2019 Zweden en Duitsland

Het is weer een poosje stil geweest op de weblog. Er zou voldoende te vertellen zijn, maar niet om hier te plaatsen 😚

We zijn weer terug bij het oorspronkelijke plan. We gaan nog aantal weken op weg. Deze keer niet naar het zuiden, want daar zijn we in het voorjaar al geweest. Dan blijft voor ons het noorden of het oosten over. We gaan naar Zweden! Eerst een weekje Noord-Duitsland en Denemarken. We gaan een bezoek brengen aan Lübeck en daarna overvaren van Putgarden naar Rødby en later via de Øresundbrug via Malmö naar Ystad. Het gebied waar veel opnamen zijn gemaakt van met Kurt Wallander en ook met  Sofia Helin, Saga, een bijzondere acteur uit de film The Bridge. Daarna rijden we via het eiland Öland richting Stockholm en daarna vertrekken wij naar het midden van Zweden.

We willen ook langs het Göta Canal de omgeving op de fiets verkennen. Mogelijk dat we vanuit Karlstad ook het Klarälvs pad gaan rijden naar het noorden. Natuurlijk is de route mede afhankelijk van het weer. En verder hebben wij nog geen idee hoe de route gaat verlopen. Ik vind het altijd leuk achteraf vast te stellen dat de planning weer niet is gevolgd en we weer zoveel mooie andere dingen hebben beleefd en gezien, dan eerst bedacht. Er moet toch nog wat te ontdekken blijven zoals de titel van deze weblog laat zien. 😚

Gaan jullie ook deze reis weer mee beleven? Suggesties zijn welkom 😀

Lubeck.

Na de laatste voorbereidingen zoals een ticket voor de veerboot ook nog een ticket voor de Oresundbrug besteld. Even afwachten of dat goed gaat. Het ticket moet nog wel per mail verzonden worden …

Dinsdag vertrokken naar het noorden van Duitsland. Er is een weekje ingepland om daar wat van de omgeving te bekijken. Als we naar Scandinavië gingen, reden we vaak door dit gebied en gunden we ons niet de tijd om de streek te verkennen. Nu doen we dat wel. We rijden heerlijk binnen door en negeren de autobahn bij Bremen en Hamburg.

Een eerste overnachting is in Steinhude, een fraaie camperplaats aan het meer. Lekker rond gefietst. Je vindt daar nog een grote zoutwinning.

Na twee overnachtingen naar Lüneburg gereden. Nog steeds wordt er veel gewerkt aan de wegen in en om Lüneburg. Tijdens ons laatste bezoek aan deze stad, in 2015, waren de bruggen afgesloten, nu konden we wel naar de camperplaats toe, maar terug is het lastig.

De rondweg was op diverse plaatsen opengebroken. Tijdens ons vertrek op de camperplek ging ook de navigator plotseling kapot.

Een “onverklaarbare mismatch” was de foutmelding. Nog nooit gezien 😭
Het werd een soort zoektocht dwars door de stad.
De Garmin 760 laat wel de kaart zien, maar de navigatie functie doet niets meer, geen route, geen tekst, geen overzicht van bestemmingen. Knap lastig in de eerste week van de vakantie. Omdat ik alle camperplaatsen er in heb staan wilde ik de fabrieksinstellingen niet zomaar terug zetten. Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen door de kaarten opnieuw te laden vanaf de sd-card. De volgende vakantie toch maar een voorziening meenemen om te kunnen programmeren. Maar ja, waar ligt de grens..

Vrijdag rijden wij naar Lübeck. Het is een drukke stad, een bekende Hanzestad in het noorden van Duitsland en ligt zo’n 20 km vanaf de Oostzee. De oude stad ligt op een heuvel tussen uitmonding van de rivieren de Trave en de Wakenitz.

Een parkeerplekje zoek is lastig, laat staan een plaats voor de camper. We komen aan op het MediaDocks en vinden daar gelukkig (weer) één van de laatste plekken. In de avond wordt de plaats vierkant vol geparkeerd. Dan kan je er ook niet meer uit… Maar de meeste vertrekken in de ochtend toch weer. Overigens worden die plaatsen direct weer opgevuld. Het centrum is eenvoudig aan te lopen. Best een gezellige stad met veel eet en drink gelegenheden, maar de gebouwen zijn toch niet zo mooi zoals je bv in Lüneburg nog ziet. We kregen net een regenbui over ons heen, maar schuilen konden we in de Domkirche. Daar wordt op dat moment een orgelconcert gegeven. Een aangename afwisseling maar ook wel heftig klassiek..


Na het buitje is het goed afgekoeld, toch eerst maar even een jas halen. Later kunnen we nog van het mooie zonlicht genieten dat schijnt op de gebouwen in de stad aan de rivier de Trave.

Dat wij hier een bezoek brengen komt doordat de stad bekend is van de traditionele productie van marsepein. “Lübecker Marzipan”, door de Europese Unie erkend als beschermde oorsprongsbenaming. 😁

 

 

Ostholstein

In de morgen van 9 augustus trekken we verder naar het noorden en komen aan in Lensahn. Een kleine plaats, maar gelegen in Ostholstein. We parkeren het Ducatootje bij het waldschwimmbad.

Een kleine camperplaats voor 15 wagens. We staan er met z’n tweeën. Vandaag is het heerlijk weer en zodra we aankomen wordt de omgeving verkend per fiets en nemen we kijkje aan de Ostsee. Geen hoge duinen maar wel een nieuwe dijk met enkele lage begroeiing doorlopend naar een mooi zandstrand. Het is druk bij de verschillende plaatsen. Net Renesse …🤣 Wat opvalt is de toeristen tax die door alle bezoekers moet worden betaald van, afhankelijk van de periode, 3 € pp. Daar worden de strandvoorzieningen van betaald. Overal staan betaalautomaten bij de strandovergangen.

Als je een vaste bezoeker bent is het tarief wat vriendelijker..
In de avond gaat het echt regenen. Gezellig…hopelijk duurt het geen dagen 😊 In de nacht wordt het droog maar gaat het waaien, zeg maar stormachtig waaien.
Dat blijft de volgende dag ook zo, buiig weertje en af en toe een waterig zonnetje. Kortom, we blijven in de omgeving en gaan het meer rond wandelen en zijn net op tijd terug 🌨️

Stiekem ga ik toch eens neuzen hoe de weersvoorspellingen zijn in Midden en Zuid Zweden. Voor wat het waard is.. komende veertien dagen bewolking en regen. Overigens geldt die voorspelling voor geheel Noord Europa. Ik zat net te denken… dat wist je vroeger helemaal niet. Dan keek je in de supermarkt in de krant die daar verkocht werd. Soms was er een tv op een camping en daar moest je het meedoen. Misschien was dat nog zo gek niet..

