2017 Pommers merengebied

Vanuit Niederfinow naar Templin is slechts 65 km. Een andere optie is om direct naar een camping in Polen te rijden, maar een dag met een korte rit afstand is ook  leuk. 20170812_152129Onderweg is er altijd van alles te zien en uiteindelijk arriveren we halverwege de middag op een hagel nieuwe camperplaats in Templin. Vier grote cirkelvormige plekken met aan de rand de plaatsen waar je kan parkeren. Overal is elektra aanwezig. Wil je daar gebruik van maken kan dat met een chipkaart die je in bruikleen krijgt bij het aanmelden en voorzien wordt van een tegoed. Alles wordt aan het eind van het verblijf verrekent. Eerlijke kan bijna niet. Met de kaart krijg je ook toegang tot een mooi toiletgebouw. Als je water verbruikt betaal je naar de werkelijke hoeveelheid en niet zoals op veel plaatsen een vast bedrag voor welke hoeveelheid je ook neemt. De cassette van het toilet plaats je in een automaat en wordt geheel geleegd en schoongemaakt en ook van een biologisch afbreekbare vloeistof voorzien, zodat je gelijk weer gebruikt kan worden.. Wat er gebeurd. Als het apparaat in storing valt ’s avonds of in het weekend is mij niet duidelijk. Er hapert nog al eens wat aan de elektronica, hebben we gezien. Maar het idee is werkelijk perfect. Dit verhaal is natuurlijk alleen interessant als je gebruik maakt van camper plaatsen.
20170813_134118 (Large)Na het weekend vertrekken wij naar het noorden van Polen, richting Mielno en rijden ruim 250 km. De wegen zijn niet altijd in perfecte staat, maar worden elke jaar beter [denken we]. Later blijkt dat het niet altijd zo is…

Als we in de directe omgeving van de kust komen merken we dat het echt druk wordt. De toegangswegen naar Mielno staan vol. Het is prachtig weer en dan maken de vele toeristen die hier vertoeven, gebruik van het fraaie Oostzee strand. We vrezen het ergste als het gaat om een sta-plaatsje op een camping. Toch is het geluk met ons.

20170815_153658 (Large)We komen op een camping Na Granicy, waar nog enkele plaatsjes over zijn en krijgen [volgens ons] de mooiste plek op de gehele camping, met uitzicht op het grote binnenmeer, het Jezioro Jamno en er komt nemand naast ons staan. Uiteindelijk besluiten we hier maar een dag of vier te blijven. Dat moet wel in de planning passen, hopen we…
We maken gebruik van de fiets om de omgeving te verkennen. Best nog lastig om tussen de zeer vele auto’s en wandelaars door de manoevreren. Een paar heerlijke dagen langs en op het strand en ook nog een bezoek aan Koszalin. Daarover later nog wat meer.

De dag begint hier al vroeger dan thuis en ’s avonds is het om half negen al best donker. We kunnen omdat het heldere luchten zijn, prachtige sterren luchten bewonderen in het donkere landschap.

Een dag fietsen langs de kust, een bezoekje aan Lazy en Mielno is het resultaat van de eerste dag. Prachtig weer en ontzettend druk met badgasten. We rijden over een relatief smalle strook land, de scheiding tussen de Oostzee en het meer. In het midden wordt de landstrook doorsneden met een kanaal en sluizen.
De dag er na is helaas wat wisselvalliger en regent het, Lekker lezen is dan ook een aardige tijdsbesteding. 20170817_111038 (Large)De derde dag in deze omgeving besteden we om de stad Koszalin te bekijken. Dat is nog een typische oostblok stad. Het centrum is een groot plein gelegen voor het stadhuis. Dat plein is ruimschoots voorzien van bankjes om te zitten. Fonteinen en muziek, een plaats waar veel mensen samenkomen om een babbeltje te maken. Er is niet echt een centrum met een wandelgebied. Het zijn brede drukke straten met allerlei soorten winkels.

Wat verder opvalt is dat in elk dorp[je] wel een ABC-winkeltje aanwezig is. Daar verkopen ze echt van alles. Het is dus niet nodig om in een ander dorp je brood of melk te halen. Dat is trouwens ook best lastig want er zijn nauwelijks fietspaden en de auto’s scheuren langs je heen of je niet bestaat. Er lopen ook geen smalle wandelpaadjes door de landerijen en tussen de dorpjes zoals je die wel in Roemenië ziet. Daar zie je “stromen” voetgangers van A naar B lopen. Hier kom je dat nauwelijks tegen. Als er al een [fiets]pad is, stopt dat op de grens van de bebouwde kom, waar je tevens de laatste bushalte vindt als je het dorp uit wil..

Natuurlijk kom je in Koszalin, net als in elke stad, ook en prachtig park tegen. Die zijn echt super mooi en goed verzorgt. Dit is dus een andere verzamelplaats voor de bewoners van de stad.

20170817_145258Wij rijden nu eerst verder naar Dobrzyca, waar twee grote Hortulus parken zijn aangelegd. In één tuin ligt de nadruk op bloemen en planten en in het andere park zijn verschillende labyrinten gemaakt. Als je daar in gaat, wat wij natuurlijk deden, moet je eigenlijk een plattegrond kopen en meenemen. Dat deden wij dus niet. Dan ben je wel even bezig voordat je weet buiten staat! Je kan echt niets zien als je binnen loopt. De hagen zijn ruim twee meter hoog en zijn heel dicht gegroeid.
Natuurlijk zijn we er uit gekomen anders hadden jullie dit nu niet geweten ….

Later zijn wij naar de kust gereden. Daar moet volgens de kaart een weg lopen naar Mielno met aan weerszijden fietspaden. De weg was weg en de fietspaden zijn nooit aangelegd …. denken we. Uiteindelijk, na ruim 70 km, een dag zwoegen over allerlei zandpaadjes en langs diverse wegen, zijn we weer bij de camping aangekomen. 20170817_195151Moe maar voldaan. Morgen vertrekken wij naar Malbork. Eerst nog de ondergaande zon bekijken…

20170819_175759 (Large)Malbork kan je bereiken door de hoofdweg te kiezen of door binnendoor te rijden.Omdat het slechts 250 km is kiezen wij voor binnendoor. Geklutst, geschud en heen en weer geslingerd zijn we uiteindelijk in de stad aangekomen. Deze wegen zijn in geen honderd jaar aangepast. We vinden een plaats bij een oudere baas in zijn boomgaard. We staan tegenover het kasteel wat aan de rivier Nogat ligt. Een prachtig bakstenen monument, maar daarover later mee.

Tot slot. Tijdens de rit naar Marbork hebben we de resultaten van een ongekend zware storm gezien. We zijn een gebied, ter hoogte van Koscierzyna langs weg 20, doorkruist waar over een lengte van zo’n 30 kilometer werkelijk alle bomen zijn ontworteld of op een hoogte van drie meter geheel zijn afgebroken. Grote hoogspanningsmasten lagen in het bouwland als speelgoed verwrongen in het landschap. Het gebied is dun bevolkt. Nog steeds waren vele arbeiders bezig de wegen vrij te maken. Een onvoorstelbare chaos. Ik kan me niet herinneren dat deze gebeurtenis in het nieuws is geweest in Nederland. Heeft iemand hier iets van gehoord of gezien? Indrukwekkend. Mogelijk dat ik later nog wat beelden kan terughalen van een andere camera. We vermoeden dat dit ongeveer één a twee weken geleden gebeurd is.