2018 Domme

Zestig kilometer naar het oosten komen we in Domme. Langs de route zien we prachtige kastelen, landhuizen, burchten en andere fraaie bouwwerken.

Afbeeldingsresultaat voor CastelnaudCastelnaud is een kasteel gelegen op ongeveer 10 kilometer van Sarlat, in Castelnaud-la-Chapelle en het stadje Domme.

De naam is herleidt van Chateau nouveau, hetgeen ‘nieuw kasteel’ betekent.

Uit historische bronnen blijkt dat het kasteel gesticht is in de 12e eeuw na Christus. Aan het begin van de 13e eeuw woonde Bernard de Casnac in het kasteel. In naam van het Katholieke geloof werd het kasteel in het jaar 1214 veroverd door Simon de Montfort, die vanuit de Katholieke kerk de taak had gekregen om de Katharen uit te roeien. Door de verovering was het kasteel zwaar beschadigd. Er werd besloten om het fort te herbouwen.

In 1966 werd kasteel Castelnaud officieel aangemerkt als een Historische Site. Sindsdien is het kasteel onderworpen aan een reeks restauraties.

368-IMG_2104Bij Domme vinden wij een leuk plekje op een municipal camping direct gelegen langs de Dordogne. Het is hier prachtig kajakken of als je wilt, kanoën. Weet je het verschil?
De kano werd uitgevonden door de indianen. Je zit op je knieën en je hebt één peddel. In een kajak ga je zitten en vaar je met een dubbele peddel. De kajak werd voor het eerst gebruikt door de Inuit.

Vanuit Domme wandelen we naar de mooiste plaats van Frankrijk te weten La Roque-Gageac…. Je echt … dat staat in de folders… Nu eerlijk, we hebben het gezien, het is ook een prachtige plaats.

Woningen, in verschillen lagen, in en tegen de rotsen aangebouwd, ingeklemd tussen de rotsen en de Dordogne. Hier bouwden de bisschoppen van Sarlat hun vakantiewoningen…

Het is er erg druk. Ook is er vandaag een leuke antiekmarkt waar je echt van alles kan kopen, kunst en kits, maar ook brocante en “echt” antiek.

451-IMG_2271De verkopers zitten heerlijk aan een lange tafel te genieten van hun lunch. Ze hebben alle tijd en de verkoop kan wel even wachten. Als je iets wil kopen moet je moet de waarde wel goed in kunnen schatten.

Op de terugweg lopen we over een vier kilometer lang pad langs de oever van de rivier, met diverse strandjes. Een prachtig pad, goed aangegeven.

Vanaf de camping spotten we in de vroege avond een aantal bevers en ijsvogeltjes. Die laatste scheren vlak boven het water om daarna op een boomtak boven het water te gaan zitten om te loeren naar een hapje. Een mooi gezicht bij het gladde wateroppervlak van de rivier.

583-IMG_2521

Morgen is het alweer 3 september. Nog één dag klauteren. Dan gaan we naar het stadje Domme. Het stadje ligt boven op een heuvel. Het is ruim twee kilometer redelijk stijl omhoog lopen. We zullen zien. Nu eerst nog even uitrusten van de dag van vandaag.

575-IMG_2500Domme wordt de Akropolis van de Perigord Noir genoemd. Het bolwerk is in de dertiende eeuw gebouwd door Filips III als verdedigingswerk tegen de Engelsen. Ook de Tempeliers hebben in deze stad geleefd.

Vanaf de camping is het dus 2,5 kilometer stijl omhooglopen via een geasfalteerde weg. Jammer dat het er wat druk is met autoverkeer. Je wordt zowat uit je vestje gereden en dat was al uit … want het is 30 graden..

Eenmaal boven genieten we van het prachtige uitzicht over de vallei van de Dordogne en de omliggende dorpjes waaronder La Roque-Gageac, waar we gister de mooie huisjes, kasteel en kerk in en aan de rotsen hebben bezocht.

In eerste instantie loop je over de stadsmuur naar het dorp, vandaar de mooie uitzichten. Eenmaal in het dorp kan je echt genieten van zeer oude gebouwen, die deels al zijn gerestaureerd. Een mooi Hotel de Ville, een prachtig gemeentehuis en natuurlijk ook de restanten de Porte des Tours, waar mooie graveringen zijn te zien die door de Tempeliers zijn aangebracht.

Helaas is het inmiddels september dus van een bezichtiging kon geen sprake meer zijn 😁. Alles draait in deze streken om het toerisme in juli en augustus.

Na een paar uur rondgewandeld te hebben vertrekken wij naar beneden. Een heel smal, oud, bijna onbegaanbaar pad, verkort onze route aanzienlijk. Eenmaal thuis eerst maar een glaasje “sap”.

Voor het echt donker wordt, ook nog kijken of onze ijsvogeltjes en de bevers er nog zijn. En … jawel hoor, ze waren er nog!