We gaan nog even van de zon genieten en een rondje fietsen hier in de omgeving. Het landschap is licht glooiend en afwisselend bos en bouwland. Heerlijk, genieten in alle rust.. Het rondje is was langer geworden dan gepland. Aan de bordjes langs de weg kon je echt geen pepernoot maken. Tot slot reden we een weggetje dat keurig als fietspad op de kaart staat vermeld, maar na enkele kilometers blijkt die afgesloten te zijn door de plaatselijke paardenboer. 🚧 Dan is dat in Nederland toch wel goed geregeld. Maar … genoten hebben we wel en daar ging het om.

Sjealand

We arriveren een paar uur eerder bij de ferry dan gereserveerd, maar we worden direct naar de eerstvolgende afvaart gedirigeerd. We staan nog niet goed en wel in onze rij, toen een gele hesjes mijnheer liep te zwaaien “doorrijden” en konden we gelijk de boot op. Super !  Ook vandaag is het mooi zonnig weer. Zodra de zon opkomt gaat het wel hard waaien, stormen bijna, maar we hebben de wind mee…

Na drie kwartier varen rijden we door de douane, die zowaar aan paspoortcontrole doet. De route die gepland is gaat binnendoor Sjealand, oftewel Seeland of wel Zeeland richting Ringsted. Het is een lieflijk glooiend landschap, schoon, brede en prachtige wegen, gezellig ogende huisjes. Een golvend landschap met hoofdzakelijk graanvelden en bos. De boeren op het land zijn met man en macht in de weer, om alles droog van het land te halen. We zien de buien al hangen, maar die schampen meestal net langs ons heen. Voor ons zijn het zeer korte maar zware regen momenten. Elders staan de straten blank. Het weer knapt snel op en als we in Ringsted arriveren, schijnt daar de zon al weer.


De wind gaat liggen als de zon ondergaat, net zoals de laatste vier dagen. Wij komen op een parking aan de rand van het stadje waar zes plaatsen zijn gemarkeerd, inclusief een goede elektriciteitsvoorziening voor zes autocampers. En …helemaal gratis deze keer. Kom Nederland, zo kan het ook in plaats van elkaar (camping exploitanten en gemeenten die camperplaatsen willen maken) elkaar dwars te zitten.. Echt verspilde energie.

Nu weer naar leukere dingen. Vandaag gaan we van Denemarken naar Zweden en nemen deze keer de Oresundbrug.

O ja, het ticket van ferryticket.nl is tijdig per e-mail ontvangen. De scan bij de kassa werkte niet en daarom moet het ticket handmatig worden ingevoerd. Dat werkt wel, maar het duurt iets langer.

Malmö

Deze keer de reis door de tunnel en later over de brug met mooi weer gemaakt. Dat geeft prachtige uitzichten over de Øresund. De kosten van deze overtocht zijn vergelijkbaar met de overvaart per pont, voor ons € 80. Malmö is de bestemming van deze rit en al voor de middag zijn wij in Limhamn aan de Andelshamn Lagune. Een jachthaven net ten zuiden van de stad.

Omdat de vooruitzichten goed zijn, eerst de was gedaan en de fietsen klaar gezet. Mooie luchten, dan wil ik eerst een paar foto’s maken van het Turing Torso gebouw. De foto’s spreken voor zich, een mooi bouwwerk.

 

De reis naar de stad duurt even, het hagelt en stormt. We schuilen onder een boom, maar dat is behelpen haha 🌧️

Op de terugweg terugweg moeten we ook haasten..

Maar toch weer leuk en morgen gaan we de kust verkennen.

Malmö is een geweldig fijne stad om met de fiets te verkennen. Langs de kust liggen prachtige fiets en wandelpaden met allerlei voorzieningen voor sport en spel en een overal toiletgebouwen die ook nog schoon zijn. Het centrum is autoluw. Een rustig en schoon, modern centrum. Het oude stadscentrum kan je het beste lopend verkennen maar is niet zo groot. Er is deze week een groot muziekfestival, waardoor er veel podia en tenten staan. Wel jammer voor het maken van foto’s, tenzij je liefhebber ben van house muziek. Dan moet je er in de avond even heen..

In Malmö staat een fraaie kathedraal, de St. Petri Kyrka die gebouwd is naar het voorbeeld van de Marienkirche die in Lübeck is gebouwd. Ik heb ze natuurlijk even vergeleken. Er zijn nog maar enkele van de mooie kalkschilderingen op het plafond terug te vinden. Overigens stond in deze kathedraal het oudste orgel ter wereld, maar dan is nu verplaatst naar een museum.

Later nog een rondje gereden naar de brug en besloten morgen weer verder naar Ystad te rijden. Malmö is een mooie stad om gezien te hebben, maar de meeste indruk heeft, naast de brug, toch de 190 meter hoge Turing Torso gemaakt.

Jullie begrijpen wel dat ik op deze camperplaats een redelijke wifi verbinding had, waardoor de blogs snel konden worden gepost. Dat is na morgen weer helemaal over als we via Ystad naar Öland vertrekken. Maar … jenevercantel. Wordt vervolgt.

Ystad

Ystad ligt in het meest zuidelijke deel van  Skåne aan de Oostzee. In de stad zien we prachtige lage, veel kleurige, kleine woningen. Vaak uitgevoerd als vakwerkhuisjes.

Het is één van de belangrijkste vissershaven in Zweden. Je kan er ook de boot op naar Polen nemen of naar een Deens eiland welk voor de kust ligt. Naast het feit dat het gewoon een gezellig plaatsje is bevindt zich er ook de filmstudio waar een aantal Zweeds/Deense films zijn opgenomen.

Wie kent ze niet, de serie The Bridge met Saga maar ook de misdaadfilms waarin Wallander de hoofdrol vertolkt. Verschillende decors, woonhuis, de bar, het politiebureau enz. enz. zijn hier te bekijken. Maar …. wat doet zich voor …. Het Cineteket film center en het bezoekerscentrum is deze week gesloten. En dat vind ik niet leuk. Het was al zo’n eind lopen en dat is nu even vette pech!! Ik maak één foto door de gesloten deur en daarna lopen we gewoon de 6 kilometer weer terug, het is prachtig weer. 😏

We lopen heerlijk langs het strand, overigens ook een film locatie en komen weer aan op de camperplaats, die inmiddels al aardig aan het vollopen is. Morgen weer verder, de bestemming is nog niet precies bekend.

In de nacht neemt de wind toe en slaan de golven stevig op de rotsen en veroorzaken daarbij een kabaal waar we weer aan moeten wennen. We staan nu bijna tegen de rotsen aan.

Bij het vertrek vanaf deze fraaie plek gaat het regenen. Eerst maar de gebruikelijke boodschappen gedaan en de tank weer gevuld met diesel. Die kost hier 16 SEK, bijna € 1,60 / liter. We gaan naar het noorden, via Kristianstad, richting Kalmar. De wegen worden smaller, het landschap wordt wat ruiger. Grote stenen die van uit nog noordelijker streken naar hier toe zijn geschoven tijdens de ijstijd.

