2017 langs Jena

Luther2017Logo_auf weiß.jpg.254810Jena, 500 jaar reformatie. Naast dat er van alles over de stad Jena is te schrijven beperk ik me op dit moment tot een kort verhaal over de stad in relatie tot de reformatie.

Een authentieke locatie van de reformatie ligt in Jena: Het karmelietenklooster aan de Engelplatz juist op tijd voor het reformatiejubileum is een kleinood ontstaan. Onder de Engelplatz stond 500 jaar geleden het karmelietenklooster. Na haar secularisering werd het gesloten en keurvorst Johann Friedrich richtte een drukkerij in, waarin de Luthereditie van Jena werd gedrukt.

Screen Shot 09-15-17 at 04.04 PMHistorici en theologen kennen dit een veel grotere betekenis toe dan die van Wittenberg, omdat ze “rein Lutherdom” zou belichamen. Het volledige areaal is nu een idyllische plek om te pauzeren midden in de stad.

Je kan er doorlopen en zo een gevoel krijgen bij wat ooit een klooster was. Bovendien worden de beide nog bestaande ruimtes nu als tentoonstellingsruimte gebruikt, die bij rondleidingen toegankelijk zijn. Zij geven een levendige indruk van gotische architectuur. Belangrijke onderdelen van de sacristie en kapittelzaal zijn bewaard gebleven.

Bijna vergeten: Ik zou nog een fotootje van onze huis-specht geven. Hierbij …

De opzet was om vanuit Praag via Chomutov, door het ertsgebergte en Chemnitz naar de omgeving van Weimar en Jena te rijden, maar …

We staan bij werkzaamheden aan een brug zeker een uur bijna stil. Net toen we aan kijken waren of er mogelijk toch nog een omweg was, begon het heel langzaam te rijden. Het begon ook steeds harder te waaien. Besloten om de weersvoorspellingen maar eens te raadplegen.

In Nederland geven ze erg veel regen en wind op voor de dag van vandaag en woensdag wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Dat is niet zo leuk rijden. We besluiten dus door te rijden naar Bad Arolsen. We weten nog een leuke plaats aan de Twistersee.

20170911_192138

20170911_192100Door een instellingsfout van het elektrische bedieningspaneel raak ik wat van slag. Toch niet weer problemen met de accu? Een ontlading van 50 Ah? en nog een restcapaciteit van 2% geeft te denken. We besluiten op dinsdag maar gelijk richting Nederland te rijden. Daar weer alles geanalyseerd en vastgesteld dat het om een meetfout/instelling gaat. Resetten en opnieuw beginnen. Tot nu toe gaat het goed! Je blijft wel alert zo… maar niet echt grappig. Eerst nog maar een leuke foto van wat lekkers …

Dinsdagavond komen we met aardig wat wind, maar wel droog en weer veilig thuis aan. Net voor de storm zullen we maar zeggen. Na 5 vijf weken, maakt die ene dag ook niet uit. We hebben veel gezien en beleefd. Er is ook veel geschreven en er zijn enorm veel foto’s ….

Alle landen hebben prachtige ervaringen gegeven en zijn zo verschillend. Hoe westelijk je komt, hoe duurder, commerciëler, ongeduldiger, gehaast iedereen wordt. Het wordt wel steeds schoner, dat is wel wennen hoor! We hebben ons zeer thuis en ook veilig gevoeld in het oosten”. Misschien wel weer tot een volgende keer..

 

Tot slot nog een plaatje van de wisseling van de wacht in Praag.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.