2019 Palencia

Palencia en Plasencia. Steeds weer ben ik abuis als ik deze plaats in toetst. Palencia is de eerste tussenstop onderweg naar het zuidwesten van Spanje.

Het vertrek vanuit Vieux Boucau verloopt prima. Natuurlijk is het dorp wel een wegomlegging, die omlegging en die leidt ons direct naar het terrein van een andere camping…. Leuk geprobeerd. 😁
Daarna via de snelweg richting San Sebastian. inmiddels valt de regen weer met bakken uit de lucht. Er is weinig te zien van de omgeving, waardoor er besloten wordt de snelweg te blijven volgen via Gasteiz – Vitoria naar Burgos. Pas later op de dag, net voor Palencia wordt het droog.

Dwars door het stadscentrum van Palencia rijden we naar het einddoel. De weg door het centrum leidt me door een heel bijzondere tunnel, alsof je een parkeergarage binnenrijdt. Gelukkig is die wel hoog genoeg, maar wel enkelbaans en heel erg smal. Na eee veel te scherpe bocht in deze lange tunnel, passeer je zomaar een aantal erg drukke kruispunten. Wat doe ik hier, kwam te laat naar boven..pff. Gelukkig ook weer goed gekomen, maar de deur van de auto had in de tunnel niet open gekunt🤔

Op de camperplaats aangekomen is die wel bijzonder. Als je hier brandstof tankt mag je gratis overnachten, kan je water lozen en innemen en ook gebruik maken van douche en toilet. Ook is er gratis electriciteit, de plaatsen zijn groot en je kan er zelfs je camper laten wassen. Dat laatste is echt wel teveel van het goede. De eigenaar wil gewoon graag dat je het er naar de zin hebt.

Door het stadspark is het in tien minuten wandelen naar het stadscentrum. Dat doen we vandaag, want voor morgen wordt de gehele dag regen en wind voorspelt en nu schijnt de zon. ☀️. De grote kathedraal, La Bella Desconocida wordt snel gevonden. Deze “onbekende schoonheid” is de belangrijkste trekpleister van de stad.

De kathedraal is prachtig, met ontelbare plafond en wandschilderingen, beelden, wandkleden en kunstwerken, veelal van het begin 16e eeuw. Knap werk, maar ik krijg altijd een vreemde smaak in de mond, wie hiervoor heeft moeten boeten… Wat me opvalt bij het lezen van de capitool reisgidsen is, dat ze heel vaak volstaan met informatie over deze gebouwen. Het wordt dan snel meer van het zelfde. Later maken we een grote rondwandeling door de rest van de stad.

Rond een uur of zeven lopen we een restaurantje binnen. de man achter de bar verwijst ons direct naar boven de trap op. Natuurlijk probeer ik uit te leggen dat wij graag wat willen eten… Toen we boven waren, was het restaurant nog leeg. Het is een keurige zaak, maar nog wel wat donker. We doen de gordijnen maar open en wachten op de ober… Die komt niet… Na een poosje pakken wij onze spullen weer op, zwaaien vriendelijk en vertrekken. De barman heeft ons vast alleen doorverwezen naar het toilet… want wie komt er nu al zooo vroeg al eten.

De volgende dag, dinsdag is een dag met kou en veel regen en kunnen we alles weer eens bijwerken, opladen en een boekje over Spanje lezen. Morgen vertrekken wij naar de omgeving van Plasencia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.