Het ruige landschap, bos en meren, wegen met weinig verkeer en af en toe een dorp. Een paar huizen en wat boerderijen. Zo komen we uiteindelijk aan in Vissefjarde op een natuurcamping aan een groot meer, gerund door vrijwilligers. In de avond wordt het geld opgehaald en krijg je een sleutel voor de toegangspoort en het toiletgebouw. Hier blijven we het weekend om na het weekend te vertrekken naar het eiland Öland.

Öland is een eiland van 140 kilometer lang en zo’n 15 kilometer breed en bereikbaar door een lange brug vanuit Kalmar.

Öland.

Het eiland Öland is een langgerekt eiland en ligt ongeveer 5 kilometer voor de kust van Oost-Gotaland, bereikbaar via de brug vanuit Kalmar is een zeer toeristisch gebied. Dat blijkt wel als wij het eiland oprijden.

We komen een stroom van campers en caravans tegen die weer naar het vaste land gaan. Nu dat komt mooi uit, want wij komen er aan …haha. Het weer is buitengewoon goed. Opgeknapt na een nogal regenachtige zondag.

Op de weg wordt het steeds rustiger naarmate je naar het noorden rijdt. We arriveren in de omgeving van Böda en parkeren het ducatootje in de vissershaven.

Er is nog genoeg plek en zelfs stroom is voorhanden. We gaan fietsen, dan is het handig als de accu kan worden opgeladen. Helaas lukt dat niet met 12V en niet zonder een omvormer. Gelijk de fietsen van de auto gehaald. Wat gaat dat tegenwoordig makkelijk met de nieuwe fietsendrager.

Omdat er nog geen fietskaart voorhanden is en ik liever niet langs de doorgaande weg rijdt, gaan wij op goed geluk, kriskras door het gebied. Dwars door de landerijen en de bossen. De kleine dorpjes geven een aardig beeld van hoe de Zweden hier wonen en werken.


Ook komen we nog een aantal houten molens tegen, waarvan er totaal nog meer dan 400 op het eiland te zien zijn. In het midden van het eiland staan nog de meeste exemplaren. Waarvoor ze ooit zijn gebruikt? Ik weet het nog niet te achterhalen. Jullie wel?
Na de mooie dag sluiten we af met een paar aardige onweersbuien en een mooi uitzicht over de zee.

De dag start zonovergoten. We rijden de Öland fietsroute naar de kop van het eiland. Een zeer gevarieerde rit over eindeloos stille bospaden en prachtige fietspaden direct langs de zee. De begroeiing onder dennenbomen is erg gevarieerd, of varens of bosbessen. In de middag kan je de plukkers overal zien met manden en de harkjes.
Op de kop van het eiland Stora Grundet komen we bij de Lange Erik een ruim 30 meter hoge vuurtoren van waar je een mooi overzicht hebt.

De terugweg gaat door het Neptuni Akrar. Een gebied dat bijna geheel bestaat uit stenen met een schaarse begroeiing.

Later passeren we Byxelkrok een oud vissersplaatsje. Nu is het er toeristisch. Langs de westkust fietsen we weer terug en steken over naar Boda aan de oostkant, waar we in de visrokerij een heerlijk stukje vis halen. Morgen gaan we naar het zuiden van het eiland, eens kijken wat daar te beleven is.

Na een prachtige zonsopgang boven de zee vertrekken we via de oostkust van het eiland binnendoor. We passeren meer dan honderd houten windmolens. Soms staan ze alleen, maar tot vijf stuks bij elkaar.

Er zijn op de route diverse grafheuvels en veel stenen monumenten uit de ijzertijd te zien.

Het zuiden van het eiland wordt gedomineerd door de kalksteen vlakte Stora Alvaret. Een vlakte met enkele centimeters grond, korstmossen en planten die zich aan de woestijnachtige omstandigheden hebben aangepast.
Het allerzuidelijkste deel is afgeschermd door een met stenen gebouwde muur. Deze is gebouwd in 1650 door Karel X om te voorkomen dat de lokale bevolking het terrein betrad. De muur zal zo’n 10 km lang zijn denk ik.

Uiteindelijk komen we bij de Lange Jan. Deze is toch echt wel langer dan Erik… wel meer dan 10 meter 😁. Hij staat helemaal op de zuidelijke kop van van het eiland. Hier is ook een groot vogelvang station aanwezig.

Eerst waren wij van plan hier te overnachten en nog wat rond te fietsen, maar fietspaden hebben we nauwelijks gezien. De belangrijkste routes gaan over de doorgaande weg.

We besluiten naar het vaste land te rijden. Zo gezegd, zo gedaan met als resultaat dat we zijn neergestreken in Paskallavik, net ten zuiden van Oskarhamn, een wat grotere plaats langs de Botnische Golf.

Het is een kleine camping op een schiereiland. De zwarte specht ging klaar zitten om op de foto te gaan.
Morgen, het is al weer 22 augustus en gaan we naar het Gota kanaal en omgeving.

Het is deze keer een heel verhaal geworden. Een dag met regen geeft de mogelijkheid alles weer eens bij te werken. Foto’s genoeg, dus daar ligt het niet aan.

Hopelijk blijven jullie meelezen. Wie geïnteresseerd is kan ons via APRS volgen, een netwerk van radiozendamateurs. 😏

Er stond nog een vraag over mbt het gebruik van de molentjes in vroeger jaren. Waren jullie al op zoek naar het antwoord? Het eiland is pas in 1972 door een brug is ontsloten. Daarvoor was erg kostbaar goederen te betrekken uit het vasteland. Zo hadden erg veel particulieren en bedrijfjes hun eigen voorzieningen. Ze maalden hun eigen graan voor de broodnodige producten in hun eigen molens. Graan was er in overvloed. Veel molens staan ook gewoon in de tuinen van de woonhuizen.

Göta kanaal

Het Göta kanaal is het in 1932 geopende kanaal tussen het Vänermeer en de Oostzee. Het overbrugt een hoogteverschil van totaal van totaal 92 meter. Vanuit het meer eerst omhoog en dan weer naar beneden door totaal 58 sluizen.

Wij staan met het Ducatootje in Bergs Slusser. Hier bevindt zich een sluizen trap van zeven sluizen die de schepen 18 meter omhoog kunnen brengen. Een fraai gezicht en trekt altijd veel publiek.

De eerste dag dat we hier zijn gaan we een route fietsen langs het kanaal en bezoeken we naar het Ljungs slot. Leuk slot maar het is gesloten.

Het vakantieseizoen is zo’n beetje over in Zweden. De route is een niet zo bijzonder. De tweede dag worden de fietsen gebruikt om het Vetra klooster te bezoeken met de kloostertuin. Niet echt bijzonder, maar wel heel oud. Sommige delen zijn vanuit de 11e eeuw. In de middeleeuwen was het één van de belangrijkste kloosters van het heel Zweden.

Morgen rijden we naar Motala voor het weekend. Deze plaats wordt gezien als de hoofdstad van het kanaal. Maandag vertrekken we naar de omgeving van Mora..

