2017 Zlatá Praha – Praag

Het is en blijft een bijzondere stad. Ik ga geen verhaal houden over de historie van de stad en omgeving. Wel heel interessant, maar daar zijn al boeken vol van geschreven. Anderen kunnen dat ook veel beter. Dat scheelt dus deze keer veel leeswerk.

Placa_Jan_PalachHet gedenkteken van Jan Palach op het Wenceslasplein is [tijdelijk] niet te zien. Ik zeg tijdelijk, ik hoop tijdelijk, want er zijn in de de periode 1969 -1990 veel pogingen gedaan door het toenmalige communistische bewind, om alles rondom de vrijheidswens en opstanden [Fluwelen revolutie] en zelfverbranding van de vrijheidsstrijder Jan Palach en later ook Jan Zadíc, die zich een maand na Palach ook in brand stak en stierf, weg te wissen en te vernietigen. Alles rondom het Museum gaat nu op de schop. Het is één grote bouwput en gelijk zijn ze ook het museum aan het renoveren. Het origineel was een prachtig bouwwerk en museum. Nog eentje uit de oude tijd. Maar niet getreurd, het vernieuwde zal ook wel weer mooi worden.

20170909_173836
In de stad vind je onnoemelijk veel prachtige gebouwen. Daarom komen er tegenwoordig [nog steeds] zoveel toeristen. Op dit moment wordt de stad overstroomd door Aziaten. Het krioelt ervan. In het verre oosten is nu net de winter voorbij. Men wil er eens uit denk ik…
20170909_105243Wij hebben een geweldige dag met super mooi weer. Tot ’s avonds laat in je shirt lopen is toch wel een uitzondering.

Uiteraard hebben we de belangrijkste plaatsen weer bezocht, voor de vierde keer of zo…, maar het blijft leuk. Van uit de camping, omgeving van Seberov, is het een korte busreis en een tripje met de metro en dan sta je voor het museum.
20170909_102029Eerst een forse wandeling en klim naar de Praagse Burcht, kathedraal en koninklijk paleis en diverse andere bouwwerken. Ook hier zijn tegenwoordig verregaande beveiligingsmaatregelen genomen. Iedereen die naar binnen wil moet door de scan. Dat betekent oponthoud en niet zo’n beetje ook. In een honderden meters lange wachtrij, sta je al gauw een paar uur.. Daar hebben we geen zin in.

20170909_120216Om 12.00 uur is het een uitgebreide wisseling van de wacht, die maar bekeken. Ook die is alleen vanaf buiten het binnenplein te bekijken. Dat doen duizenden toeristen, dus even dringen …. Van een afstand zie je ook genoeg en het principe en het gebeuren op zich is niet nieuw.

Uiteraard is het dringen geblazen op de Karelsbrug [Karlov Most], maar ook die blijft mooi, met standwerkers, muziekkanten en bedelaars.

Aan de noordkant van het oude centrum ligt de Joods wijk, museum en de oude begraafplaats. Alles is normaal op de zaterdag, de sabbat, gesloten. Maar nu, vanaf september tot april 2018 is ook alles dicht. Ook hier wordt gerenoveerd. Als je daarvoor naar Praag komt, heb je toch wel mooi pech.

20170909_173131Een prachtige dag en na ruim 12 uur wandelen, reizen, eten en drinken is het voor vandaag mooi geweest.

20170909_163906

De zondag blijven we lekker uitrusten, het is namelijk zondag en ook nog vakantie…

Maandag gaan we richting Jena, omgeving Weimar en Erfurt en zijn we weer in Duitsland.