2018 België, Frankrijk en Duitsland

Ieper.

Niets, maar dan ook helemaal niets verloopt deze keer zoals gepland. IMGP6212Maar ja, uiteindelijk gaat het niet om de planning, maar gaat het er om wat wordt bereikt, wat je hebt gedaan en of je daar blij en tevreden mee bent. Nog belangrijker is dat in een redelijk of goede gezondheid kan doen. Dat laatste zou veel over te zeggen zijn, maar daarvoor is dit niet het juiste forum.

Voorlopig zijn wij vertrokken voor twee weken vakantie. De eerste stop is in België in de plaats Ieper. Een stad met veel historie, vooral als het gaat om de feiten van de eerste wereldoorlog die hier de “Groote Oorlog” wordt genoemd. Daar is erg veel over te schrijven, maar dan verwijs ik naar

andere boeken en het internet.

Iedere avond om 20.00 uur, weer of geen weer wordt er sinds 11 november 1928 de Last Post [traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden] uitgevoerd. Dit gebeurd bij het gedenkteken in de Menenpoort. Dit als teken van dankbaarheid aan hen die streden voor de vrijheid en onafhankelijkheid van België.

IMGP6221De Menenpoort is gebouwd op de plaats waar vroeger de Hangoart Poorte heeft gestaan. Tijdens de oorlog stond er geen poort, maar het is wel de weg waarop velen naar het nabije front zijn gestapt om nooit meer terug te komen.

De bijna volledige rechte frontlijn vormde rond Ieper een boog, de [Ypres Salient] en er werd hier zeer zwaar gevochten. Meer dan 100.000 militairen hebben geen graf gekregen. De namen van bijna 55.000 soldaten zijn vermeld op de muren van de Menenpoort. Ik kan je vertellen dat het er zeer indrukwekkend uitziet. In deze link vinden jullie nog veel meer informatie van de vijf veldslagen rond Ieper.

Als we aankomen op de camping/camperplaats blijkt deze bijna geheel gereserveerd is. Gelukkig nog één laatste plaatsje gekregen waar we drie nachten kunnen staan. Het komende weekend is er een enorm groot festijn in de stad. Wat precies gaat gebeuren wordt me nog niet duidelijk, maar dat het druk wordt is duidelijk.

IMGP6299Een eerste verkenning. Het is 10 minuten lopen tot het centrum, een stortbui met onweer brengt ons later weer terug op de standplaats van ons mobiele huisje. Morgen mogelijk een fietstocht en naar de poort en de vrijdag middag eens kijken wat voor spektakel er opgevoerd gaat worden. Nu worden er overal hekken geplaatst en podia gebouwd… Voorlopig gaan we eerst nog een koude donderdag beleven met later naar de vrijdag toe nog vorst… Eens kijken hoe het met de vorstbeveiliging gaat.

Vredesroutes.

Vanuit Ieper is de opstap naar deze fietsroute eenvoudig. P1280773Deze start in het centrum van Ieper. De vredes route loopt ongeveer op de frontlijn die in een boog rond Ieper lag.

We zien nu een mooie natuur, wisselend boslandschap, door fraaie golvende landschappen maar ook voert de tocht langs vele tientallen begraafplaatsen van de geallieerden. We passeren er vele, groot en nog groter.

P1280736Met zijn 11.956 graven is Tyne Cot Cementery de grootste Britse begraafplaats. Het Cross of Sacrifice torent hoog boven het maaiveld en staat bovenop een Duitse bunker.

We hebben overigens ook één Duitse begraafplaats gezien, het Studenten Soldatenfriedhof. Drieduizend studenten zijn hier gesneuveld. Ze hadden zich als oorlogsvrijwilliger aangemeld.

Op deze begraafplaats liggen meer dan 40 duizend Duitse soldaten begraven. Bijna 25.000 zijn op deze plaats begraven in een massagraf en konden niet worden geïdentificeerd. Voor de studenten zijn speciale stenen met hun namen geplaatst.

Overal langs de route vindt je informatieborden waarop bijzondere gebeurtenissen zijn beschreven. Zeer informatief. Je weet het wel, maar niet zo indringend als ze je het hier op deze plaats laten zien. Alles, ook nu nog, na 100 jaar, ademt de sfeer van deze verschrikkelijke gebeurtenissen. De klaprozen, die eens de velden versierden zijn symbool voor de gebeurtenissen en de vrede die er uiteindelijk op volgde. Het waren de enige bloemen die te zien waren op het slagveld. Veel soldaten uit de Gemene Best en andere landen, Canada, Groot Brittannië, Schotland, Australië, Nieuw Zeeland, Frankrijk enzovoorts. hebben hier gevochten en zijn hier ver van huis gesneuveld. Ze liggen begraven in begraafplaatsen die door internationale organisaties worden onderhouden.