Voor nu een groet en tot een volgend moment 🤗

Värmlands län

De eerste stop richting Mora is Motala. Zoals verteld een stopplaats voor het weekend. Omdat het wel erg bijzonder, zonnig en warm, weer is geworden, hebben we gelijk de fietsen weer gepakt. Voordat we hier vertrekken moeten we toch eerst de plaats bekijken. Het is een gezellige plaats en er zijn veel mensen op de been.

We zien een leuk park met buxus-fietsers. Een museum met oude auto’s. Die Rolls heb ik gelijk overgenomen voor een schappelijk prijsje..


De plaats heeft enorm veel fietspaden. Super verzorgt. Alles steden zijn hier schoon en overal staan gratis toiletgebouwen, ook schoon met alle voorzieningen.

We bezoeken een nog een groot zandstrand langs het Vättermeer, aan de noordkant van de stad nadat we ook het Gota kanaal naar het Boren meer heen en weer zijn gefietst. Daar gelijk even het Industriemuseum gezien.. Bij de aansluiting van het Gota kanaal op het Boren meer kan je ook weer een serie van vijf sluizen zien om het hoogteverschil te overbruggen.

We staan met de camper op de zuidoever van het Motala Vättermeer en kijken, vanuit de jachthaven, uit over de stad, een bijzonder fraai gezicht. Hoog boven de plaats uit staan op een heuveltje twee enorme masten.

Samen maken ze onderdeel uit van het voormalige Lange Golf omroep zendstation Motala.

Dit radiostation werd operationeel in 1927 met 30kW, later uitgebouwd tot 150 kW. Nadat de zenders uit gebruik zijn genomen hebben zendamateurs het gehele station overgenomen en ingericht als museum. We hebben er een bezoek gebracht. In het gebouw is ook de shack ingericht van het verenigingsstation SK5SM. Helaas was de apparatuur net losgekoppeld om naar huis te gaan, anders had ik nog even een HF verbinding met het thuisland kunnen maken.

Morgen vertrekken we iets naar het noorden, om een treinrails, nu fietsbaan te gaan zoeken en misschien wel even te benutten..

En wat denken jullie? Gevonden natuurlijk. De laatste 100 kilometer reden we heerlijk binnendoor over smalle wegen. We zijn slechts één auto tegengekomen … We komen aan in Ransäter. Deze keer is het een camping geworden. Het is er erg stil, het seizoen is inderdaad over volgens de beheerder. De meeste campings gaan 1 september dicht. Deze maakt daarop de uitzondering en sluit 20 september.

We hebben uitzicht voor de rivier Klarälven, een brede stroom, waar ook bevers zijn te spotten. Als je zo door het landschap rijdt kan je zien dat de zomer voorbij is. De varens kleuren al sterk en ook de bladeren aan de bomen gaan ook al kleuren. Nu met de mooie zon een prachtig gezicht.

Ransäter

Het is inmiddels 27 augustus. Vandaag gaan we een deel van de route fietsen. Het gaat om de Klarälven Banan.

Een route van totaal 200 kilometer. Eén deel, van Karlstad naar het noorden, is over bijna 90 km geasfalteerd. Het overige deel is gravel. Wij hebben geluk deze keer. Vanuit Ransäter rijden we eerst naar het noorden en komen in Münkfors. Daar moet een grote waterval te zien zijn.

Het is jammer, maar deze waterval staat praktisch droog. Een vaste stroom water loopt nog door de waterkrachtcentrale die hier staat. We fietsen, “bijna per ongeluk”, zo de bedrijfshal binnen van de centrale.

Daar is alleen de afdeling Onderhoud aan het werk. De afdeling Procesvoering is niet thuis, de controlekamer is onbemand. Kortom, mooi even tijd om een paar foto’s te schieten toch?
Na de koffie nog een stuk naar het noorden gefietst en later nog wat door naar het zuiden.

We hebben het ook hier weer gezien en vertrekken morgen naar Nusnäs. En nog even nog wat boodschappen doen…

Nusnäs

We vervolgen onze weg midden door Zweden naar Nusnäs een klein plaatsje in de omgeving van Mora. Er staan daar nog veel authentieke houten huizen, een rust om van te genieten.

We zoek een plaatsje in de haven bij het meer. Een prachtige plek, een geweldig mooi uitzicht.

In de avond krijgen we, na een heerlijk warme dag, een grote bui over ons heen. Ook die konden we over het neer aan zien komen.

De volgende dag, vertrekken we naar de fabriek van de firma Olsen. Hier worden vele, vele, heel veel houten Dala paardjes gemaakt. Het gehele productieproces vindt plaats op ambachtelijke wijze en is buiten het gebruik van een lintzaag, gewoon nog handwerk. De keuze van het hout, het aftekenen volgens een mal, het zagen, bijsnijden, in de grondverf zetten, lakken en plamuren en nog eens aflakken en tot slot het schilderen van de patronen en als laatste een vernislaag er over heen.

Dat is natuurlijk snel gezegd het werk wat elk Dala-paardje hier overkomt, maar best veel arbeid voor een klein houten paardje.

Wil je een uniek exemplaar, een speciale naam of iets anders? Een rose kleur, of eentje die pik zwart is? Je naam er op? Alles is mogelijk Maar goed, dat heb je ook wat en het is uniek.

Alleen vanuit deze fabriek, van deze plaats worden ze gemaakt en verkocht over de gehele wereld. Wel bijzonder.

Sala.

In Nusnäs nemen we afscheid van een warme periode met een paar stevige buien. We besluiten daarom om vandaag nog verder te rijden en komen in aan in Borlange om daar even te gaan winkelen bij Biltema.

Dat is een zeer grote winkelketen die werkelijk een onvoorstelbare sortering heeft van “alles”. Nu, ik kan je vertellen dat is veel… Nu is hier ook iemand die persé naar een Zweedse vestiging van IKEA wilde, dus werd het tussen de buien door een bezoek aan beide winkels 😁. Bij Biltema is er ook een camperplaats dus hebben daar overnacht.

De volgende morgen zijn we verder gereden naar Sala. Hier bevindt zich een zilvermijn. In de 16e eeuw was het de grootste zilvermijn van de wereld. Tot 1570 was er al 200.000 kg zilver omhoog gehaald. In 1908 is de mijn gesloten.

Omdat het niet zover rijden is, hebben we om 12.00 uur nog een rondleiding kunnen boeken. We gaan met een trap naar beneden en later met de lift weer naar boven. Er zijn twee niveaus te bezoeken. We hebben voor de -60 meter gekozen. Omdat het seizoen zo goed als “over” is, was de andere rondleiding niet zeker. Die gaat naar -155 meter, het diepste niveau was mogelijk is. Dieper staat er water in de mijn. De temperatuur is daar constant 2 graden. Wij vonden het met 5 graden al fris genoeg.

Overigens ging de mijnwerker (konstknekt) vroeger voor meerdere dagen naar beneden, maar nooit langer dan 3 dagen. Dan was je te veel onderkoeld. Ze werkten in groepen van 5 mensen, werken, eten, rusten, slapen deden ze op de diepte waar ze waren. Pluspunt is dat er in de mijn geen gasvorming optreed. Er is een sterke ventilatie door gangen en schachten. Er konden gewoon vuren gemaakt worden om je wat te warmen en te koken..

