2017 Sneek

Zeer onlangs is het dan toch gebeurd. Er is extra capaciteit geplaatst op het Ducatootje in de vorm van een zonnepaneel. Omdat ik weet dat er zeer veel verschil zit in kwaliteit en ook in de euro’s, is uitgebreid vooronderzoek verricht. IMG_20170510_110559Uiteindelijk is wel voor kwaliteit gekozen bij de uitvoering en voor het optimale rendement wat geleverd wordt. Natuurlijk was dat eerst allemaal theorie, maar na plaatsing deze week hebben we ook uitgebreid metingen verricht en zijn we erg blij met het resultaat.

Voor de belangstellenden: het gaat om een Sunpower type ASP 135 WP 24Volt  daglicht paneel. Dit moet voor ons verbruik ruimschoots voldoende zijn. Het is een daglicht paneel optimaal voor strijklicht, wat je in deze streken [Europa] het meest opvangt. Het 24V type is gekozen omdat je dan eerder de spanning bereikt die boven de laadspanning van 13.4 Volt ligt en er dus eerder gestart wordt met het opladen van de accu’s. IMG_20170513_132324De praktijk geeft aan dat het paneel zonder zon reeds ruim 35 Volt levert en met zonneschijn > 44 Volt. Er wordt dan ongeveer 6 Ah teruggeleverd, als er vraag is. De combinatie met een specifieke MPPT controler krijg je een optimaal resultaat. [+20%] Daarom is gekozen voor een aansluiting buiten het bestaande EBL 220 blok om. Met een extra voorziening wordt nu eerst ook de huishoudaccu en daarna de startaccu bijgeladen.

Het was afgelopen woensdag een gezellige, leerzame dag in Sneek. Dinsdag al naar Sneek gegaan zodat we ’s morgens vroeg aan de slag konden. Uiteindelijk is de bekabeling zeer netjes weggewerkt en dat is niet eenvoudig.

IMG_20170513_132435Binnen zie je alleen de monitor en op het dak alleen het paneel. Ook zijn er geen losse draden op het dak, wat je vaak ziet. Dit om te voorkomen dat de bedrading wordt beschadigd als er boomtakken over het dak schuren. En …. dat gebeurd meer dan je denkt..

In combinatie met de ervaringen die beschreven zijn in de voorgaande berichten zijn we weer hoopvol.  We hopen ook dat de problemen nu definitief zijn opgelost en de accu’s in de stalling tijdens de winterperiode nog voldoende wordt bijgeladen, maar zover is het nog lang niet.

IMG_20170511_114236

Tot binnenkort.   