeeld aan Tsjechoslowakije. Na 1990, toen het land onafhankelijk werd kon het uitgroeien tot de, na Bratislava, grootste stad van Slowakije.

Tijdens het rijden rond de stad merk je pas weer de heksenketel van de verkeersdrukte. Dit verschil merk je nu zo goed omdat je uit een zeer rustig gebied komt. Er wordt ook veel aan de weg gewerkt.
Het centrum van de stad is de moeit waard om te bekijken. We zien mooie kerken, waaronder de grootste van Slowakije, de dom van de Heilige Elizabeth en verder veel grote paleizen en overheids gebouwen langs een soort lange boulevard. In het midden loopt een spoorlijn. Op de spoorlijn staan een tiental treinwagons waarin een tentoonstelling is te zien van een speciaal transport van de Russen.

Al slenterend merk je toch een rustige sfeer in een drukke stad. Dat komt vooral ook door de aanwezige parken en fonteinen. 20170831_140401De foto’s laten wel wat meer zien. We reizen vandaag met de bus. De rijtijden zijn netjes uitgeprint door Jana, die gastvrij ’s avonds als we thuis komen op de camping, een heerlijke maaltijd heeft bereid. We eten uiteindelijk met nog twee andere gezinnen buiten aan een grote tafel en hebben alle wereldproblemen in één keer opgelost. Een gezellige, leuke dag met opnieuw prachtig weer.

In de directe omgeving van Medzev hebben in het verleden meer dan 600 Hamors gestaan.

Een Hamor is een smederij gespecialiseerd in handwerktuigen voor landbouw, veeteelt en de bouwwereld. De geschiedenis van deze Hamors gaat terug tot 1300. Bijzonder van deze smederijen is dat ze door waterkracht werden aangedreven. Nu staat er nog ééntje in Medzev ingericht is als museum. De overige ruim 500 Hamars vind je nog terug als ruïne in het landschap.

S2380158