De gids vertelde nog veel meer verhalen die je gewoon een keer zelf moet aanhoren. Het is zeker de moeite waard om deze historische plaats zelf eens te bezoeken. Zowel indrukwekkend als verschrikkelijk was wel dat je als zesjarige de mijn in moest om te gaan werken. Bedenk daarbij ook dat nu nog steeds voorkomt …

Jan was zo’n mijnwerker die in de mijn ging werken toen hij 6 jaar was. Hij heeft daar gewerkt tot hij is overleden op 56 jarige leeftijd. Hij was getrouwd en had twee kinderen. In het dorp op het terrein van de mijn stonden de huisjes van honderden gezinnen die allen in de mijn werkten.

Als ze via de schachten naar boven en beneden gingen, gebruikte ze een ronde ton die aan een lange kabel hing en door één of twee PK werd bediend. Op de ton stonden de mijnwerkers met één voet op de rand. Voor de andere voet was geen plaats. Jan had dan ook een speciale klompschoen met een gleuf om er niet van de rand van de ronde mand/ton af te glijden. In de ton zaten stenen met zilver.

De dag is verder gevuld met ronddwalen door het museumdorp en nog wat zilver zoeken in het nog aanwezige puin. Helaas niets gevonden.

 


Tot een volgend moment. Na het weekend gaan we mogelijk richting Stockholm.

Mariefred.

Nadat ik uitgebreid allerlei zaken vanuit Sala heb geschreven eerst even bijkomen in Mariafred. Dit is een gezellige badplaats langs het Malaren meer. Rondom het meer zijn diverse kastelen te vinden, zo ook in deze plaats. We gaan op zoek en morgen komen we hierop terug met een paar foto’s.

Inmiddels is dat vandaag, 1 september.

Het is opnieuw prachtig weer met zomerse temperaturen geworden. Het blijft bijzonder. We treffen het echt de laatste weken. Af en toe een buitje tegen het stof, maar de andere dag is het gewoon weer mooi. Wij zijn er blij mee!

We zijn neergestreken op een camping gewoon om alles weer even op te laden, te wassen enzo… Het er gewoon druk, nu is het weekend, maar toch..

Het wordt een straffe wandeling naar het dorp Mariefred met het slot Gripsholm. Tot drie uur zou het droog blijven, dus vroeg gestart en we hebben het getroffen. Het is een klein leuk plaatsje, waar veel toeristen naar toekomen. Het slot hebben we gevonden en nog een paar leuke dingen.

Het slot, waarin veel portretten zijn tentoongesteld van vroegere vorsten is de grote trekpleister. Prachtig, maar ze hebben onze interesse niet zo…🙄. We hebben wel het slot bekeken en de tuin. In Mariefred vonden we ook een aantal stoomtreinen die in bedrijf gehouden worden door een grote groep hobbyisten. Wat denk je van deze Volvo op smalspoor? En weet je. Er vaart tussen deze plaats en de hoofdstad Stockholm ook een veerdienst met een echte stoomboot.

Inmiddels is de camping aan het eind van het weekend, leeggelopen.

Nu komt er een schip met zure appelen aan ….Eerst. even alles binnen halen 😨. Tot in Stockholm 🤗.

Stockholm.

Vandaag een korte rit gemaakt. Nu naar Stockholm. We hebben een plek gezien in het grote ACSI boek en komen aan bij de Nordic camperplaats in Nacka. Een plaats gelegen direct ten zuiden van de hoofdstad. Nadat we bij de camperplek aankomen blijkt deze gesloten. Volgeboekt staat er op de borden.

Omdat ik weet dat er iets verder een camping ligt die beheerd wordt door de zelfde organisatie, ga ik daar verder mijn licht opsteken.. Er wordt verteld dat de camperplek dicht is en men niet weet of en wanneer die weer open gaat. De prijs op de camping wordt nu iets naar beneden aangepast. Je zou bijna denken dat de zaak op de fles is…en dat de curator nog wat geld binnen wil halen. 😧.

Later worden we wel op de camping toegelaten. We staan prima en gaan lekker fietsen. In het naburige dorp heb ik twee acces-kaarten kunnen kopen voor één dag openbaar vervoer, super handig. Donderdag gaan we dan weer verder. Dat zijn de plannen.

Het is hier een prachtige bosrijke omgeving en een fraai natuurreservaat is vlakbij. Het is daar erg stil. Mensen zijn aan het joggen, wandelen of laten de hond uit. Het wordt een relaxte fietsdag. Onderweg zien we diverse reeën. Eentje blijft poseren, de anderen verschuilen zich achter de bomen zodra ze mij zien …

De volgende dag starten wij ons fietstocht naar het centrum van Stockholm. Opvallend goed aangegeven, brede fietspaden. Omdat Stockholm uit meer dan duizend eilanden bestaat, moeten we dus veel bruggen over. De stad is één grote bouwplaats.

Nieuwe gebouwen worden neergezet, maar er wordt ook veel gerenoveerd en gerestaureerd. Er worden nieuwe wegen aangelegd en het metrostelsel wordt aangepast. Ondanks dat, zijn de doorgaande fietspaden heel goed aangegeven. Fietspaden met speciaal gemaakte kruisingen en voorsorteer baan en aparte verkeerslichten.

We doorkruisen de stad omdat wandelen over die afstanden lastig gaat is de fiets een prachtig alternatief.

De tweede dag gaan we met openbaar vervoer naar de stad terug.

Zweden wil een land zijn of worden, zonder contant geld. Daar zijn ze mi al aardig in geslaagd. Als je gebruik wil maken van het openbaar toilet moet je een creditcard gebruiken om 50 cent te betalen.

Ik had nog wat “oud” geld en wilde dat omwisselen in een bank. Dat gaat helaas niet, want contant geld is niet meer in de bank beschikbaar en daarbij bezit ik geen BankID. Dit heb je nodig, anders kunnen ze het geld niet overmaken. Zo’n BankID is er alleen voor de Zweden.. En verder kan dat alleen maar in de Riksbank en dat kan alleen maar online en schriftelijk. Kortom, dat gaat niet gemakkelijk 😀

Deze gehele omschakeling is een omvangrijk proces geweest en vanaf 2016 goed merkbaar, gelijktijdig zijn er ook enkele nieuwe bankbiljetten gekomen. In 2015 ben ik gewoon nog met de oude biljetten opgezadeld, terwijl men wist dat ze er uit gingen, gelukkig zijn het er niet veel😄.

Voor het openbaar vervoer moet je bijvoorkeur reizen met een app op de telefoon, gekoppeld aan de creditcard. Maar dit zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn !!! Er zijn vele voorbeelden te noemen waarin je er mee geconfronteerd wordt. Bij de bemande benzinepomp moet je gewoon buiten bij de pomp en in de automaat met een card betalen, anders heb je pech. Binnen zijn ze er voor de koffie en broodjes.. De meeste benzinestations zijn onbemand.

