2017 Marbork naar Cervany Klastor

Vanuit Malbork rijden we toch nog maar een stuk binnendoor, nu naar het zuiden. De wegen zijn hier duidelijk beter. Het laatste stuk zelfs goed. We zien langs de weg een klein, bijna onopvallend rood bordje aan een verkeersbord vastzitten, met een “viatoll” aanduiding. Het lijkt alsof we op een tolweg rijden met elektronische betaling. Dat blijkt ook waar te zijn, maar het geldt alleen voor voertuigen > 3.5 ton en dat zijn wij net niet… Ook weer opgelost. We zagen de boetes al weer richting Hardinxveld komen.

20170821_145910 (Large)Als we in Toruń aankomen zoeken we langs de rivier, tegenover de oude stad een mooi plekje op een camping. Het is er druk. Er blijkt ook een Duitse touring club te zijn neergestreken met 25 campers en caravans. Maar …. ook deze keer hebben we geluk en vinden een mooi plekje. Na eerst twee overnachtingen gepland te hebben plannen we er op dinsdag nog maar ééntje bij. We hopen dat het de extra dag dan mooi weer is om de stad te gaan verkennen en weer wat foto’s te maken. Om eerlijk te zijn, we herkennen niets meer van ons eerste bezoek in 1990..! Misschien later als wij de stad verkennen.

20170821_150346 (Large)In 1230 bouwden de Teutoonse ridders in Toruń hun eerste kasteel. Ze veranderden de dorpsnederzetting in een stad. Het kasteel is, door de inwoners verwoest tijdens de anti-Duitse opstand in 1454. In de 15e eeuw, tijdens de Pools-Duitse oorlogen speelde de toen heel erg rijke stad een grote rol in de financiële ondersteuning van de Poolse koningen. In 1466 werd het opgenomen in Polen. Nicolaus Copernicus is in deze stad in 1473 geboren.

20170823_131147 (Large)De oude stad Torn heeft één van de meest waardevolle historische stadskernen in Polen. Het is dan ook op de UNSECO werelderfgoedlijst geplaatst. De 13e eeuwse stads-uitleg is vrijwel onveranderd bewaard gebleven. Authentiek zijn de vestingmuren rond de stad aan de oevers van de Wisła.
Uiteindelijk hebben we een groot deel van de dag besteed aan het slenteren door de oude stad. Veel kleine musea vind je in de stad. Overigens was alleen het echte centrum autovrij. Een deel van de binnenstad lijkt meer op een echte bouwval. Jammer, maar ook nog een leuke uitdaging. Het is zeker de moeite waard om er een bezoek te brengen.

20170824_143643 (Large)De dag na ons verblijf in Torun rijden we een groot deel autoweg naar het zuiden, naar Czestochowa. De weg is in eerste instantie goed, maar wordt steeds slechter. Dat komt ook omdat er een nieuwe autoweg wordt aangelegd, de oude enkelbaans weg wordt dan niet meer onderhouden. Er zit soms weinig asfalt meer tussen de gaten .. Omdat we al half de middag aankomen zijn we gelijk naar de kloosterkerk gegaan. Ik zal in de volgende blog meer schrijven over wat er hier is gebeurd.
Op de camping is het een drukte van belang. Pelgrims die er soms al een hele reis aan hebben besteed, strijken neer op de camping. 20170824_194331 (Large)In de avond is er rond acht uur een mis. Naar schatting tussen de 10 en 15 duizend mensen, jong en oud, zitten of staan op een groot grasveld. Een enorme installatie voor licht en geluid staan opgesteld en laten de mis horen en zien.  Overigens wordt er een enorm spektakel gemaakt van Maria hemelvaart. Waarschijnlijk het grootste jaarlijkse evenement rond 26 augustus wat hier gevierd wordt.
In de nieuwe morgen rijden wij door naar de grens met Slowakije, net over de grens ligt Cervany Klastor. Zoals de naam al doet vermoeden ligt daar een groot klooster, wat we willen gaan bekijken. Of dat lukt zien we wel.

De weg die is gekozen loopt via de zogenaamde adelaarsnestenroute. Een mooie route met veel kastelen in verschillende staat. Daarna via Krakow naar de Slowaakse grens ter hoogte van Nowe Targ.