2018 Langs de Moezel

Nadat we Elzas hebben verlaten komen we in het Saarland. De kleuren in de natuur zijn nog mooier geworden. Als we in de Hunsrück passeren betrekt de lucht en wordt het snel kouder. Na ruim anderhalve week met super fraai, warm en zonnig weer komt nu een periode met wisselvallig en kouder weer. Het komende weekend wordt de eerste sneeuw verwacht boven de 500 meter. Daar gaan we de planning iets op aanpassen.

Eerst rijden we nu vanuit Kinheim nog een keer naar Bernkastel. Altijd leuk een soort doel te hebben … De toeristen weten deze plaats ook bij slechter weer goed te vinden. De rondvaartboten leggen hier ook aan.

803-20181023_135343

823-IMG_4637

We parkeren onze fiets in een speciale fietskelder aan het Karlsbader Platz. Je komt er wat lastig naar binnen, maar je hebt er dan wel alle voorzieningen waaronder kluisjes met daarin een stopcontact om de fietsaccu’s op te laden en dat alles ook nog gratis.

Op 24 oktober gaan we naar Piesport. Daar worden eerst nog wat walnoten gedroogd en voorzichtig geproefd. Niets mis mee, heerlijk. Morgen nog een stuk fietsen, eens kijken of wij naar “boven” kunnen komen.

Inmiddels is het nog frisser geworden. We halen de dubbele cijfers niet meer overdag, maar al fietsend wordt je vanzelf warm. Twee dagen, één maal naar het oosten en één maal naar het westen. Het is inmiddels erg rustig met fietsers, iedereen blijft bij de kachel of doet wat anders.

In Piesport vinden we nog een Römische Kelteranlage, een aantal kelders met een houten druivenpers uit de Romeinse periode.
Op een zeker moment was Augustus Treverorum [Trier] de baas in de stad naar hem vernoemd. In zijn reis naar deze streek had hij en zijn mannen de kennis meegenomen vanuit het Middellandse zeegebied naar de Moezelstreek.

964-IMG_4815

Hij liet rond het jaar 200 na Chr. de eerste wijnkelders bouwen en begon met de wijnbouw in het gebied van Brauneberg vlakbij Piesport. Er zijn acht van deze kelders gevonden in deze streek. Er was toen een serieuze noodzaak tot het verbouwen van wijn… De soldaten van het Romeinse leger waren namelijk verplicht dagelijks 1,5 liter wijn te drinken. Water was in die tijd zeker niet te drinken.

970-IMG_4821

De eerste sporen van wijnbouw gaan overigens terug naar Mesopotamië, in het tweestromengebied van de Eufraat en de Tigris.

Een aantal oud Romeinse kelders wordt nu nog gebruikt als toeristische attractie en om de historische waarde. De druiven die daar worden gebruikt komen van een speciaal hiervoor aangelegde wijngaard op de hellingen boven de kelders.
Natuurlijk zijn we ook nog even de wijngaarden in gereden. Lekker steile hellingen, het geeft wel prachtig uitzicht.

911-IMG_4743

Het einde van deze vakantie nadert nu snel. Voordat we naar huis gaan, willen we bijna traditioneel afsluiten bij de “Balkan” in Geldern. Zo gezegd, zo gedaan. De terugreis dwars door de Eifel was mooi. Nog een prachtig zonnetje en net boven nul graden. Een heerlijke rit. Maandag nog de laatste 150 kilometer en dan zit het er weer op.

878-IMG_4707

Zoals eerder al verteld zien we dit jaar als een heel bijzondere gift. Vakanties waren niet meer verwacht, na de ingrijpende gebeurtenissen. 374-IMG_4103

Oprecht dankbaar voor alles wat we hebben gekregen.

Wij hopen een volgend moment weer op reis te kunnen gaan. Dat wij dat zelf niet in de hand hebben is dit jaar wel extra duidelijk geworden. Voor nu … tot later …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.