Stockholm is een grote, gezellige, schone stad. Sfeervol, veel statige oudere gebouwen. Het koninklijke paleis, de regeringsgebouwen, de opera, de parken, veel bruggen, fraaie uitzichten. Je kan er heerlijk eten en drinken. We hebben deze dag wat afgelopen en gezien.

Een bezoek aan het Drottningholm Slot mag je eigenlijk niet missen. Met de metro en bus gaat dat prima. Dan konden we gelijk even uitrusten van het wandelen. Het slot ligt ver buiten het centrum, lopen er naar toe is geen optie. Binnen is er veel pracht en praal te zien. Het slot heeft ook een wacht zoals je die bij alle paleizen kunt zien.

Het wisselen van de wacht vindt plaats bij het koninklijke Slot in de oude stad, dagelijks om 12 uur. Een ceremonie die bijna een uur duurt, maar interessant is om te zien. Zorg wel dat je op tijd bent want het is altijd druk.

Donderdag vertrekken we weer uit de hoofdstad. In de vroege morgen lijkt dat niet door te gaan want het begint me daar te stormen en te gieten van de regen…maar rond tienen is alles weer voorbij en vertrekken we naar Laxa, net ten noorden van het Vattern. We vinden een leuk plekje midden in het bos, langs de oever van een keertje. Ontzettend rustig en stil. Laat de elanden nu maar komen …

Het is een heel verhaal geworden. Veel tekst, maar ook wel foto’s. Het gaat om 3 dagen, dan zijn er ook veel zaken die je wil vertellen. Hopelijk wordt het niet te gek…en blijven jullie mee lezen.😊

Vi ses i Sverige

De doorgaande weg gaat over in een lokale straat van het dorpje Röfors. Een paar kilometer verder slaan we af en via een onverhard pad komen we aan bij één van de vele meren van Zweden, het Västra Laxsjön.

Een verlaten plek midden in het bos. Laat de elanden maar komen schreef ik in de vorige blog. Helaas, het enige wat we gehoord hebben in de nacht was de stromende regen op het dak van het Ducatootje. We werden gewekt door het geluid van een grote machine die hier enorme brokken steen kwam neerleggen.

Nog even wachten en dan moeten we hier blijven ..Toch maar even kijken of ze ons wel gezien hebben.. Het uitzicht was prachtig, waar of niet?

Een uurtje later kunnen we vertrekken, nu naar Alingsås. Daar vinden we dicht bij het centrum een laatste plekje voor een groot grasveld en een skatebaan. Dat is mooi voor jong en oud. Tot s’ avonds laat is er activiteit. Gezellig !

We besluiten hier het weekend te blijven staan en maandag vertrekken we naar Kungälv voor onze laatste stop in Zweden. Niet dat de vakantie voorbij is, maar omdat er een nieuwe route via Denemarken en Duitsland is gepland. Eerst de overtocht en die is gepland vanaf Göteborg naar Fredrichshavn, 10 september as.

Het is ook vandaag weer korte rit, deze keer zoals gezegd naar Kungälv en als we aankomen op de geplande camperplaats, staat er maar één camper. Perfect toch?

We staan op ons gemak te kijken waar we zullen gaan staan. Maar …… we gaan hier helemaal niet staan! De camperaars, een duits echtpaar, komen nog steeds heftig ontdaan, naar ons toe en vertellen dat bij hun vannacht alles is gestolen. Ze hebben helemaal niets meer, geen papieren, geen kaarten, geen geld, geen camera, geen telefoon, alles wat van waarde is, is meegenomen en … ze hebben er helemaal niets van gemerkt. Terwijl ze rustig lagen te slapen is de auto geopend enz. enz.. Gelukkig zijn ze al goed geholpen. Geen plaats om lang te blijven.

Nu was deze plek gepland omdat dit de enige plaats is, waarvan er nog geen melding van is gemaakt in de app van campercontact. Al eerder had ik gezien/gelezen dat vele plaatsen in deze omgeving geteisterd worden door dergelijke handelingen. Reden om een betere plaats te zoeken. Na veel zoeken, want vele campings zijn al dicht, hebben we een plek gevonden in Liseberg, een voorstad van Göteborg.

En…wat zie ik op een bord de balie van de receptie staan, met grote letters, opgepast, houd alles goed opgeborgen, er wordt ook hier ingebroken. We gaan de zandzakken maar opzoeken, hopelijk helpt dat 😬

Hopelijk tot morgen, dan gaan we varen. Omdat we nu op een camping staan, eerst de weblog maar eens bijwerken. Ook altijd een hele inspanning. 😄

Vi ses i Sverige? Natuurlijk wel!!

Denemarken.

De afgelopen nacht heeft het gegoten van de regen. Maar net toen vanmorgen de blokken onder de wielen vandaan gehaald moesten worden en de kabel moest worden opgeborgen, inderdaad je raad het al, toen werd het droog. 😁

Ook de stad Gotenburg is één grote bouwplaats. Er wordt een nieuwe tunnel aangelegd voor de E45, helemaal onder de stad door. Een geweldige project. Ondanks wat zoekwerk arriveren ruimschoots op tijd bij de terminal om in te checken voor de overtocht. W

We hebben deze keer niet de passagiersboot geboekt zoals anders, maar een boot voor het vrachtvervoer de “Stena Vinga”. Later blijkt dat deze boot in 2005 is gebouwd op de scheepswerf de Merwede in Hardinxveld, bouwnummer 702. Dat geeft natuurlijk wel een veilig gevoel 😗

Overigens is deze boot indertijd gebouwd voor een ander bedrijf onder de scheepsnaam “Hammeroode”. In 2010 werd het schip op een werf in Helsinki verbouwd en voorzien van een extra achterdek.

Er zijn deze vaart niet meer dan 50 vakantiegangers aan boord, heerlijk rustig en alle comfort is aanwezig.

Rond half vier kunnen we ontschepen in Fredrikshavn en rijden we als één van de eerste het schip af. Het is in Denemarken al dagen erg slecht weer, vooral veel wind en regen. Vandaag was dat alleen regen, we zijn in één keer doorgereden naar Aabenra en hebben in de Katrinagaard overnacht.

Op de elfde van de elfde rijden we via Kiel en Lübeck naar Schwerin. We gaan een hele slinger maken door Duitsland willen nu ook het Schweriner Schloss, of eigenlijk is het een paleis, gezien hebben. Gedurende vele eeuwen was het paleis de residentie van hertogen en groothertogen. Nu wordt het gebruikt als parlementsgebouw van Mecklenburg Vor Pommeren.

Maar over het verblijf in Schwerin een volgende keer meer 😅

Schwerin.

We staan aan de noordkant van de stad langs het grote meer, de Schweriner Innensee. Het is een half uurtje wandelen naar het slot en de stad. Het slot, daar heb ik al over geschreven is groots, pompeus, mooi, een verzameling van stijlen. Iedereen wil er eeen eigen stempel op drukken. Het paleis dateert uit de 19e eeuw. Niet echt oud toch?