Bij “Hill 60” worden de verhalen vermeld van drie Australische bataljons geheel bestaande uit mijnwerkers. Deze werden daar ingezet om onder de loopgraven van de Duitsers, gangen te graven en daar weer mijnen in te plaatsen. Er werd soms jaren gevochten om 200 meter grondgebied, met vele duizenden slachtoffers. Dan verloren de Engelsen en wonnen de Duitsers om daarna weer door de Canadezen te worden verdreven. Zo ging het maar heen en weer. Ook werd er veel gifgas gebruikt. Er bestaat ook een gifgasroute. Er wordt gesproken over een oorlog boven en onder de grond. Als je dit allemaal op je in laat werken, komt toch de vraag weer boven “Wat hebben wij hier nu van geleerd ?”.

De tweede route maken we buiten de voormalige frontlijn om. Het is een mooie omgeving om doorheen te fietsen. Licht glooiend en als het weer dan ook nog mee zit? Juist .. dan ..

De derde route rijden we volgens de fietsknooppunten kaart. Een handige manier om de omgeving te verkennen. Nu gingen we naar het zuid-westen, richting het Heuvelland. De Vlaamse bergen. Soms met een stevige klim. Wat extra power helpt. We komen langs de commandobunker Kemmel.

Op de documentatie staat “Een unieke erfenis van de koude oorlog”. We zijn weer in een andere oorlog terecht gekomen. Begin jaren vijftig, in het tijdperk van de koude oorlog, bouwde het Belgische leger in de Kemmelberg een geheime commandobunker. Tijdens deze periode, zo tot de jaren negentig, was deze bunker strikt geheim.

Met de val van de Muur verloor de bunker zijn militaire nut. De bunker is één van de best bewaarde geheimen van de Belgische defensie. Tot nu toe !! Sorry ik kan het niet helpen hieraan bij te dragen …

Het is nog steeds mooi weer. We hebben besloten het weekend over te blijven op deze plaats. De omgeving is leerzaam, mooi en er is volop gezelligheid in de stad. De laatste route rijden we in noord-westelijke richting om daarna weer in Ieper te arriveren. Opnieuw een mooie tocht, met een scala aan bezienswaardigheden uit de Groote Oorlog.

In Ieper wordt dit weekend het Internationaal Promotiefestival voor Circus en Straattheater georganiseerd. Er zijn 83 verschillende theatergroepen uit de hele wereld bijeen. Ze treden op in drie gebieden in de stad. Er zijn twee avond en twee dag programma’s. De zogenaamde “Gevleugelde stad Ieper” wordt jaarlijks georganiseerd. In de avond gaat dit gepaard met veel licht en vuur, drama en acrobatiek in de stad. Prachtig om mee te maken. Van 12 – 14 april 2019 is de volgende keer gepland.

Maandag is het weer tijd om te vertrekken. We proberen het stadje Montreuil te bezoeken, ergens in Noord-Frankrijk, langs de kust tussen Calais en Dieppe. Tot dan.

Monteuil sur Mer

Een stadje gelegen zo’n 20 km van de kust. Daar merk je overigens niets van. Sur Mer kunnen ze gerust weg laten.

P1280902

Wel een leuk stadje om eens doorheen te lopen. Echt Frans, veel staan winkels leeg of te koop, maar er wordt ook hard gewerkt om alles op te knappen. Er staan aardig wat oudere gebouwen en in die zin is het zeker historisch.

Zeker ook vanuit de periode van de eerste wereldoorlog is het een stad waar gewonden en mensen die moeten worden opgevangen een plaats vinden om tot rust te komen.

De stad ligt boven op een heuvel en is geheel ommuurd. Je kan boven op de muur, geheel om de stad heen wandelen. Je hebt er prachtige uitzichten naar de omgeving en ook een leuke blik op de gezellige stad. Restaurantjes genoeg, maar winkels zijn er nauwelijks. Wat op valt zijn de vele auto’s die parkeren in het centrum en er ook om er doorheen rijden, maar waar die naar toe gaan en rijden…..ons is het een raadsel.

P1280915Kortom leuk voor één of twee overnachtingen, lekker eten en drinken en weer naar een volgende stop.

We zoeken nu een plaatsje aan de kust, ter hoogte van de uitmonding van de Somme. We gaan het zien … Inmiddels is dan al weer de 10e april als we er naar toe rijden. Dit voor de statistieken..

Le Hourdel

Aan de monding van de Somme ligt een klein plaatsje, met een heeeeel groot strand.

