2018 Grotten van Lascaux

Voordat we bij Oradour arriveren passeren we prachtige grotten van Lascaux, zonder er een daadwerkelijk bezoek te brengen. Je kan ook weer niet alles in één reis combineren en het is altijd leuk om een reisdoel te kennen voor een volgende reis. Wel reden om hier wat te vertellen over het ontstaan en wat je zoal kan vinden in deze grotten van Lascaux.

Op 12 september 1940 ontdekken vier Franse tieners de zogenaamde grot van Lascaux. De grot wordt wereldberoemd vanwege een grote hoeveelheid prehistorische schilderingen die op de wanden van de grot zijn te vinden.

De tieners (Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel en Simon Coencas) ontdekken de grot doordat er een boom is omgewaaid die daarmee een gat heeft blootgelegd. De vier vrienden kruipen door het gat de grot in en ontdekken de tekeningen al vrij snel omdat ze een kleine olielamp meegenomen hebben. Een dag later keren de tieners terug met betere lampen. Drie dagen na de vondst brengen ze uiteindelijk een van hun leraren van de vondst op de hoogte en daarna verspreidt het nieuws zich snel.

De grot van Lascaux is wereldberoemd vanwege de grote hoeveelheid goed geconserveerde schilderingen. De kunstwerken dateren uit het paleolithicum. Ze werden voor zover bekend tussen de 15.000 en 10.000 jaar geleden gemaakt ??. De grot wordt ook wel de “Sixtijnse Kapel van de paleolithische kunst” genoemd. Sinds 1979 staat de grot op de werelderfgoedlijst van Unesco.

In 1961 werd de grot van Lascaux gesloten voor het publiek omdat de schilderingen, door de verstoring van de atmosfeer en belichting, werden aangetast door algen. Voor toeristen is de nabijheid van de grot een replica van de grot aangelegd.

Waarom de schilderingen duizenden jaren geleden werden gemaakt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Volgens sommige wetenschappers werden de schilderingen gemaakt door priesters of sjamanen. Zij zouden Moeder Aarde er via de werken toe hebben willen zetten de mensen geluk te brengen en voedsel te geven.

De schilderingen hebben vooral dieren met als onderwerp: bizons, herten, runderen, neushoorns, stieren en rendieren. De tekeningen en de (aard)kleuren zijn goed bewaard gebleven. Veel schilderingen hebben geheel gekleurde vlakken, andere zijn uitgevoerd als krachtige lijntekeningen en gravures.

De schilderingen in de grot worden bedreigd door bacteriën en schimmels. Wetenschappers hebben schimmels – kleine witte donsharen – ontdekt op de bodem en de zijwanden. Men noemt de Fusarium solani een vrij sterke en schadelijke zwammensoort. In 1963 moest men het grote publiek de toegang ontzeggen omdat er vorming van groene algen en schimmels was geconstateerd, die te wijten waren aan een onophoudelijke toeloop. Sindsdien is de grot niet meer voor publiek toegankelijk. In de onmiddellijke nabijheid is echter een replica (Lascaux II) gemaakt die wél voor het publiek toegankelijk is. Deze replica is beter geschikt voor de ontvangst van grote stromen bezoekers en bovendien aangepast voor gehandicapten. De bouw startte in 1972 op 200 meter van de oorspronkelijke grot en was in 1984 gereed.

In december 2016 is Lascaux IV geopend. Het spectaculaire ondergrondse museum annex belevingscentrum is ontworpen door het Noors/Amerikaanse architectenbureau Snøhetta. De bouwkosten waren circa 57 miljoen euro.

Via deze link kan je nog veel meer informatie lezen. Dan gaan we nu naar Oradour la Glane.