De tuinen zijn indrukwekkend, dat geldt ook voor de orangerie. De foto’s geven een indruk, maar eigenlijk moet je dit gewoon zelf gaan bekijken. Dus …. de volgende keer niet alleen langs rijden, maar even stoppen en de stad en het paleis bekijken.

De stad laat nog veel zaken zien die herinneren aan de voormalige DDR tijd. Verder wordt er ook hier heel veel gebouwd en opgeknapt. De Dom kerk van Schwerin is mooi om te bekijken. Heel veel verschillend uitgevoerde glas in lood ramen. Eerst is er een kerk van hout gebouwd, zo rond de 8e eeuw, maar vanaf 1172 is er gestart met de huidige Dom.

Tot slot is het ook een gezellige stad met leuke winkels en gezellige gelegenheden om iets te eten en te drinken.

We zijn versleten van de dag wandelen, slenteren in de stad. We gaan langzaam weer naar onze stek. Morgen vertrekken we weer iets naar het zuiden. Dat wordt, als het goed is, een verrassing. Tot dan.🤣

Suhlendorf

Het is even rustig geweest met het leveren van informatie, maar nu volgt de laatste serie van deze reis.

We gaan nu naar een klein dorpje in de omgeving van Uelsen, ten noordoosten van Hannover, aan de rand van de Lüneburger heide, is de bestemming voor vandaag, vrijdag de 13e. Daar moet een camperplaats zijn nabij een handwerk museum. Mijn eerste gedachte ging uit naar breien en borduren.

Als we arriveren komen we bij een mooie witte molen, ingericht als restaurant, hotel en café. Iets verder ligt een parkeerplaats om in het bos te gaan wandelen. Dat is de camperplaats.

Net voor deze parkeerplaats ligt het handwerksmuseum Suhlendorf. Dat blijkt een soort museum met enkele speciale thema’s. Deze keer gaat het om koffiekopjes, oude radio’s, molens en sluitwerk.

Eenmaal binnen blijkt het een zeer uitgebreide tentoonstelling van deze thema’s en is er ook een dorpje gebouwd. Huisjes met een horlogemaker, een smidse, een weverij, een kapper, een boekbinderij, diverse beroepen zijn uitgebeeld. Hartstikke leuk. Na een uur zien we nog één moeder met kinderen lopen, maar verder zijn wij helemaal alleen. Het is echt de moeite waard om hier een poosje te vertoeven.

Overigens weten ze bij het museum helemaal niets te vertellen over een camperplaats. Gewoon neerzetten, je staat daar prima zegt de beheerder. Na een stevige wandeling proberen we ’s avond hoe het eten smaakt in de witte molen..nu, ik kan zeggen, dat is prima!!

Morgen gaan we weer een stukje verder richting, nu richting de eerste camperplaats waar we de ze vakantie zijn begonnen, langs het Steinhude Meer.  Daar had ik al wat geschreven toch? De weersvooruitzichten zijn goed.

Steinhudemeer.

Rond het Steinhude Meer zijn diverse overnachtingsplaatsen te vinden, maar omdat we jaren geleden bij één locatie geweest zijn die leuk was, willen we daar nu nog eens kijken hoe het is.

We zien opvallend veel campers onderweg. Veel zijn waarschijnlijk voor een weekend weg. Dat blijkt ook wel als wij aankomen in Steinhude. We staan in de rij om het terrein op te rijden. Na een rondrit over de best wel grote locatie besluiten we verder te gaan. Gewoon vol.

Niet getreurd, op naar de volgende stek waar wij onze onze vakantie zijn gestart, precies aan de overkant van het meer. Deze plaats is goed bezet, maar er is plaats genoeg. Heerlijk, eerst van het zonnetje genieten en morgen gaan we het meer, zoals eerder beloofd, rond fietsen.

Dat is een prachtige rit met een sterk gevarieerd landschap. Geen spijt van gehad dat we naar hier zijn gekomen. Natuurlijk zijn we nog even bij de locatie van de zout en magnesium winning wezen kijken. Een enorme berg in het landschap. Onderweg zien we nog een oude toegangsschacht die nog gebruikt wordt als nooduitgang en ventilatiekanaal. De mijn is blijkbaar nog volop in bedrijf.

Bron: K+S Kali:The Sigmundshall works of K+S KALI GmbH is located in the Hanover region, and is Nether Saxony’s last active potash producing mine. It is situated approximately 25 kilometres northwest of Hanover and about 5 kilometres to the south of the Steinhuder Meer, near Wunstorf. A characteristic feature of the Sigmundshall mine is the steep angle of its salt seams, requiring special extraction methods. The range of products includes potassium and magnesium containing fertilisers, but also straight potassium chloride, which is processed from the crude salt into products for industrial applications.

Morgen, maandag gaat de reis verder. We gaan naar Munster. Weer een nieuwe omgeving en een nieuwe stad. Misschien halen we fietsen er nog voor een laatste keer af… Tot dan.

Warendorf.

Warendorf, een stadje in Noordrijn Westfalen, ten oosten van Münster. Gelegen langs het riviertje de Ems [soms zie het ook als Eems geschreven staan]. Het is voor deze dag de eindbestemming geworden. Opnieuw zijn we “binnendoor” gereden. Soms wel erg binnendoor en rijden via woonerven, tussen de bloembakken en andere betonblokken door, naar de volgende straat. Het Garminnetje ook nogal eens de weg kwijt en ziet dingen die er niet zijn…

Het is erg druk op de weg. Een deel van de autobahn afgesloten en dan nemen vele [wie niet] sluiproutes of volgen soms de officiële omleiding.

Er zijn overigens enorm veel files vanwege bouwwerkzaamheden door het gehele land heen. Natuurlijk moet dat ook gebeuren, maar het is ook knap lastig. Wij proberen de autobahn zoveel mogelijk te vermijden.

We komen op een camperplaats met voorzieningen (als je ervoor betaald) langs de rivier, bijna in het centrum van de plaats. Het ziet er wat somber uit vandaag, het heeft geregend. Aan het eind van de middag gaan we toch een rondje maken door de stad. Het is maandag en dan zijn bijna alle winkels, musea en kroegjes dicht.

We slenteren wat rond, zien leuke oude vakwerkhuizen en enkele mooie kerken. Een grote toren, naast de St. Marien kerk, is een markante plek in het centrum.

Verder is er niet zoveel over deze plaats te vertellen. We nemen wat kastanjes mee uit het park om thuis mee te knutselen. We stoken straks de kachel nog even op, want het is fris gebleven vandaag en nemen een lekkere neut.

Morgen gaan we opnieuw naar een klein plaatsje, zo’n 100 km richting Nederland. Het moet er nu toch van gaan komen. We zullen zien waar we uit komen. Het is elke keer weer een verrassing..

Münster.