P1290037Nu dat is is oppassen, want als het hoog water is, zie je geen strand, alleen nog wat grind als bescherming tegen het wegspoelen van de ondergrond en de duinen. Maar, als het laag water is kan je eindeloos ver kijken en zie je zand, zandbanken en …. ook zeehonden.

P1280992De eerste dag spotten we er toch wel zo’n bijna 500. Natuurlijk net te ver weg om mooie foto’s te kunnen maken.

We hebben een plekje gevonden [weer het laatste] op een camperplaats midden tussen de duinen. Aan het eind van een doodlopend pad is een gedeelte van de parkeerplaats speciaal gereserveerd voor campers. Er zijn geen voorzieningen, maar die hebben we bij ons… dus staan we er prachtig. Het is 50 meter lopen naar het strand en gewandeld dat we hebben …. heerlijk.

P1290092Het is ook geweldig mooi weertje en hebben dan ook kunnen genieten van een prachtige zonsondergang.

Maar ook aan het strand komt een eind en gaan wij weer via een grote omweg richting Nederland.

Thieu – scheepsliften

In de plaats Thieu is een scheepslift gebouwd in het canal du Centre. Ook kan je daar nog de meer dan 100 jaar oude ascenseur nr 4 bewonderen.

IMGP6649Een scheepslift in een serie van 4 na elkaar liggende liften om samen met nog een gewone sluis een hoogte van bijna 75 meter te overbruggen.

IMGP6687Hier vlakbij ligt ook de nieuwe scheepslift die in één keer de totale hoogte kan overbruggen. Het oude deel van het kanaal wordt nu alleen nog voor toeristische zaken gebruikt. Twee keer per dag kan je met een rondvaartboot met gids via de oude liften naar beneden en met de nieuwe lift omhoog worden gebracht. Een prachtig stukje mechaniek. Wij staan op de kade langs het kanaal en kijken toe wat er allemaal gebeurd.

20180413_213548

We staan op de plaats waar de grote boten kunnen aanmeren. Als we aankomen staat er langs  de kade  nog maar één camper. Last in de avond staan er  uiteindelijk wel 15 om te overnachten.

Tot slot nog een link waarin de heel veel informatie kan lezen vanuit de interessante website. Daar is uitgebreid de bouw en werking van de scheepsliften bij Strépy – Thieu beschreven. Dat ga ik dus niet nog een keer doen …

Vermeldenswaardig is nog de verlichting van de oude scheepslift. Dit kleuren schouwspel krijg je er gratis en voor niets bij.

 

Geldern

Inmiddels is het zaterdag 14 april geworden. De laatste stop, voordat we weer naar huis moeten, is Geldern. Een niet onbekend plaats voor ons. Inmiddels bezoeken we deze plaats voor de 4e keer.

P1290115We staan zelfs alleen op deze mooie en grote camperplaats. Als het weer mee zit gaan we nog een rondje fietsen in de omgeving. Of dat lukt …. daarover later  meer. Er wordt regen en onweer voorspelt… en dus eerst nog maar even opzoek naar “ons” Balkan restaurant. Dat blijkt helaas tijdelijk of misschien ook wel definitief gesloten. Erg jammer voor ons [en waarschijnlijk ook voor hun?], maar gelukkig hebben we nog een ander, zeker niet minder, Balkan optrekje gevonden. Het kan zijn dat het eerst noemde restaurant de concurrentiestrijd niet heeft overleeft ….

P1290144Na een online dienst hebben we de fiets gepakt en is route groen de eerste keuze geworden. Schitterend hier.

Veelal kleine smalle weggetjes die voeren door een sterk wisselend landschap. Het meest bouwland, er is net ingezaaid, soms zie je de koeien in een open stal staan. Dan heb je gelijk ook mest voor het bouwland, een prima combinatie. De bewegwijzering is min of meer dramatisch deze rode route Het zal wel aan ons liggen, maar de kaart is nauwelijks te lezen en heel erg veel borden zijn verdraaid of ontbreken. Leuke grap, maar knap lastig.

Al met al een prachtige dag met leuk speurwerk. De maandag rijden we de combinatie van de rode en de gele route. Nu meer door beschermd natuurgebied. P1290139Knap landingswerk voor deze gans. Ik hoor en zie hier vogels die ik niet herken qua uiterlijk en zeker niet qua zang.

P1290129Tja en dan, voor je het weet is het dinsdag. We moeten weer naar huis. We verheugen ons al weer op de volgende keer. Wanneer dat wordt en waarheen is nu nog onbekend. We zullen zien.

P1280868

 

 

 

 

 

Blijven jullie dan ook weer meelezen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.