2017 via de Mala Fatra naar Jihlava

Vrijdag 1 september, een belangrijke dag voor de Slowaken. Zo belangrijk dat ze er allemaal een vrije dag voor hebben gekregen. De dag van de grondwet. Dan is alles in het gehele land gesloten. Niet zomaar even nog een winkeltje even open 8 en 10 of zo. Of een super die nog wat wil verkopen. Ook geen woonboulevard waar de winkels nog wat wil verdienen. Gewoon echt alles ligt stil. Nu dat lijkt ons vandaag ook wel wat. 20170901_155931Het is dertig graden en we besluiten vandaag maar eens vogeltjes te gaan kijken in de boomgaard op de camping. Hartstikke leuk als we de familie Specht, Boomklever, Gaal, Vink en Mezen weer op bezoek krijgen. Overigens best last om ze op de “gevoelige plaat” vast te leggen. Kortom een luie dag, net zoals vandaag voor elke Slowaak geldt, is dat ook voor ons.

Als jullie nog wat geduld kunnen opbrengen zal ik later nog wat spechten in meer detail op de blog zetten.

Op zaterdag gaan wij er weer vandoor. Omdat er gisteren een vrijde dag was is het extra druk in de dorpjes. Eerst nog de boodschappen doen, want ook zondag is alles gesloten. Op de zaterdag zijn de meeste winkels ’s middags ook gesloten. Op de doorgaande wegen is weinig verkeer, dat is dat wel weer prettig. Overigens komt dat ook door de tol die betaald moet worden als je hier op de doorgaande wegen rijdt.
Het einddoel is Mocovce, een plaats met enkele thermaal baden, gelegen in de uitlopers van de Hoge Tatra.

De weg er naar toe ging met een paar hindernissen. Enkele wegafsluitingen hebben tot gevolg dat we de bergen in gestuurd worden met extra smalle weggetjes. Zo smal dat het verkeer met verkeerslichten geregeld wordt. Verderop is de weg met gebroken betonplaten super slecht. Alles hobbelt uit elkaar. Straks eerst eens een inspectie uitvoeren. Als we bij de camping aankomen is die in beslag genomen door publiek waar harde “muziek” de boventoon voert. Een verzameling van meestal jeugd met in elke, soms heel mooi gepimpte auto”s met omvangrijke geluidsinstallaties. Wel leuk voor even, maar we besluiten hier maar niet bij aan te sluiten.

20170902_160730De eerst volgende camping is 60 km verder. We hebben nog tijd genoeg. Inmiddels trekt de lucht helemaal dicht en het lijkt wel of het nu al gaat schemeren. We komen bij een natuurkamp waar de meeste voorzieningen aanwezig zijn. Het Ducatootje plaatsen wij langs de rivier de Rajcianka en hebben uitzicht op de bergen. Wat moet een mens nog meer. Of de wandelplannen voor morgen ook doorgaan morgen hangt van het weer af. Voorlopig wordt er niet veel goed voorspelt.
20170903_125210We zullen het maar eerlijk vertellen zoals het is. Het heeft 36 uur lang onafgebroken geregend. Het is geen weer om naar buiten te gaan. Met andere woorden, hier moeten we terug komen als het beter is en gaan we alsnog de bergen in. Beren, Wolven, Wilde katten en vele andere wilde dieren moeten hier nog leven. Maar goed, wat in het vat zit …

Het vertrek uit de Mala Fatra is gepland op maandag. We gaan dwars door de bergen om over te steken naar de snelweg richting Trencin. Na 10 kilometer hebben wij die weg wel gezien en nemen de afslag naar Zlín. Een prachtige route, maar op het laatst moeten we toch via de oude betonweg Brno <> Praag naar Jihlava rijden. Die betonweg is een regelrechte ramp. Gelukkig wordt dankzij geld van de europese unie de weg in delen vernieuwd.

Halverwege de middag komen wij in Povov aan. Deze plek ligt net ten noorden van de stad Jihlava en heeft een camping die ze aardig aan het opknappen zijn. Ruim 25 jaar geleden zijn we hier ook geweest. Wat een geheugen hé? Er is overigens maar weinig wat ik me hier herinner om eerlijk te zijn. Alles is natuurlijk veranderd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.