Vanmorgen, net voordat wij wegrijden, wordt besloten toch een bezoek te brengen aan Münster.

Ongeveer 25 km van de plaats waar we gister waren ligt het plaatsje Telgte. Een dorp net toen ik ten oosten van de Münster. Vorige jaar, toen de planning helemaal op z’n kop ging, zijn we daar ook één nacht geweest. Nu plannen we twee fietsdagen.

De dag start zonovergoten. Na de middag hebben we een route gefietst langs drie watermolens. Het zal wel aan ons liggen, maar watermolens hebben wij niet gezien. Het is een prachtige fiets omgeving, alleen de route en bewegwijzering deugde, van deze route, echt niet. Een prachtige folder hebben wij gekregen, maar de bebording was drie keer niks en dat is niet veel..

Wel hebben we veel van de omgeving gezien en eigenlijk gaat het daarom. Iets anders dan de dag begon werd die afgesloten. Felle buien en een heel harde wind, maar morgen wordt het allemaal beter.

We gaan op bezoek in Münster en nemen deze keer regenkleding mee. Althans dat was het plan. Vergeten dus!. Maar nu genoeg over het weer. Vanuit Telgte fietsen we via een prima route zo naar de binnenstad van Munster. Een stad met een mooi centrum. Münster is een stad die veel mensen vooral kennen van de geschiedenisboekjes; de beroemde Vrede van Münster uit 1648. De plek waar dit vredesverdrag is opgetekend kun je nog steeds bezichtigen.

Vooral het gebied rondom de grote kerk. Bouwstijl uit de 17e eeuw. Galerijen onder de grote huizen met gezellige winkels. We zien in een relatief klein gebied vier omvangrijke kerken waaronder de Sint Lambertus en de Sint Paulus Dom. Ik zal ze niet allemaal omschrijven, daar zijn de Capitool reisgidsen goed voor.

Wij zijn op de dinsdag in de stad. Er is dan een hele grote bloemenmarkt in het centrum op de Domplatz. Honderden kramen met een grote verscheidenheid van alles wat met bloemen te maken heeft. Ik vind ook een kraam met heerlijk streek gebak. Even proeven en meenemen natuurlijk.😋

Het blijft ongemakkelijk om een stad met een fiets te bezoeken. Je krijgt wel snel een indruk wat er te zien is, maar loopt maar eens met een fiets over de markt. Fietsenstallingen vind je er niet, toch zie je hier erg veel fietsers. Misschien een volgende keer ook een bezoek met de bus inplannen.

Als we terug fietsen stoppen we moment om een boterhammetje te eten langs een klein riviertje. Dan krijgen wij bezoek van een zeer vriendelijke, belangstellende man van ruim 90 jaar, die komt uitrusten van zijn wandelingetje. Zijn wel en wee, zijn verleden, zijn mankementen en beperkingen, maar bovenal zijn grote wens om herinneringen aan zijn studententijd en studie/tijdgenoten in Nederland op te halen, komen ter sprake. Hij realiseert zich maar al te goed dat dit niet meer gaat gebeuren vanwege zijn gezondheid en dat doet zichtbaar zeer.Toch wel een beetje bewogen neemt hij afscheid. Met een stevige stap en met wat hulp van twee wandelstokken, verdwijnt hij in het bos, weer terug naar huis. Een bijzonder gesprek.

Wij fietsen de laatste kilometers weer terug door de mooie natuur naar de camperplaats in Lauheide. Later op de dag bezoeken we het Waldfriedhof welk is gelegen aan de overzijde van de weg bij de camperplaats. Een grote begraafplaats in het bos, met daarin ook oorlogsgraven van geallieerden en van Poolse en Russische slachtoffers die zijn omgekomen bij tewerkstellingen hier in de omgeving. Dat blijft altijd indrukwekkend.

Morgen vertrekken we richting Geldern en willen deze plaats nog met een bezoek te vereren en wel om een heel belangrijke reden 🙄

Geldern.

Het bijna zover. De vakantie van 2019 nadert zijn einde. Ik hoop dat jullie er op deze manier ook van kunnen genieten. Het is weer een hele serie met reisverhalen geworden met volop foto’s. En dan te bedenken dat dit slechts een klein deel is van het totaal.

Als je meer wilt horen of zien moet je contact op nemen. Schroom niet! Wij zijn zeer dankbaar dat we deze reis zonder problemen hebben mogen beleven. Hem komt alle dank toe.

Het is niet eerste keer dat we in Geleden komen. Er is bijna altijd wel plek op deze camperplaats. We kunnen rustig aan doen vandaag.Het is weer prachtig weer, dus is het extra genieten. Duitsland is ook een heel prettig land om op deze manier te doorkruisen.

Aan het eind van de middag lopen we naar het dorp. Er zijn een paar winkelstraten, waar het altijd wel leuk is om wat rond te kijken. Niet te lang natuurlijk! Als wij uit het oosten of noorden komen wordt de vakantie bijna traditioneel geëvalueerd in het voor ons bekende Balkan-restaurant aan het einde van de winkelstraat…😀

Zeven weken, vier regendagen, wat buien, soms veel wind maar vooral veel zon. Er is veel gefietst, allerlei zaken zijn bezocht, Vooraf heb ik vooral via internet informatie verzameld, maar achteraf krijg je meer en de interessante verhalen te horen van gids, folders en mensen in de omgeving. Natuurlijk lees je ook op internet de nodige informatie. Het was deze keer weer een afwisselende reis. Deze keer hebben we 30 verschillende overnachtingsplaatsen gehad, waarvan 24 nieuwe. Totaal is op 13 plaatsen overnacht zonder dat er voorzieningen waren. Prachtig, in de bush op een plein of parking in een stad of dorp.

Totaal is slechts 4600 kilometer afgelegd, dat is gemiddeld 100 km per dag. Er was slechts één langere rit bij van circa 420 kilometer. De kortste afstand naar de volgende stop was 25 km. Dit om een indruk te geven dat er niet zoveel wordt gereden als vaak wordt gedacht. Het tegendeel is waar.

Het wordt wel steeds drukker met campers op de weg en dat is zeker niet alleen toe te schrijven aan de effecten van de “grijze golf”!. Van belang is dat je op een nieuwe plek niet te laat moet arriveren. Dat is wel jammer. Bij plaatsen zonder voorzieningen is dit probleem veel minder groot. En als er iets gratis is dan …wordt al snel dringen geblazen.

Tot slot een vergelijk tussen planning en de werkelijkheid.

 

Dat was het wel voor deze keer. Het is altijd fijn om te een (positieve) reactie van lezers te ontvangen. Ik weet dat de verhalen best veel gelezen worden. Feedback is prettig en leerzaam en noodzakelijk. Hoe is de leesbaarheid? Verhouding tekst – foto’s? Heb je iets aan de informatie voor eigen reizen? Hoe is de gebruikersvriendelijkheid van de de site?

We hebben weer een winterseizoen om te leren..

Tot een volgende keer en bedankt voor het meereizen en meelezen.🤗